Презентація Що таке клімат?

Про матеріал
Презентація вчить дітей самостійно вчитися, знаходити необхідну інформацію, робити висновки. З презентації учні дізнаються , що таке клімат, що впливає на клімат; основні характеристики клімату; на що впливає клімат.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке клімат(до підручника Т.Єресько, О. Безкоровайної,,Я досліджую світ’’ за редакцією М. С. Вашуленка, 4 клас)Підготувала вчитель початкових класів. КЗ Лозівський ліцей ст. №8 Ковальчук Катерина Віталіївна

Номер слайду 2

Клімат – це багаторічний режим погоди, який характерний будь-якого місця на земній поверхні в силу географічного положення. Він ділиться на кілька типів, що відрізняються режимом опадів, видами опадів, своєрідним температурним режимом, перевними вітрами і атмосферним тиском. Даний режим погоди формується під дією глобальних процесів, які відбуваються в земній атмосфері: сонячного випромінювання, теплообміну і вологообміну атмосфери з океанів і поверхнею материків, циркуляції морських течій і атмосфери.

Номер слайду 3

Погода – це стан атмосфери в певний момент часу. Вона включає різні елементи, такі як температура повітря, вологість, опади, вітер, хмарність та багато іншого. Погода може змінюватися з кожною годиною або навіть кожну хвилину, залежно від багатьох факторів, таких як розташування, сезон, географічні особливості та інші обставини.

Номер слайду 4

Виділяють кілька груп кліматоутворюючих факторів: Сонячна радіація, географічна широта, циркуляція атмосфери, розподіл сонсуші і моря, морські течії, віддаленість від океанів і морів, рельєф і висота місцевості. Клімат є зональним елементом. Виділяють кліматичні пояси: основні – два тропічних, екваторіальний, два полярних, два помірних; перехідні – по два субтропічних, субекваторіальних, субполярних. В основі їх виділення покладено типи повітряних мас, а також їх переміщення.

Номер слайду 5

Всередині самих поясів виділяють області з різноманітними типами кліматів. Морський тип клімату характеризується великою кількістю річних опадів, високою вологістю, малими амплітудами температур. Континентальний тип характеризується малою кількістю опадів, значною амплітудою температур, виразністю пір року. Мусонний тип характеризується вологим літом, впливом мусонів, сухою зимою.

Номер слайду 6

Клімат впливає на життя людини і галузі господарської діяльності. При організації сільськогосподарського виробництва важливо враховувати територіальні кліматичні особливості. Культури можуть давати стійкі високі врожаї тільки тоді, коли вони розміщені у відповідних для них кліматичних умовах. Також від кліматичних особливостей залежить сучасний транспорт. Наприклад, льоди, що дрейфують, урагани і тумани, шторми ускладнюють судноплавство і стають перешкодою для авіації. Тому безпеку руху повітряних і морських кораблів забезпечується прогнозами погоди. Крім того кліматичні особливості впливають на здоров’я людини, можуть виникати головні болі, запаморочення, нудоту.

Номер слайду 7

Робота в групах. Описати клімат України

Номер слайду 8

Хвилинка цікавинка В 1759 — 1760 роках зима була дуже холодною. Сильні морози, які сягали 40 градусів, дозволили зробити наукове відкриття — у градусниках замерзла ртуть і вчені зрозуміли, що це метал. До цього вважалося, що ртуть не є металом. В 2012 році в Одеси змерзнуло Чорне море. Останній раз таке явище спостерігали в 1977 році.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Намалювати клімат який ви би хотіли бачити в нашому місті

Номер слайду 10

Що може зробити людина, щоб покращився клімат? Передусім, прокліматично думати. Далі — посадити у своєму дворі деревце. Не смітити. Як це не пафосно є, але утриматися від ненагальних грошових витрат і дій, що чи не безпосередньо псують локальну екосистему. Наприклад, вимкнути зайву лампочку, розрядити мисливську рушницю, не орати 10 сотих цілини. Як кажуть, то дрібниці, але приємно. :) Клімат миттєво не поліпшується, хіба на сторінках наукової фантастики. Дякую за увагу

pptx
Додано
19 лютого
Переглядів
102
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку