Презентація " Розділові знаки між частинами складного безсполучникового речення".

Про матеріал
До розробки уроку додаю презентація, яка стане доповненням до теми. В ній розміщені завдання для роботи в групах та роботи з текстом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки між частинами складного безсполучникового речення. Вчитель української мови та літератури Вечірньої (змінної) школи № 20 м. Києва Кондратюк Людмила Олександрівна

Номер слайду 2

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Кома. Двокрапка. Тире. Смислові відношення. Одночасність, послідовність, сумісність діїПричина, пояснення, доповнення, додаткове повідомлення. Протиставлення, умова, час, наслідок, різка зміна подій. Сполучники, які можна поставитиі (й), та (і).бо, тому що; через те, що; а саме, оскільки, що.а, але, якщо…то, як …то, ніби, так що.

Номер слайду 3

Чого ви очікуєте від уроку?Які знання ви сподіваєтесь здобути?Які вміння і навички хотіли б удосконалити?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Словникова робота. Конари (діал.) – грубі гілки, що ростуть від стовбура дерева. Страма (заст.) – сором, ганьба. Рантух (діал.)- тонка бавовняна тканина.

Номер слайду 6

Вилучити з-поміж наведених речень «зайве». Обґрунтовувати вибір, підкреслити граматичні основи.- Не жди ніколи слушної пори – Твоє мовчання може стать ганьбою! - Одна Голгофа споконвік була: Розбійник і Творець висіли поруч… - Це дуже тяжко – написати пісню, Що, мов колиска, йде із роду в рід, Від маминих очей до зір гойдає.  - Заходить сонце в золотих лісах, На стовбурах палахкотить живиця, Краєчок хмари, наче блискавиця, Горить у надвечірніх небесах.

Номер слайду 7

Вилучити з-поміж наведених речень те, що відповідає схемі [ ] : [ ] ,[ ]. Обґрунтовувати вибір, підкреслити граматичні основи.- Себе я безнадійно вчу: Дай більше сміху, ніж плачу, Не нарікай на тьму, злостиво,А краще засвіти свічу.  - На осінній оболоні Розгадав я ці нитки: Нитка біла – то на скроні, Нитка синя – думки. - Щасливим був я двічі: як на сіні Мене віз батько в присмерки осінні, І я відчув, що в мене в серці є Те, що належить тільки Україні. - Ми знали: був голодомор І розстріли в підвалах, Та, як вогонь із пащ потвор,Лякав нас правди спалах.

Номер слайду 8

Вилучити з-поміж наведених речень те, що відповідає такій характеристиці: безсполучникове складне речення, що складається з трьох частин, між першою та двома наступними смислові відношення причини. Обґрунтовувати вибір, підкреслити граматичні основи.- Та вірю я в майбутні й благовісні – Постане нація об’єднана, як в пісні, І люди, не раби, візьмуть до керма. - Тепер не коле вже мене стерня, Я на хребті осідланого слова, Дзвенить залізна рима, як підкова… - Все на цьому світі , все – твоє: Земля, перелатана нивами, Пустеля,перенизана маревами,Білогриві океани з золотими пляжами..- Я все життя в печальній ностальгії: Я бачив Київ на Говерлі в мрії, Тепер я Бачу золото полин На непогаснім куполі Софії. 

Номер слайду 9

Перебудувати сполучникові речення на безсполучникові, розставити й пояснити розділові знаки, підкреслити граматичні основи.- Старі черешні і яблуні Буйно розквітають. І на дубові конари, На грабові листочки З вітром злітає біла метелиця… - Я знаю, що час, немов хлоп’я збитошне, Камінчик затиснув у кулаці. - Вождів багато, а рядових нема, О, Україно, це твоя страма… - Свобода як нива. Якщо працюєш, то дзвенить колисками, Якщо не працюєш, то бур’яном заросте.

Номер слайду 10

Розставити й пояснити розділові знаки у безсполучникових складних реченнях, підкреслити граматичні основи. - Вернись до мене хай дзвенить навкруг Надтятий голос в зоряній скорботі. - І мить була така зайшов я під кожух Відчув долонею сорочечки рантух Молитву заспівав із вдячності до Бога. - Колись я думав радощів – це путь У світ незнаний із моїх Покуть. Тепер я знаю радість – то дорога До яблунь що в Стопчатові цвітуть. - Україно в дамбі твоя воля Хочеш жити – дамбу розвали!

Номер слайду 11

Робота з текстом. Умова: Читаємо текст. З кожного рядка вибираємо по два слова, які найбільше сподобалися. З поданих слів залишаємо 10, які найбільше вам подобаються. З 10 слів залишаємо 5. З 5 словами складаємо речення. Зачитуємо складені речення

Номер слайду 12

Уже з тиждень Тарас Бульба жив зі своїми синами на Січі. Остап з Андрієм не дуже дбали про військову науку. Січ не любила турбувати себе військовими вправами і гаяти час надаремно; юнацтво виховувалося й набиралося досвіду тільки на ділі, в самому розпалі боїв, що з тієї причини були майже безнастанними. Козак занудився б, якби на дозвіллі навчався якої-небудь там дисципліни, опріч хіба що стрільби в ціль та, зрідка, кінських перегонів і гонитви за звіром у степах та луках; увесь інший час вони бенкетували — на ознаку широкого розмаху душевної волі. Уся Січ була якимсь надзвичайним явищем: це було безнастанне бенкетування, учта, що галасливо почалася й загубила свій кінець. Дехто, правда, брався за ремесло, інші тримали крамнички й крамарювали; але переважна більшість гуляла з ранку до вечора, поки в кишенях ще бряжчала спроможність і здобуте добро ще не перейшло до крамарських і шинкарських рук. Це загальне бенкетування мало в собі якийсь чар. Не було це якимось збіговиськом гультяїв, що напиваються з горя, — ні, це було просто якесь шалене буяння веселощів. Кожен, хто сюди ускочив, тут же забував і покидав усе те, що його колись цікавило.

Номер слайду 13

Які форми роботи практикувалися на уроці? Які знання ви здобули та закріпили?Що вдалося вам легко й було цікавим? Що викликало труднощі?

Номер слайду 14

pptx
Додано
11 жовтня 2023
Переглядів
208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку