Презентація "Розкриття багатства, краси й одухотвореності світу природи в літературних творах. Неоднозначні стосунки людини та природи. Художня література й сучасне екомислення"

Про матеріал
Презентація допоможе пригадати вивчені художні твори, в яких порушені проблеми взаємин людини та природи, сформувати уявлення про екомислення і підготувати до сприйняття нової теми "У світі природи".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Розкриття багатства, краси й одухотвореності світу природи в літературних творах. Неоднозначні стосунки людини та природи. Художня література й сучасне екомислення

Номер слайду 2

Про кого у Біблії сказано?«…І нехай панує над рибою морською, і над птаством небесним, і над скотиною, і над усяким диким звіром, і над усяким гадом, що повзає по землі».

Номер слайду 3

Пригадайте, хто це?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Як ви розумієте слова?Великий італійський художник Леонардо да Вінчі(1452–1519), який досліджував закони природи, аби створювати якомога достовірніші картини, стверджував: «Природа так подбала про все, що ти скрізь можеш в неї навчатися».

Номер слайду 6

Чи повинна людина володарювати над природою, намагатися підкорити її собі?

Номер слайду 7

Про які небезпеки попереджає письменник?Письменник-фантаст Рей Дуґлас Бредбері (1920–2012):«Людям треба нагадувати, що на землі їм відведено дуже мало місця, що вони живуть серед природи, яка легко може забрати назад усе, що дала людині; їй не важко здмухнути нас із лиця землі одним подихом чи затопити водами океану – просто так, аби показати людині: вона не така вже могутня, якою себе вважає. (…) Коли ми постійно не відчуватимемо її поряд із собою вночі, ми забудемо, яка вона грізна й могутня. І тоді природа одного чудового дня прийде й поглине нас».

Номер слайду 8

Що таке екологічне мислення або екомислення?Екологія – відносини між живими організмами та довкіллям, а також наука, що вивчає ці відносини.

Номер слайду 9

Екомислення спонукатиме кожного бережно й відповідально ставитися до природи: витрачати менше води та електричного струму, не залишати сміття в лісі, піклуватися про тварин. Інакше кажучи, бути дбайливими господарями, а не егоїстичними хижаками в гостинному царстві природи.

Номер слайду 10

Як література допомагає поширювати екомислення?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання:читати й переказувати статтю ст. 137 - 142;дати відповіді на 1-3 запитання ст.142.

pptx
Додано
2 березня 2023
Переглядів
935
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку