Презентація "Розквіт і занепад Єгипетської держави"

Про матеріал
Презентація до уроку історії у 6 класі на тему "Розквіт і занепад Єгипетської держави"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Розквіт і занепад Єгипетської держави

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомити учнів із процесом розквіту та занепаду Давньоєгипетської держави, охарактеризувати соціальні перетворення в державі, з’ясувати причини та наслідки військових походів фараонів; сприяти формуванню вміння працювати з картою, аналізувати історичні документи, сприяти формуванню навичок самостійної роботи та критичного мислення учнів; описувати зміни в господарському та державному житті, простежити закономірності в зміні періодів розквіту й занепаду держави.

Номер слайду 3

Проблемне питання: «Чи можна назвати Єгипет світовою державою?»

Номер слайду 4

Гра «М’яч зі словом».повинностідержавафараонпірамідавельможі раби

Номер слайду 5

Це зображення одного з основних законів історичного розвитку. Історія розвивається по синусоїді. За періодом розквіту обов’язково буде період занепаду, а потім знову розквіту.

Номер слайду 6

Прес – конференція «Зустріч із фараонами»Хатшепсут. Тутмос ІІІРамзес ІІ

Номер слайду 7

Світова держава - велика країна, до складу якої входили десятки завойованих племен і народів.

Номер слайду 8

Документ. З угоди єгипетського фараона Рамзеса II із царем хетів 1278 р. до н.е. Хай буде прекрасний мир і братство між дітьми дітей великого царя Хетів і Рамзеса, величного царя Єгипту. Єгипет і країна Хетів хай живуть, подібно до нас, у мирі й братстві на всі часи... Якщо піде який-небудь ворог проти володінь Рамзеса, то хай Рамзес скаже величному царю Хетів: іди зі мною проти нього з усіма твоїми силами... Якщо Рамзес розгнівається на своїх рабів, коли вони піднімуть повстання, і піде приборкувати його, то разом з ним повинен піти і цар Хетів... Усе написане на срібній дошці тисяча богів та богинь країни Хетів зобов'язуються виконувати по відношенню до тисячі богів та богинь Єгипту. Вони є свідками моїх слів. Запитання до документа: Які зобов'язання мали Рамзес II і цар Хетів за умовами миру?

Номер слайду 9

«Статуї Рамзеса ІІ в Абу-Сімбелі»1. Яку ідею мали втілювати статуї?2. Чому пам’ять фараона було уславлено такими величезними статуями?

Номер слайду 10

ГІРКА ДОЛЯ ЄГИПЕТСЬКОГО ВОЇНАЙого приводять ще маленьким, щоб замкнути до казарми. Удар наносять по животу його і ще удар по бровах його. Голова його розбита до крові. Кидають його на землю, причому б'ють, як лист папірусу. Я розповім тобі про його похід у Сирію, як він ішов гірськими хребтами, причому його харч і вода на плечах його, подібно до вантажу осла. Хребет спини його розбитий, і він п'є протухлу воду. Він не може спати. Наздоганяє він ворога, як підстрелений птах. Коли йому пощастить повернутися до Єгипту, він уже як палиця, яку проїв черв'як. Його привозять на ослі, а одяг його вкрадено, і його провожатий утік. Питання до учнів: Чи можна стверджувати, що доля єгипетського воїна була нелегкою? Чому?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Гра «Портретна галерея»Від 1504р. до н.е. до 1483р. до н.е. володаркою Єгипту була дочка Тутмоса І. Це був перший в історії випадок утвердження жінки на найвищих щаблях влади. За її володарювання тривало будівництво храмів у Єгипті, розпочаті в попередні роки, споруджено грандіозний погребальний храм для самої правительки, відомий як храм у Дейр – ель – Бахрі.

Номер слайду 13

Цей фараон був наймолодшим правителем. При владі перебував всього вісім років. Помер за загадкових обставин, не доживши до двадцяти років. Скасував всі релігійні реформи Аменхотепа IV, повернув столицю до Фів.

Номер слайду 14

На чолі своєї армії він рушив до Азії, що славилася своїми багатствами. Чисельні царі Сирії та Палестини об’єднали свої розрізнені загони і чекали фараона в могутній фортеці Мегіддо. Воєначальники радили фараонові не ризикувати і вибрати обхідний шлях. Проте він вирішив піти в Мегіддо небезпечним, але найкоротшим шляхом… За його правління кордони Єгипту дійшли до річки Євфрат, а в Африці – до четвертого порогу Нілу».

Номер слайду 15

Цей фараон провів реформу в армії. Щедро нагороджував жерців і тим самим викликав незадоволення знаті, в результата заколоту був убитий.

Номер слайду 16

«Плюс-мінус-цікаво»

Номер слайду 17

V. Домашнє завдання1. Прочитати відповідний матеріал підручника.2. Окремим учням підготувати повідомлення за темами: «Релігія та міфологія», «Єгипетська писемність», «Освіта і наукові знання єгиптян», «Культові споруди», «Розвиток мистецтва в Єгипті».4.* Написати розповідь «Єгипетська армія - запорука влади фараона».

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Шинкарук Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пальчик Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Павлишин Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 квітня 2021
Переглядів
3409
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку