Презентація "Розмноження рослин"

Про матеріал
Матеріал допоможе учням сформувати поняття статеве, нестатеве, вегетативне розмноження, виробляти практичні навички й вміння щодо розмноження рослин вегетативними органами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗМНОЖЕННЯ РОСЛИН

Номер слайду 2

Розмноження - це збільшення кількості особин будь-якого виду організмів тим чи іншим способом. Організм, який народжується, називають дочірнім, або нащадком, а той, що дає початок новій особині, - батьківським, або материнським. Під час розмноження нащадки отримують від батьків спадкову інформацію.

Номер слайду 3

РОЗМНОЖЕННЯСТАТЕВЕНЕСТАТЕВЕВідбувається за допомогою спеціалізованих статевих клітин – сперматозоїдів(чоловічі) і Яйцеклітини (жіночі), під час злиття яких утворюєтьсязигота – запліднена яйцеклітина, з якої розвивається зародок нового організму. Переваги: поєднання ознак материнськогоі батьківського організмів – забезпеченнярізноманітності нащадків. Відбувається за допомогою нестатевихклітин – спор,які потрапивши у сприятливіумови проростають, даючи початок новим особинам.

Номер слайду 4

Однією з форм нестатевого розмноження є вегетативне. Це розмноження рослин вегетативними органами, їх видозмінами (кореневищами, цибулинами, бульбами, вусами) або їх частинами. Так, кореневищами розмножуються багаторічні трави (пирій, конвалія, осот), цибулинами - проліски, часник, цибуля, тюльпани, нарциси. Деякі види рослин (картопля, топінамбур, або земляна груша) розмножуються підземними бульбами. Наземними повзучими пагонами - вусами -розмножуються перстач та суниці

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Багато рослин розмножуються паростками стеблового походження (верба, тополя, вільха). Це пагони, на яких розташовані бруньки. З додаткових бруньок, які закладаються на коренях певних видів рослин (наприклад, вишні, сливи, малини, обліпихи), можуть утворюватися паростки кореневого походження. Такі рослини, як сенполія або бегонія, здатні розмножуватися листками. Цікаво розмножуються рослини каланхое. Між зубчиками м’ясистого листка з особливих вивідкових бруньок розвиваються маленькі рослини з повітряними коренями. Вони згодом обпадають й укорінюються в ґрунті.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Які способи вегетативного розмноження людина застосовує в рослинництві? Людина розмножує культурні рослини тими самими способами, які спостерігають у природі. Так, картоплю чи топінамбур розмножують стебловими бульбами, суниці - вусами, цибулю городню, часник, тюльпани -цибулинами, вишню, сливу, малину –кореневими проростками. Часто рослини розмножують живцюванням. Живці - це частина вегетативного органа (кореня чи пагона) з розташованими на ньому бруньками. Зокрема, стеблові живці - це частина пагона з вузлами, міжвузлями та бруньками Завдання. Переконайтеся в тому, що рослину можна виростити зі стеблового живця. Під наглядом дорослого зріжте пагін, наприклад верби, калини або якоїсь кімнатної рослини, і поставте його у воду. Через деякий час, після утворення додаткових коренів, цей стебловий живець слід висадити у ґрунт. Згодом на стеблі з пазушних бруньок виростуть молоді пагони.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

У садівництві нерідко використовують кореневі живці. їх нарізають з бічних коренів завдовжки до 20 см (наприклад, у малини, сливи), на яких утворюються додаткові бруньки. У декоративному рослинництві застосовують поділ чагарників. Так розмножують півники, флокси, примули, стокротки. Кожен кущ ділять на частини, які мають власні корені і пагони, та висаджують у нові місця. Смородину та аґрус можна розмножувати відводками. Для цього нижні пагони пригинають до землі й присипають ґрунтом. Коли на них утворюються додаткові корені, ці пагони відокремлюють від материнської рослини. Один із способів вегетативного розмноження - щеплення. Це приживлення частини вегетативного органа однієї рослини до іншої. Рослину, до якої прищеплюють частину іншої, називають підщепою, а рослину, яку прищеплюють, - прищепою.

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ганяйло Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 січня 2019
Переглядів
14226
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку