Презентація "Розрізняємо пряме й переносне значення слів"

Про матеріал
Презентація для третього класу розроблена за підручником Пономарьової К.і., Гайової Л.А.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова. 3 клас. РОЗРІЗНЯЄМО ПРЯМЕ І ПЕРЕНОСНЕ ЗНАЧЕННЯ СЛІВ. СКЛАДАЄМО І ЗАПИСУЄМО РЕЧЕННЯ ЗІ СЛОВАМИ, ВЖИТИМИ В ПРЯМОМУ І ПЕРЕНОСНОМУ ЗНАЧЕННІ. Підготувала учитель початкових класів Боднар Н. В.

Номер слайду 2

Вступ. Слово до слова — думка вродилась. З уст, ніби пісня, щиро полилась. Ніжна, красива, мудра, крилата. Думка — це радість, думка — це свято. Л. Лужецька

Номер слайду 3

Вправа «Збери текст».— Прочитайте ряд слів. Про що може бути текст? Прийшла ... Принесла ... Вплели ... Подивилося ... Сміється ... Сумують ... Прийшла до беріз осінь. Принесла їм золоті стрічки. Вплели берези ті стрічки в зелені коси. Подивилося сонце на берези і не впізнало їх. Сміється сонечко. Сумують чомусь берізки. За В. Сухомлинським— Як ви розумієте значення виділених словосполучень?

Номер слайду 4

Мотиваційна хвилина— Продовжимо нашу подорож Україною. Прочитайте кольорові слова: вершини, полонини, Си-невир, Говерла. Що в них спільного, як вони об’єднані, про що можуть підказати?

Номер слайду 5

Взаємодіємо усно. «Щоденні 5»— Пригадайте, що ви знаєте про Карпати. Кого ми можемо зустріти в Карпатах? Які звуки можемо почути?

Номер слайду 6

Що ви знаєте про трембіту?

Номер слайду 7

Т т тр тре трем тремб трембі трембіт трембіта- Складіть і запишіть речення із цим словом. Хвилинка каліграї.

Номер слайду 8

Модуль практики. Складаємо письмове повідомлення. .

Номер слайду 9

“Мікрофон” Ґудзик, чайка, бур’ян, озеро, клен, пальма. Ґу - дзик, чай - ка, бу - р’ян, озе - ро, клен, паль - ма.

Номер слайду 10

Робота зі словами. Отари овець, пороги, пробивають.

Номер слайду 11

Уточнюємо вживання слів та словосполучень. Вправа 4, с. 23.

Номер слайду 12

Уточнюємо вживання слів та словосполучень. Пряме значення — це основне лексичне значення слова. Пряме значення є первинним, тобто тим, що вперше стало назвою //крило — літальний орган тварин (крило птаха, комахи...). Переносне значення — це вторинне значення слова, що виникло на основі прямого //крило душі, крило мрії, летить з одним крилом (без підтримки). Міркуйте так! Слова вживаються в прямому та переносному значеннях. У словосполученні учителька зустріла (тобто побачила дітей і усміхнулася), слово зустріла вжито в прямому значенні. У словосполученні Говерла зустріла (тобто туристи прийшли до гори) слово зустріла вжито в переносному значенні. Висновок. Слова в прямому значенні — це звичайна, повсякденна назва чогось. Наприклад, лист клена, струнка дівчина, хлопчик сміється. Переносне значення з’являється тоді, коли справжнє значення слів переноситься на інші за схожістю ознак: поштовий лист, струнка берізка, сонечко сміється.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Хвилинка партнерства. Працюємо в парі (Вправа 7, с. 24)

Номер слайду 15

Працюємо самостійно (Вправи 5–6, с. 24)

Номер слайду 16

Гра-підсумок «Добираємо слова»

Номер слайду 17

Рефлексійний аналіз— Які дії виконували на уроці?— Що запам’ятали?— Які емоції супроводжували упродовж уроку?— Чи важливе значення слів та словосполучень для вираження думки?

Номер слайду 18

Сьогодні на уроці я навчився/навчилася…На уроція запам’ятав/запам’ятала…Найкраще мені вдалося…Найбільше мені сподобалося…Урок завершую з настроєм…Труднощі виникали…Рефлексія «Загадкові листи». Обери лист, який ти хочеш відкрити(для відкриття по листі варто натиснути)

Номер слайду 19

Пояснення домашнього завдання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сосніна Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
28 липня 2023
Переглядів
1015
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку