Презентація "Розрізняємо синоніми"

Про матеріал
Презентація для третього класу розроблена за підручником Пономарьової К.і., Гайової Л.А.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова. 3 клас. РОЗПІЗНАЄМО СИНОНІМИ. ПИШЕМО РОЗПОВІДЬ ЗА ПОДАНИМИ ЗАПИТАННЯМИ. Підготувала учитель початкових класів Боднар Н. В.

Номер слайду 2

Меседж уроку.«Ой, яка чудова українська мова!І така ж розкішна, і гнучка, як мрія.Є у ній хурделиця, віхола, завія,Завірюха, хуртовина, хуга, заметіль» (О. Підсуха)

Номер слайду 3

Колективне дослідження Оберіть одне зі слів у дужках. Карпатські полонини (зачаровують, приваблюють, дивують) туристів дивовижно красивими трав’янистими рослинами. (Яскравими, красивими, кольоровими) мазками виділяються на буруватому фоні кущі вересу, рододендрона карпатського, пухнасті зарості ялівцю, квітне синьоокий дельфіній.

Номер слайду 4

Колективне дослідження Вогниками (палають, горять, світять) жовті суцвіття купальниці, голівки сонячної арніки, білосніжні квіти едельвейса.— Чи складно було виконати завдання?— Чи можливо назвати одним словом групу слів у дужках?

Номер слайду 5

Передбачення.— Послухайте вірш, рядки з якого є сьогодні меседжем нашого уроку. Рядки вірша підкажуть вам тему нашого уроку. Які слова будуть головними героями уроку?

Номер слайду 6

Передбачення. Ой, яка чудова українська мова!Де береться все це, звідкіля і як?Є в ній ліс, лісочок, пуща, гай, діброва,Бір, перелісок, чорноліс. Є іще й байрак.І така ж розкішна, і гнучка, як мрія. Можна «звідкіля» і «звідки», можна і «звідкіль».Є у ній хурделиця, віхола, завія,Завірюха, хуртовина, хуга, заметіль. - Що спільного у виділених словах? Як вони називаються?

Номер слайду 7

Розпізнаємо і досліджуємо синоніми. Будуємо синонімічне гніздо (звертаємось до словника СИНОНІМІВ). Добрий Охайний Цікавий Творчийприязний акуратний інтересний креативний чуйний чепурний допитливий талановитийдоброзичливий чистий здібний

Номер слайду 8

Хвилинка каліграї. Г г Га га Го го Гр гр гармонія горизонт гриміти

Номер слайду 9

Модуль практики. Вправа 1, с.25 .

Номер слайду 10

Перевір себе. Схожі та близькі; горе і лихо; вітряк і млин; пошепки і тихо.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Працюємо самостійно. Вправа 2, с. 25.

Номер слайду 13

Перевір себе. Смілива - відважна, мужня, хоробра. Легені - парубки, хлопці. (Що станеться, якщо наголос змінить місце в слові?)Любов - кохання.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Міркуємо і пояснюємо/робота зі словами.

Номер слайду 16

Письмо по пам’яті. Едельвейс, верес, дельфіній, ялівець, рододендрон. Едельвейс, арніка і рододендрон занесені до Червоної книги України. Запишіть назви рослин Карпатських полонин, які згадували на початку уроку. Складіть реченняз ними.

Номер слайду 17

Парна співпраця. Вправа 4, с. 26. Розкрила, розтулила ; печаль, смуток: занедужає, захворіє;світить, сяє; зосталася, лишилася; говорять, кажуть.

Номер слайду 18

Творча робота. Вправа 5, с. 26.

Номер слайду 19

Творча робота. Складаємо і записуємо розповідь за поданими запитаннями. Арніка росте на полонинах Карпатських гір. Її квіти схожі на сонечко і горять наче вогники серед трав. Вона має незвичайні оздоровчі властивості. З неї виробляють медичні препарати, настоянки і мазі. Вона занесена до Червоної книги України.

Номер слайду 20

Рефлексійний аналіз— Які слова були головними героями?y Синоніми — це...— Чи готові застосувати набуті знання?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Сьогодні на уроці я навчився/навчилася…На уроція запам’ятав/запам’ятала…Найкраще мені вдалося…Найбільше мені сподобалося…Урок завершую з настроєм…Труднощі виникали…Рефлексія «Загадкові листи». Обери лист, який ти хочеш відкрити(для відкриття по листі варто натиснути)

Номер слайду 23

Пояснення домашнього завдання.

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
30 липня 2023
Переглядів
887
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку