Презентація "Розстріляне відродження"

Про матеріал
Зручний матеріал до уроку "Розстріляне відродження" і теми "Українська література першої половини 20 століття".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розстріляне відродженнятакож Червоний ренесанс

Номер слайду 2

Духовно-культурне та літературно-мистецьке покоління 20-х рр. XX ст. в Українській РСР, яке дало високохудожні твори в галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру, та яке було знищене сталінським режимом. Коли  Комуністична партія зрозуміла свою поразку, вона почала діяти забороненими методами: репресіями, замовчуванням, нищівною критикою, арештами, розстрілами. Перед письменниками стояв вибір: самогубство (М. Хвильовий), репресії і концтабори (Б. Антоненко-Давидович, Остап Вишня), замовчування (Іван Багряний, В. Домонтович), еміграція (В. Винниченко, Є. Маланюк), або писання програмових творів на уславлення партії (П. Тичина, Микола Бажан). Більшість митців була репресована і розстріляна.

Номер слайду 3

Фітільов Микола Григорович Письменник, публіцист. Провідний письменник неоромантичного стилю. Один з основоположників пореволюційної української прози. В атмосфері тотального цькування і переслідування покінчив життя самогубством, каталізаторами стали арешт  Михайла Ялового та  Голодомор.

Номер слайду 4

Підмогильний Валер'ян Петрович(1901-1937)Прозаїк, перекладач. Один з найвидатніших прозаїків і зачинатель психологічного реалізму в літературі українського відродження.1 січня 1935 р. визнав, що належав до «групи письменників-націоналістів з терористичними настроями у ставленні до вождів партії». Визнав те, що, на його думку, «політика колективізації привела українське село до голоду». Закритий суд позбавив волі «терміном на десять років з конфіскацією особистого майна».  1937 р. особливою трійкою УНКВД Ленінградської обл. засуджено до розстрілу.

Номер слайду 5

Григорій Косинка(Стрілець)(1899-1934)Прозаїк. Член  Аспис (1923—1924),  «Ланка» і  «МАРС». Майстер імпресіоністичної новели. На поч. 1930-х рр. видання творів було заборонено. У листопаді 1934р. заарештований. Під час судового процесу в грудні 1934р. був звинувачений у приналежності до контрреволюційної терористичної організації і засуджений до розстрілу.

Номер слайду 6

Куліш Микола Гурович(1892-1937)Драматург, режисер,  громадський діяч, газетяр і редактор, педагог. Творець модерної української драматургії. На першому всесоюзному з'їзді радянських письменників був оголошений буржуазно-націоналістичним драматургом. У грудні 1934 р., після похорону свого друга Івана Дніпровського, був заарештований органами НКВС.

Номер слайду 7

Драй-Хмара(Драй) Михайло Опанасович(1889-1939)Поет, літературознавець, перекладач. Неокласик. Володів 19 мовами. Заарештований 21 березня 1933 р., звинувачений у приналежності до контрреволюційної організації в Кам'янецькому університеті. Через брак доказів 11 травня 1933 р. випущений, 16 липня 1934 р. справа припинена. Звільнений під підписку про невиїзд. Другий арешт (6 вересня 1935р.) призвів до заслання на Колиму на 5 р. Вбитий на засланні.

pptx
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
2334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку