Презентація "Розв’язування задач на застосування газових законів."

Про матеріал
Презентація до уроку 10 класу . Матеріал містить як тестові задачі і вправи так і задачі для розв'язання, де потрібно повністю записати умову задачі з поясненням розв'язку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розв’язування задач на застосування газових законів.

Номер слайду 2

Усне фронтальне опитування А) об’єм Б) тиск В) температура Г)швидкість молекули Виберіть зайву відповідь: До макроскопічних параметрів (величин, які характеризують термодинамічну систему в цілому) належать:

Номер слайду 3

Усне фронтальне опитування 37 °С = …..К 100 °С =….К 105 °С = ….К Вказати у кельвінах наступні значення температур:

Номер слайду 4

Усне фронтальне опитування А) При ізотермічному процесі залишається сталим об’єм Б) Графіком ізохорного процесу є ізотерма В) При ізобарному процесі залишається сталим тиск Твердження «так- ні»

Номер слайду 5

Усне фронтальне опитування Поставити у відповідність формулу ізопроцесу: Величина Процес 1.V=const А) Ізобарний 2. P=const Б) Ізохорний 3.T=const В) Ізотермічний

Номер слайду 6

Усне фронтальне опитування Поставити у відповідність формулу ізопроцесу: Формула Закон 1. A) Гей-Люссака 2. Б) Бойля-Маріотта 3. В) Шарля

Номер слайду 7

Усне фронтальне опитування На якому з графіків зображено ізохорний процес?

Номер слайду 8

Усне фронтальне опитування На якому з графіків зображено ізобарний процес?

Номер слайду 9

Усне фронтальне опитування На якому з графіків зображено ізотермічний процес?

Номер слайду 10

При виготовленні ламп розжарювання їхні балони заповнюють азотом під тиском, значно меншим атмосферного. Чому цей тиск не роблять рівним атмосферному? Чому балон із будь-яким стисненим газом становить велику небезпеку при пожежі? Розв’язування задач

Номер слайду 11

Алгоритм розв’язування задач 1.Уважно прочитайте завдання і з'ясуйте який з параметрів залишається незмінним, назвіть ізопроцес. 2. Коротко запишіть умову задачи 3. Дані при необхідності переведіть в СІ. 4. Запишіть закон, що описує даний ізопроцес. 5. Виведіть з нього невідомий параметр. Якщо необхідно запишіть додаткові формули і розв’яжіть систему рівнянь щодо невідомого. 6. Оцініть правильність отриманого результату.

Номер слайду 12

Задача №1 У балонах для акваланга знаходиться повітря при 300 С і тиску 1,5 ˟107 Па. При зануренні аквалангіста в море температура знизилася до 50 С. Яким стане тиск в балонах? СІ: V=const За законом Шарля Підставимо значення: Відповідь:

Номер слайду 13

Задача №2 Який об’єм займає газ, при температурі 70 С, якщо при 270 С його об’єм був 20 л при сталому тиску? Об’єм Температура 0,018 280 0.020 300

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Задача №3 Під час ізотермічного стиснення об’єм газу зменшився на 5 ˟105 м3, а тиск збільшився в 3 рази. Яким був початковий об’єм газу? Задача №4 Спливаюча з дна озера бульбашка повітря поблизу поверхні води має діаметр D =2мм. На якій глибині h діаметр бульбашки d дорівнював 1,5мм ? Зміну температури води з глибиною не враховуйте. ( Об’єм кулі )

Номер слайду 16

Задача №4 Спливаюча з дна озера бульбашка повітря поблизу поверхні води має діаметр D =2мм. На якій глибині h діаметр бульбашки d дорівнював 1,5мм ? Зміну температури води з глибиною не враховуйте. ( Об’єм кулі )

Номер слайду 17

Рефлексія:

Номер слайду 18

І.Повторити газові закони ІІ Розв’язати задачі: 1. Під час надування щік і тиск, і обсяг в роті збільшуються, а температура залишається незмінною. Чи не суперечить це закону Бойля-Маріотта?(усно) 2.Тиск повітря у велосипедної шини при температурі 42°С дорівнює 1,7 ˟10 5 Па. Яким стане тиск повітря в шині при зниженні температури до 12°С? Обсяг шини вважати постійним. 3.В пляшці місткістю 0,5 л знаходиться вода об'ємом 0,3 л. Турист п'є з неї воду, щільно притиснувши губи до шийки так, що у фляжку не надходить зовнішнє повітря. Скільки води вдасться випити туристу, якщо він може знизити тиск, що залишився у пляшці повітря до 80 кПа? (Р0 =10 5Па). Домашнє завдання:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іменинник Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
26 січня 2022
Переглядів
1140
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку