Презентація "Розвиток мовлення у дітей раннього віку засобами дидактичних ігор"

Про матеріал

Найважливішим досягненням раннього дитинства є оволодіння мовленням, що передбачає опанування рідної мови, вироблення вміння користуватися нею як засобом пізнання навколишнього світу і себе, засвоєння набутого людством досвіду, саморегуляції, спілкування і взаємодії людей.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Найважливішим досягненням раннього дитинства є оволодіння мовленням, що передбачає опанування рідної мови, вироблення вміння користуватися нею як засобом пізнання навколишнього світу і себе, засвоєння набутого людством досвіду, саморегуляції, спілкування і взаємодії людей.

Номер слайду 3

Розвиток розуміння мовлення Розвиток активного мовлення Розвиток мовлення дітей на заняттях Екскурсії-огляди Використання художніх творів у роботі з дітьми Дидактичні ігри з іграшками, предметами, картинками тощо

Номер слайду 4

Слухати і сприймати звернення дорослого до одного, двох, декількох дітей; Розуміти розповіді, сюжетні тексти, казки, оповідання, вірші, відповідати на запитання за їх змістом.

Номер слайду 5

Збагачувати словник дітей словами – іменниками, дієсловами, прикметниками, прислівниками; Використовувати в мовленні порівняння, епітети, образні вирази (вовчик-братик, зайчик-побігайчик); Вправляти дітей у правильному вживанні іменників у множині, узгодженні прикметників з іменниками в роді та числі, вживанні іменників з прийменниками в, па, під, дієсловами в минулому і майбутньому часі; Готувати до оволодіння інтонацією запитання, вигуку; Стежити, щоб діти розмовляли виразно, не поспішаючи, достатньо голосно, використовуючи звуконаслідувальні слова; Вправляти дітей в їх вимові з різною силою голосу і швидкістю тощо

Номер слайду 6

розуміти тексти віршів, оповідань, казок у супроводі унаочнення та без нього; відповідати на запитання та звертатись із запитаннями до дорослих; оволодіти вимовою всіх звуків (крім ш, р); читати напам'ять вірші, розповідати казки; охоче вступати в розмову з дорослими та ровесниками; у словнику дітей має бути 1200-1500 слів.

Номер слайду 7

У першу половину дня плануються заняття, на яких дається новий матеріал, у другу половину дня – на закріплення одержаних знань. Специфікою занять є повторення програмного матеріалу, один і той самий матеріал планується 3-4 рази з невеликими інтервалами і деякими ускладненнями. На одному занятті можуть вирішуватись декілька завдань з розвитку мовлення, сенсорики, мислення чи ознайомлення з довкіллям. З цією метою використовують комбіновані заняття, тобто заняття, що складаються з 2-3 частин, кожна з яких присвячена вирішенню одного конкретного завдання.

Номер слайду 8

спостереження в довкіллі (діяльність людини, природа); цільові прогулянки; дидактичні ігри; заняття з картинкою; бесіди-розповіді; ознайомлення з художньою літературою: читання художніх творів; показ лялькового і тіньового театрів; показ діафільмів; настільні дидактичні ігри; показ інсценівок; спеціальні заняття на свіжому повітрі; заняття з сенсорного виховання з дидактичним матеріалом тощо.

Номер слайду 9

Цей вид заняття проводять з дітьми другої половини третього року життя. Його інколи називають місцевими екскурсіями, оскільки воно проводиться у приміщенні дошкільного закладу. Тематика екскурсій-оглядів для цього віку є досить простою: групова кімната, роздягальна кімната, умивальна кімната, спальня. У ході заняття вихователь розповідає дітям, знайомить їх з обладнанням, предметами, їх призначенням, читає вірші, співає пісні.

Номер слайду 10

Мета: дати уявлення про групову кімнату: світло, простір, великі вікна, багато квітів. У груповій кімнаті столи і стільчики. За столами займаються діти, їдять, грають розглядають книги. У групі – шафи з іграшками, книжками. Словник: групова кімната, іграшки, книжкова шафа. Хід заняття. Діти сидять півколом на стільчиках. Вихователь пояснює, що кімната, в якій вони перебувають, називається груповою кімнатою. В ній діти грають з іграшками, займаються, снідають, обідають. Кімната простора, світла, тепла. Вихователь пропонує дітям розглянути кімнату, встати, походити. Підходять до шафи з іграшками: «Ой, скільки іграшок багато у дітей!» Запитує, як називаються знайомі дітям іграшки, пропонує взяти одну іграшку, показати, як з нею можна грати. Потім підходять до книжкової шафи, куточка природи. Діти називають предмети, квіти. Огляд завершується читанням знайомих віршів.

Номер слайду 11

За програмою виховання і навчання, дітей третього року життя потрібно знайомити з художніми текстами, доступними їхньому віку. Це казки, оповідання, твори усної народної творчості (малі фольклорні жанри), вірші. Завдання щодо ознайомлення дітей з художньою літературою: виховувати інтерес, емоційний відгук до героїв художніх творів; вчити слухати і розуміти зміст художніх творів, не відволікатись під час слухання; відповідати на запитання за змістом художнього твору; збагачувати словник дітей лексикою з художніх творів; вчити повторювати окремі речення, образні вирази, повтори; повторювати за вихователем короткі забавлянки, вірші.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

На третьому році життя заняття з картинкою ускладнюються. З дітьми проводять заняття з предметними картинками сюжетними настільними і настінними, а також використовують книжкові ілюстрації. Ускладнюються і завдання, які ставляться перед дітьми. А саме: розвивати розмовне мовлення дітей; вчити їх будувати речення різного типу (розповідні, питальні, окличні), за складністю (прості, складні); вчити правильно сполучати слова в реченні, вживати різні частини мови – прикметники, прийменники, сполучники.

Номер слайду 14

Заняття проводяться у вигляді дидактичних ігор і спрямовані на формування у дітей узагальнень, впізнавання і називання властивостей, якостей, ознак предметів. Діти можуть добирати до цілого предмета його частини, до окремих частин необхідний предмет. Широко використовуються серії картинок для розповідей з продовженням: лялька роздягається, лялька у ванні, лялька спить, лялька одягається, лялька на прогулянці, лялька обідає і т. ін.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Мета: Вчити дітей впізнавати предмети за характерними ознаками. У непрозорий мішечок кладуть предмети різної форми, розміру, фактури (іграшки, геометричні фігури, пластмасові літери та цифри та ін). Дитині пропонують на дотик, не дивлячись у мішечок, знайти потрібний предмет.

Номер слайду 17

Мета: Розвивати вміння порівнювати геометричні фігури між собою, виявляти фігуру відмінну від інших. Дитині пропонують різні набори з чотирьох геометричних фігур. Наприклад: три чотирикутника і один трикутник, три овали і одне коло та ін. Потрібно визначити зайву фігуру, пояснити принцип виключення і принцип угрупування.

Номер слайду 18

Мета: Закріплення назв основних кольорів. Вчити дітей виділяти кольори. Для гри необхідно мати картки із зображенням контурів предметів і кольорові картки. Дитині пропонують під картку з зображенням контуру предмета підкласти картку необхідного кольору. Наприклад, під картку з зображенням помідора – червону картку, огірка – зелену, сливи – синю, лимона – жовту і т. д. Варіанти: - вибрати предмет за кольоровим зразком: педагог показує картку з зображенням предмета будь-якого кольору (червоні рукавиці, сині шкарпетки та ін), діти повинні показати картки із зображенням відтінків цього кольору.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Росоловська Юля
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 листопада 2018
Переглядів
10550
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку