Презентація **Розвиток навчальних компетентностей на уроках хімії шляхом впровадження інтерактивних технологій**

Про матеріал
Презентація досвіду роботи вчителя хімії Опис інтерактивних методів навчання для забепечення основних компетентностей- уміння вчитися протягом життя,здоровязберігаючої, соціально- трудової, інформаційної.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація досвіду роботи вчителя хіміїБойчук Руслани Олександрівни

Номер слайду 2

Не бійся, що не знаєш, Бійся, що не навчишся!

Номер слайду 3

Тема. Розвиток навчальних компетентностей на уроках хімії шляхом впровадження інтерактивних технологій

Номер слайду 4

Компетентність-це: Мобільні знання, які постійно оновлюються;Гнучкі, дієві методи, які дають можливість використовувати ці знання у конкретній ситуації;Критичне мислення, яке дозволяє оцінювати окремі ідеї щодо можливості їх використання в тій чи іншій ситуації

Номер слайду 5

Визначають 5 основних компетентностей: Уміння вчитися;Здоровязбегігаючу;Загальнокультурну;Соціально-трудову;Інформаційну.

Номер слайду 6

Умовами їх використання є: Створення психологічного клімату на уроці;Наявність соціальних навичок;Уміння учнів спілкуватися;Бажання вчителя спілкуватися з учнями «на рівних»

Номер слайду 7

Використовую різні стилі навчання:

Номер слайду 8

Наприклад: Фронтальні технології навчання:«Мозковий штурм», «Дерево рішень», «Навчаючи - вчуся»;Методи кооперативного навчання:«Карусель», «Ажурна пилка»

Номер слайду 9

Наприклад під час вивчення теми «Хімія в побуті»Учні опрацьовують велику кількість важливої для здоров'я інформації за короткий час. Групи учнів отримують випереджувальні завдання з тем: «Побутова хімія в квартирі», «Сучасне маркування хімічних добавок», «Ознаки отруєння хімікатами», «Перша допомога під час отруєнь побутовими хімікатами та хімічних опіках». Після виконаної роботи експертні групи обмінюються інформацією, формулюють і записують висновки.

Номер слайду 10

Я переконалася, що застосування інтерактивних методів є результативнішим, порівняно з пасивними методами: В учнів краще розвиваються комунікативні вміння і навики;Вони навчаються краще працювати в команді, прислухатися до думки кожного;Учні вдосконалюють вміння шукати і аналізувати інформацію, захищати свою точку зору, добирати найбільш переконливі аргументи.

Номер слайду 11

Формуючи мотиваційний компонент «уміння вчитися» на своїх уроках використовую:

Номер слайду 12

Ситуація успіху. Ситуація здивування. Наприклад: тема «Лужні метали», «Метали і неметали» метали , які «бігають» по поверхні води- лужні, або плавляться в долоні- галій, цезій.

Номер слайду 13

Незакінчена думка: «найпоширеніший елемент на Землі…..у космосі….у земній корі» виправи помилку: «сіль складається з металу і гідроксидної групи»Вилучи зайве, знайди відповідність. Асоціативні схеми:«гронування», «павутинка думок», «асоціативний кущ»

Номер слайду 14

Інтерактивні ігри, завдання:«Кросворди», « Ребуси», «Хрестики- нулики», «Морський бій», «Третій- зайвий»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

«Завдання в колбі»1 група вибирає прості речовини, 2 група- складні речовини, 3група- прості речовини- метали, 4 група- прості речовини- неметали

Номер слайду 17

Вправа «Ланцюжок», «Хімічна естафета»Учні ланцюжком виходять до дошки, розв'язуючи різноманітні завдання. Наприклад, вивчаючи валентність, учні визначають валентність у сполуках, написаних на дошці:

Номер слайду 18

Враховую інтереси і здібності учнів: Різнорівневі завдання. Проблемні питання. Диференційоване домашнє завдання

Номер слайду 19

При проведенні уроків практикую подання результатів діяльності учнів з виконання творчих завдань у вигляді повідомлень, доповідей, презентацій, кросвордів, тестів, тощо. Мультимедійна презентація дозволяє учням краще засвоювати матеріал( працює зорова пам’ять), суттєво економить час на уроці. Під час вивчення теми « Основні класи неорганічних сполук» я поділяю клас на 4 групи, які створюють міні - проєкти і презентують їх у вигляді схем, презентацій. Це дає можливість під час одного уроку узагальнити знання про фізичні та хімічні властивості всіх класів неорганічних сполук, їх добування, а також застосування їх у різних сферах життя.

Номер слайду 20

На різних етапах уроку використовую мультимедійні засоби навчання, це один із найбільш ефективних засобів навчання, за допомогою якого реалізується давній, але до сьогодні правильний принцип методики викладання - краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Номер слайду 21

Використання комп'ютерних технологій у викладанні хіміїНадає широкі можливості для демонстрації учням відео дослідів, відео фрагментів, малюнків, анімацій - схем хімічних процесів, текстових файлів, презентацій.

Номер слайду 22

На різних етапах уроку використовую педагогічні програмні засоби: Електронний конструктор уроку, хімія 7 клас. Віртуальна хімічна лабораторія, хімія 7-9 клас. Органічна хімія 9-10 клас

Номер слайду 23

Хімія - експериментально - теоретична наука, тому при вивченні її основ важливу роль відіграє хімічний експеримент. М. Ломоносов говорив: «Хімії жодним чином навчитися не можливо, не бачивши самої практики і не беручись за хімічні операції». Хімічний експеримент належить до специфічних методів навчання, що зумовлено особливістю предмета – хімії, при вивченні якого не можна опускати наочність. Експеримент дозволяє не лише краще зрозуміти , що ж відбувається в конкретній хімічній реакції, але і допомагає підвищити інтерес учнів до предмету хімії.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Навчитися вчитися- це значить навчити вирішувати проблеми, вбудовані у структуру навчально- пізнавальної діяльності учнів. Мінімум цілісних знань з хімії, отриманий в школі, необхідний кожній людині для розумного використання речовин, забезпечення безпеки життєдіяльності в сучасному світі. Саме тому хімічна освіта – це не лише обов'язковий компонент загальної освіти, але й невід'ємна частина загальної культури людини.

Номер слайду 27

pptx
Додав(-ла)
Bojchuk Ruslana
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
431
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку