Презентація "Розвиток освіти. Архітектура та образотворче мистецтво"

Про матеріал
Презентація "Розвиток освіти. Архітектура та образотворче мистецтво" розрахована на дистанційне вивчення учнями сьомого класу теми "Культура українських земель у 14-16 ст" за підручником "Історія України. 7 клас" В.Власова
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опрацюйте § 25, поміркуйте над питаннями презентації та підручника. Розвиток освіти. Архітектура та образотворче мистецтво

Номер слайду 2

Які культурні традиції Русі та Галицько-Волин-ського князівства позначилися на культурі українських земель. ХIV—ХV ст.?Ікона Богородиці з села Красова. Холмська ікона Божої Матері

Номер слайду 3

Запам’ятайте дати. XIV—XV ст. - масове замкове будівництво.1397 р. - Київський Псалтир.1491 р. - початок книгодрукування церковнослов'янською мовою богослужебних книг («Октоїх», «Часослов») Швайпольтом Фіолем.

Номер слайду 4

Запам’ятайте дати1450—1494 рр. - життя та діяльність Юрія Дрогобича (Котермака).1483 р. - видання в Римі першої друкованої книги українського автора Ю. Дрогобича (Котермака) «Прогностична оцінка поточного 1483 року».

Номер слайду 5

Якою була тогочасна освіта українців?За традицією освіту здобували при церквах і монастирях. Попервах школи існували в найбільших містах.

Номер слайду 6

Де здобували вищу освіту українці в другій половині XIV — ХV ст.? (Ягеллонський університет. Краків)Із XIV ст., за відсутності власних вищих навчальних закладів, українці починають здобувати освіту в європейських університетах — Краківському (упродовж XV—XVI ст. його закінчили 800 вихідців з українських земель), Паризькому, Падуанському, Болонському, Гейдельберзькому, Празькому та ін.

Номер слайду 7

Чим уславився Юрій Дрогобич? Найвизначнішим серед українських вчених вважається вчений-астроном (астролог), перший із відомих докторів медицини й філософії, ректор Болонського університету Юрій Дрогобич (Котермак) (бл. 1450—1494).

Номер слайду 8

Юрій Дрогобич. Він був автором першої друкованої книги «Прогностична оцінка поточного 1483 року» обсягом у 10 сторінок, що являє собою астрологічний прогноз на 1483 р.; написав сім трактатів, ряд віршованих промов і послань до папи римського. Усі вони були написані латиною, але незмінним залишався підпис автора: «Юрій із Дрогобича, русин».

Номер слайду 9

Юнаком навчався у Львівській кафедральній школі, згодом — у Краківському університеті, де отримав ступінь бакалавра, а потім і магістра. Не зупиняючись на досягнутому, Юрій продовжив здобувати освіту в славетному Болонському університеті, де став доктором філософії, а за деякий час — доктором медицини.

Номер слайду 10

У яких життєвих обставинах Юрій Дрогобич досягав здобутків у науці? Чи було це властиве лише автору листа? Як ви розумієте останнє речення фрагмента листа Юрія Дрогобича?З листа Юрія Дрогобича до магістра Миколи Чешля з ПознаніЯ прибув до Болоньї для навчання з невеликою кількістю грошей. Я міг би багато в чому процвітати, якби не клопотався найнеобхіднішим. Нині, коли в розквіті моя молодість, я переношу все легше, однак мене страшить майбутнє. Яка користь від того, що людина все знає, якщо вона бідна і вбога? Мені боляче, що мудрість постійно виважують ступенем обірваності.

Номер слайду 11

По завершенню навчання Юрій Дрогобич залишився викладати студентам курс астрономії та медицини. Досягнувши наукових висот, він був обраний студентами на посаду ректора Болонського університету. Згодом, маючи вже європейське визнання, Юрій Дрогобич повернувся до Кракова й викладав у місцевому університеті.

Номер слайду 12

Що змінилося в забудові міст? Що визначало розвиток архітектури?

Номер слайду 13

Упродовж ХIV - початку ХVІ ст. відбувалось будівництво оборонних споруд. Кам’янець-Подільська фортеця. Хотинська фортеця

Номер слайду 14

Найгустіша мережа замків постає на Поділлі та ВолиніБілгород-Дністровська фортеця. Сучасний вигляд. Церква Покрову Пресвятої Богородиці в Сутківцях

Номер слайду 15

За́мок Пала́нок (Мука́чівський за́мок)

Номер слайду 16

Найпотужнішою мурованою фортецею на Волині був Верхній замок у Луцьку. Надбрамна (В'їзна) вежа Луцького замку. Сучасний вигляд.

Номер слайду 17

Чинниками, які стримували культурний процес, були: падіння Візантійської імперії, що позбавило православ’я зовнішньої опори; відсутність власної державності; наступ католицької церкви; татарські напади. У культурному розвитку України XIV—XV ст. відбувалися неоднозначні, суперечливі процеси, обумовлені різними історичними чинниками.

Номер слайду 18

Піднесенню української культури сприялитехнічний прогрес, виникнення друкарства, розвиток в Україні гуманістичної думки під впливом європейського Відродження.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Plevako Katherine
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 травня 2020
Переглядів
3337
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку