Презентація "Розвиток уявлень про "елементи" речовини."

Про матеріал
Презентація "Розвиток уявлень про "елементи" речовини " призначена для використання на уроках предмету "Навколишній світ" ( 5 клас), за педагогічною технологією "Росток".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток уявлень про «елементи» речовини . KNa. Fe. Al. Cu. HCZn. OSPAu. Ag. Li. Pb. Ве

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань: 123

Номер слайду 3

НАВКОЛИШНІЙ СВІТФІЗИЧНІ ТІЛАРЕЧОВИНИМОЛЕКУЛИАТОМИ4

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу: А́том — найменша, електронейтральна, хімічно неподільна частинка речовини, що складається з позитивно зарядженого ядра та негативно заряджених електронів, які рухаються навколо ядра. Атом Карбону. Атом Гідрогену. Схема будови атома

Номер слайду 6

З атомів, які з’єднані між собою хімічними зв’язками утворюються МОЛЕКУЛИ. Моле́кула — найменша частинка речовини , яка може існувати окремо, зберігаючи хімічні властивості речовини. Молекула вуглекислого газу. Молекула води

Номер слайду 7

Отже, найменша частка речовини – атом. Навколо нас нараховують 10 000 000 речовин. А скільки потрібно часток – атомів, щоб утворилась така велика кількість речовин?

Номер слайду 8

У 1647 році П’єр Гассенді спробував пояснити як виникають мільйони тіл, що існують в навколишньому світі. Він припустив , що для виникнення різноманітних тіл природи непотрібна велика кількість різних атомів.

Номер слайду 9

П’єр Гассенді порівнював речовини з будинками. Різноманітних будинків в місті багато, але будівельних матеріалів з яких вони створені обмежена кількість. Так і з речовинами, їх багато, а атомів(молекул) з яких вони складаються невелика кількість.

Номер слайду 10

Складові частини речовин отримали назву «елементів». Тип атомів з певним зарядом атомних ядер і певною сукупністю властивостей називають – хімічний елемент.

Номер слайду 11

У першій половині XVIII століття було відомо 15 елементів, з яких складаються речовини. До кінця століття їх кількість зросла до 23. До середини XIX століття було достовірно встановлено і описано 50 хімічних елементів. На початку XX століття, практично всі хімічні елементи, які зустрічаються в природі , були відкриті. Зараз відомо 110 елементів.

Номер слайду 12

Таку кількість елементів необхідно було упорядкувати. Класифікація – це поділ об’єктів на певні групи, угрупування, класи, розряди за тими чи іншими ознаками.

Номер слайду 13

Антуан Лоран Лавуазьє Великою заслугою Лавуазьє був поділ усіх відомих йому речовин на метали і неметали (1789р.). Антуан Лоран Лавуазьє – відомий французький вчений, вважається засновником сучасної хімії.

Номер слайду 14

Тріади Й. Деберайнера. Йоганн Вольфганг Деберайнер – німецький хімік, перший, кому вдалося встановити певні закономірності у властивостях хімічних елементів та їх сполук( 1817 р). Деберайнер помітив, що у тріаді відносна атомна маса проміжного елемента дорівнювала середньому арифметичному значенню першого і третього.

Номер слайду 15

Октави Ньюлендса1837 - 1898,У 1864 р. англійський хімік і музикант Джон Александр Ньюлендс вперше розташував відомі на той час хімічні елементи за збільшенням їх атомних мас. Він помітив, що у такому ряду періодично відстежуються хімічно схожі елементи. Пронумерувавши елементи в цьому ряду і порівнявши номери з властивостями, він дійшов висновку, що кожен восьмий елемент є подібний за властивостями до першого. Аналогічно у музиці восьма нота в октаві є подібною до першої. Саме тому це відкриття Ньюлендс назвав «законом октав».

Номер слайду 16

Розглянуті класифікації були недосконалими і неповними, вони охоплювали далеко не всі елементи. Це були тільки перші спроби, перші намагання, але вони стали підґрунтям для їх загальної класифікації. Згодом вчений Д.І. Менделєєв повідомив про розроблену ним періодичну систему хімічних елементів.

Номер слайду 17

Дмитро Менделєєв винайшов, що розставляючи відомі елементи в порядку збільшення відносної атомної маси, їх хімічні та інші властивості регулярно повторюються. Він розробив зручну та компактну таблицю яка, до того ж, дозволяла передбачувати властивості ще невідомих елементів. У 1871 році він розробив більш адекватну версію таблиці, де залишив пропуски, сподіваючись, що вони будуть свого часу заповнені елементами, ще невідомими і передбачив з надзвичайною точністю властивості таких елементів, які було незабаром відкриті: це галлій, скандій і германій.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Повторення вивченого матеріалу: Речовини складаються з…Неподільна частка речовини…Частинка речовини, яка може існувати окремо та зберігати хімічні властивості речовин…Атом, який набуває певного заряду…Вчений, який систематизував хімічні елементи, та створив періодичну систему…Скільки відомо хімічних елементів?

Номер слайду 20

Домашнє завдання: Опрацювати надану презентацію. Переглянути надане відео. Читати та переказувати параграф 2 та 3 (1 частина підручнику «Навколишній світ»)

pptx
Додано
4 вересня 2022
Переглядів
742
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку