Презентація "Ручний сільськогосподарський інвентар"

Про матеріал
Презентацію "Ручний сільськогосподарський інвентар" можна використати на уроках трудового навчання. Матеріал включає в себе опис та призначення інструментів, правила безпечної праці, тестове завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ручний сільськогосподарський інвентар Презентацію підготувала вчитель трудового навчання Семененко Т. В.

Номер слайду 2

Яку б роботу ви не виконували в городі - прополку, перекопування, розпушування і так далі - практично будь-яка з них потребує не тільки фізичних зусиль, але і наявності різних інструментів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Техніка безпеки під час роботи з садово-городнім інвентарем Прочитай і запам’ятай!!! Інвентар розміщуй тільки у відведеному місці. Не використовуй у якості ударного інструменту, а тільки за призначенням. Під час відпочинку складай так, щоб не поранитися: граблі клади зубцями до землі, сапи і лопати – гострою частиною до землі. Не передавати інструмент один одному кидком, не класти на землю загостреною частиною вгору, переносити тільки у вертикальному положенні загостреною частиною вниз. Працюючи з лопатою, стежити за тим, щоб не поранити нею ноги. Під час роботи граблями, вилами не спрямовувати їх робочу частину на тих, хто перебуває поблизу. У процесі роботи з секатором, якщо тримаєте гілку лівою рукою, слідкуйте щоб пальці були осторонь від ріжучого клинка. Не розмахуй секатором, не підходь до товариша під час різання. Не залишай секатор після роботи в розкритому вигляді.

Номер слайду 6

Правила техніки безпеки і поведінки на пришкільній ділянці. Вимоги безпеки до початку робіт 1.1. Вивчити дану інструкцію з охорони праці при роботі на шкільній ділянці.2. Підготувати до роботи необхідний інвентар, перевірити його справність.3. Приходити на роботу на шкільну земельну ділянку у робочому одязі і взутті.

Номер слайду 7

Вимоги безпеки під час роботи на шкільній ділянці Дотримуватися обережності при роботі з використанням знарядь праці (лопати, граблі, вила, сапи тощо), не передавати їх один одному кидком, не класти на землю загостреною частиною вгору, переносити їх тільки у вертикальному положенні загостреною частиною вниз. Заборонено брати водночас два і більше знарядь праці. Щоб уникнути порізів рук, працювати тільки в рукавичках. Працюючи з лопатою, стежити за тим, щоб не поранити нею ноги. Під час роботи граблями, вилами не спрямовувати їх робочу частину на тих, хто перебуває поблизу. Щоб запобігати перевтомленню, робити під час роботи десяти хвилинні перерви через кожні 30 хв., дотримуватися вказаного вихователем ритму роботи. При отриманні травми або при поганому самопочутті, повідомити вчителю.

Номер слайду 8

Техніка безпеки після закінчення роботи на шкільній ділянці1. Очистити і здати на зберігання робочий інвентар.2. Зняти спецодяг і ретельно вимити руки з милом. При перенесенні дотримуватися встановленої норми перенесення ваги

Номер слайду 9

А тепер виконайте перевірочні завдання: Розглянь уважно і назви зайві інструменти (вкажи номери)  

Номер слайду 10

Розглянь уважно малюнки, з*єднай стрілочкою малюнок з відповідним призначенням. Для перекопування ґрунту навесні чи восени із загортанням добрив, для викопування ям, канав, траншей та інших видів робіт. Для загрібання сіна, соломи, скошеної трави тощо, облаштуванні  газонів та клумб. Призначені для підстригання кущів і живих огорож, для молодої порослі і сухостою. З його допомогою можна швидко і легко позбутися зайвої порослі, грубих бур'янів, зів'ялих квітів і багато чого іншого.Інструмент для прополки бур`янів, підгортання, навіть створення невеликих посадкових ям і борозн

Номер слайду 11

Відгадай загадки та заповни кросворд1 Вранці, як лежить роса, 2 Вони дуже просто звуться, 3 Зуби є, рота немає Постриже траву… Завжди куркою гребуться4 Зроблені вони з заліза, 5 Ростом невеличка- Уміють стригти і різати. ні звір, ні птичка, Коли вони зустрічаються, а землю риє, Все на частини ділиться хату будує  6 Пострибає наче жабка 7 Працює з нами По рядочках в полі… Чотирма зубами

Номер слайду 12

Розглянь уважно малюнки, на яких з них робітник порушує техніку безпеки? Вкажи номери.

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
2 листопада 2023
Переглядів
874
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку