Презентація "Рух молекул. Дифузія".

Про матеріал
Рух молекул, дифузія.Завдяки дифузії кисень з легень проникає у кров, а з крові - в тканини. Внаслідок дифузії газів склад повітря у поверхні Землі однорідний. Дифузія відіграє важливу роль у харчуванні рослин та тварин. Явище дифузії використовують при виділенні цукру із буряка на цукрових заводах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рух молекул. Дифузія. Підготувала вчитель фізики Бусол Раїса Миколаївна

Номер слайду 2

Тепловий рух Атоми та молекули, з яких складається речовина, перебувають у невпинному хаотичному русі. Швидкість руху молекул взаємопов’язана з температурою тіла: чим вища температура тіла, тим більша швидкість руху його молекул і навпаки.Тому рух молекул називають тепловим.

Номер слайду 3

Дифузія Дифузія – взаємне проникнення дотичних речовин одна в одну, що відбувається в результаті теплового руху молекул. Дифузія є дослідним підтвердженням руху молекул.

Номер слайду 4

Дифузія в газах Дифузія в газах відбувається найшвидше.

Номер слайду 5

Дифузія в рідинах Дифузія в рідинах відбувається значно повільніше ніж у газах.

Номер слайду 6

Дифузія в твердих тілах Швидкість дифузії у твердих тілах є дуже малою.

Номер слайду 7

Швидкість дифузії Швидкість дифузії залежить від температури речовини, що пов’язана зі швидкістю руху молекул. Чим вища температура, тим швидше рухаються молекули, отже, дифузія проходитиме швидше.

Номер слайду 8

Дифузія в природі Завдяки дифузії кисень з легень проникає у кров, а з крові - в тканини. Внаслідок дифузії газів склад повітря у поверхні Землі однорідний. Дифузія відіграє важливу роль у харчуванні рослин та тварин. Явище дифузії використовують при виділенні цукру із буряка на цукрових заводах.

Номер слайду 9

Дифузія в техніці Явище дифузії широко використовують при зварюванні металів. Дифузія в рідких кристалах. При запуску космічного корабля в повітря викидається велика кількість вихлопних газів, диму та пилу.

Номер слайду 10

Запитання Як можна прискорити дифузію в твердих тілах? В старовинних книгах сторінки з малюнками закриті листками тонкого прозорого паперу. Чому на стороні цього паперу, що дотикається до малюнка з часом з’являються відбитки малюнка? Повітряні кульки наповнюють газом. Чому вони через добу втрачають пружність і не піднімаються вгору?

Номер слайду 11

Домашній експеримент Скласти план проведення досліду, що дозволяє обчислити швидкість протікання дифузії, і досліду, що дозволяє порівняти швидкості протікання дифузії в різних середовищах.

ppt
Додав(-ла)
busol raissa
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Інкл
Додано
16 лютого 2023
Переглядів
1110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку