Презентація "Рух води в океані. Течії"

Про матеріал

Мета: ознайомити з видами руху води у Світовому океані; розвивати в учнів

географічне мислення, ува­гу, зв'язне мовлення; вдосконалювати вміння

працю­вати з картами атласу,складати опорні схеми, аналі­зувати інформацію;

виховувати інтерес до вивчення географії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Не можна жити без води: Вона навкруг, вона в тобі, В озерах, ріках, океанах, Дощу краплинах і в фонтанах. Вона в емоціях людини: В сльозах від радощів чи гніву. Й краса природи на Землі Не може жити без води. Чудова наша гідросфера, Існує все навколо неї: І людство, й фауна, і флора, І все що є у нас навколо. А не було б її, Життя все зникло на Землі.

Номер слайду 4

Тема уроку: Рух води в океані. Мета уроку: познайомитися з видами руху води в Світовому океані; розвивати географічне мислення, увагу, зв'язне мовлення; вдосконалювати вміння працювати з картами атласу, аналізувати інформацію; виховувати інтерес до вивчення географії.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

РАУНД 1 (ПИТАННЯ - ВІДПОВІДЬ)

Номер слайду 7

Що таке гідросфера ? Гідросфера – це водна оболонка Землі Основні частини гідросфери Води Світового океану (96,5%) Вода в атмосфері (менше 1%) Води суходолу (3,5%)

Номер слайду 8

Які основні частини Світового океану ? Океани, моря, затоки, протоки Що входить в склад вод атмосфери ? Водяна пара, хмари, опади Що відноситься до вод суходолу ? Річки, озера, болота, льодовики, штучні водойми, підземні води Як називається процес безперервного переміщення води на земній кулі ? Світовий колообіг води в природі

Номер слайду 9

РАУНД 2 Картографічний

Номер слайду 10

1. Назвіть найбільший півострів. Аравійський 2. У якому морі ловлять рибу мешканці трьох частин світу? Середземне 3. Яке море немає берегів? Саргасове 4. Назвіть кольорові моря. Чорне, Червоне, Біле, Жовте. 5. Який океан найбільший, найменший ? Тихий, Північний Льодовитий. 6. Назвіть найбільший острів. Гренландія 7. Найширша протока. Дрейка 8. Моря, що омивають територію України. Чорне та Азовське

Номер слайду 11

РАУНД 3 Географічна вікторина

Номер слайду 12

В яких агрегатних станах може перебувати вода ? 2. Яка температура кипіння та температура замерзання для прісних вод? 3. Яка температура кипіння та температура замерзання для морських та океанічних вод? 4. Як змінюється температура океанічних вод від екватора до полюсів,і від чого це залежить? Які хімічні елементи входять до складу океанічних вод?

Номер слайду 13

6. В яких одиницях вимірюється солоність води ? 7. Яка середня солоність морської води? 8. Які фактори впливають на солоність води? 9. В яких місцях Світового океану солоність найвища, а в яких найнижча ? 10. Як змінюється температура води з глибиною?

Номер слайду 14

РАУНД 4 Математичний

Номер слайду 15

Скільки грамів солі знаходиться в 1 т води, якщо з 10 т води отримали 250 кг солі? 2. Скільки грамів солі можна отримати з 1т чорноморської води, якщо її солоність 18 проміле ?

Номер слайду 16

РАУНД 5 Естафета (Робота за завданнями на картках)

Номер слайду 17

Тема : Рух води в океані. Вітрові хвилі, припливи, відпливи. Цунамі. Течії. Закономірності поширення течій в океані.

Номер слайду 18

Люди кажуть: “ Медуз побачиш – спокій море втратить “. Холодною стане вода, вітер налетить, Хвилі буде котить. Хмари сонце закриють, може, ще й дощик посіє. А медузи розуміють, передбачити уміють І з'являються завчасно, коли зовсім тихо й ясно.

Номер слайду 19

Види рухів води в океані : Вітрові хвилі Припливи і відпливи Течії Цунамі

Номер слайду 20

Будова хвилі

Номер слайду 21

Як утворюються хвилі ? Вітрові хвилі – коливання води, зумовлені вітром

Номер слайду 22

Припливи – 2 (max, min) Відпливи – 2 (max, min) “ дихання моря “ Найритмічніші різновиди руху води у світовому океані, зумовлені силами тяжіння Місяця і Сонця У вузьких затоках припливна хвиля дуже висока: Фанді – 18м, Пенжинська губа – 12м, Темза – 5м. Азовське та Чорне моря – 2-3 см.

Номер слайду 23

Океанічні течії – горизонтальне переміщення води у Світовому океані “Пляшкова пошта” Теплі, холодні Постійні вітри

Номер слайду 24

Океанічні течії – безперервний рух водних мас з одного місця в інше, під дією вітру Північна півкуля – за часовою стрілкою Південна півкуля – проти часової стрілки Напрям течій

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Причина: підземні поштовхи (виверження вулканів, землетруси), гігантські зсуви, обвали. Швидкість – 50 - 1000 км/год Висота - 100 м ЦУНАМІ (з японської – вода в бухті)

Номер слайду 27

Географічний практикум Визначте за допомогою карти температурні особливості течій та нанесіть їх на контурну карту: Західних вітрів, Каліфорнійська, Гольфстрім, Куросіо, Перуанська, Мусонна, Північна та Південні Пасатні.

Номер слайду 28

“ Проблемні питання ” Ці “ річки ” течуть в океанах. Їх температура і солоність відрізняється від навколишніх вод. Напрям теплих “ річок ” – від низьких широт у високі, а холодних, як правило, - з високих у низькі. Що це за річки? 2. Зупинившись на узбережжі неподалік від Ялти, Туристи розбили намет на висоті 5м над рівнем моря. Визначить, чи є небезпека підтоплення під час припливу ?

Номер слайду 29

ЦУ МІ О ШВА О ЕК

Номер слайду 30

Води Світового океану постійно рухаються. Найбільш поширеним видом руху є хвилі, спричинені вітром. Рухи води також спричиняють цунамі, викликані виверженням вулканів та землетрусами, сила тяжіння Сонця та Місяця. Цунамі надзвичайно небезпечні і можуть призводити до серйозних руйнувань та людських жертв. Запобігти цунамі неможливо, але можна заздалегідь попередити про їхнє наближення. А от такий вид руху води, як припливи, люди навчилися використовувати, побудувавши припливні електростанції. ВИСНОВКИ

Номер слайду 31

Домашнє завдання Опрацювати текст параграфа. Виписати до зошитів визначення понять, що зустрічаються в тексті. 3) Підготувати повідомлення про мешканців Світового океану. 4) Через який час цунамі, що виникло поблизу Гавайських островів, досягне берегів Японії? (Середня швидкість поширення хвиль — 700-800 км/год.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кухар Олександра Данилівна
    Спасибі за таку змістовну презентацію.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
4 липня 2018
Переглядів
5602
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку