Урок "Літосферні плити, наслідки їх переміщення"

Про матеріал

Мета: сформувати первинні знання про літосферні плити та види рухів літосферних плит, ознайомити з гіпотезами про походження материків і океанів; удосконалити вміння працювати з тематичними та контурними картами та схемами атласу і підручника; виховувати пізнавальний інтерес.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

РОЗРОБКА УРОКУ ГЕОГРАФІЇ

6 КЛАС

 

 

Літосферні плити,

наслідки їх переміщення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала вчитель                                                             Скадовської ЗОШ І-ІІІ ст.№3

Христич Алла Миколаївна

 

 

 

 

 

Тема: Літосферні плити, наслідки їх переміщення

Мета: сформувати первинні знання про літосферні плити та види рухів літосферних плит, ознайомити з гіпотезами про походження материків і океанів; удосконалити вміння працювати з тематичними та контурними картами та схемами атласу і підручника; виховувати пізнавальний інтерес.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: атласи, настінна карта, контурні карти, набори «материків-пазлів», картки-завдання для груп, презентація, комп’ютер, проектор.

 

Хід уроку:

 

Планета Земля – наш рідний дім,

Тож треба уявляти, що є в нім.

Не можна не знати материків,

Річок і таємничих островів,

Рівнин, гірських систем, вершин,

Вулканів та морських глибин.

 

І. Організаційний момент.

    Привітання  з учнями, оголошення тему та мету уроку.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань, умінь, навичок учнів.

     Згадати вивчене по темі «Літосфера» (фронтальне опитування).

 

Гра «Злови питання»

1. Яка внутрішня будова Землі?

2. Що таке «літосфера»?

3. Яка потужність літосфери?

4. Як змінюється температура у земній корі?

5. Які типи земної кори вам відомі?

6. З яких шарів складається земна кора під материками та під океанами?

7. Що таке «астеносфера»?

8. У якому стані знаходиться мантія?

9. З яких частин складається ядро?

10. Яка  температура в ядрі?

 

Бесіда за наступними запитаннями:

1. У чому полягають відмінності в будові материкової та океанічної земної кори?

2. До якого шару Землі належить астеносфера? В чому полягає відмінність речовини астеносфери від речовини мантії?

3. В який спосіб учені визначили різнорідність шарів земної кори?

4. Як ви вважаєте, чи завжди поверхня Землі була такою, якою бачать її сучасні люди?

 

III. Мотивація навчальної діяльності

Прийом «Здивуй»

  Якби 250 мільйонів років тому назад на Землі жили люди, їм би не було дуже цікаво їздити у відпустку. Тому, що на запит «На яке море поїдеш відпочивати, всі відповідали би стандартно: «На Тетіс! Куди ж іще?».

І дійсно, в той час на Землі був один-єдиний суперматерик Пангея, один океан Панталасса та одне море Тетіс. Там  куди не поїдеш – все рівно потрапиш  або на Панталасу, або  на пляж Тетіса.

 

IV. Вивчення нового матеріалу.

 

План:

  1. Походження сучасних материків і океанів.
  2. Внутрішні сили Землі.
  3. Поняття про літосферні плити.
  4. Рухи літосферних плит

 

Словник:

Літосферні плити – це величезні блоки літосфери, що розділені глибинними розломами і які постійно рухаються.

Пангея – давній єдиний материк на Землі.

Внутрішні сили Землі – сили, які зароджуються всередині Землі і рухають літосферні плити. Ці рухи повільні горизонтальні та повільні вертикальні.

 

- Діти, пригадайте, скільки є на Землі материків та океанів?

А чи не помітили ви на карті світу обриси схожості деяких континентів? (Учні відмічають риси схожості берегової лінії острова Мадагаскар та берега Африки, Південної Америки та Африки тощо). Молодці! Виявляється, це помітив ще сто років тому назад німецький вчений Альфред Вегенер. Він першим здогадався, що материки могли з’єднуватися та розсуватися. Та тільки на той час він не зміг пояснити цей феномен. Пізніше його здогад підтвердили вчені за допомогою сучасних наукових досліджень та  найсучасніших приладів.

 

 

Походження сучасних материків і океанів:

а) прийом «Творча лабораторія» (робота в групах);

Завдання. Чи грали ви колись у мозаїку? Спробуйте «пограти в мозаїку» з материками. Для цього виріжте материки із заготовленої ксерокопії карти світу та складіть їх підходящими боками. Які висновки ви можете зробити? Які процеси свідчать про те, що зовнішній вигляд нашої планети продовжує змінюватися і сьогодні?

б) пояснення гіпотези дрейфу материків А. Вегенера та теорії руху літосферних плит.

Припускають, що звичні нині обриси материків і океанів у далекому минулому мали зовсім інший вигляд. Сучасні уявлення про будову земної кори спираються на гіпотезу дрейфу материків (переміщення). Її висунув у 1912 р. німецький геофізик Альфред Вегенер. Він припустив, що більше 200 млн років тому на Землі існував єдиний материк – Пангея («Єдина Земля») і єдиний океан Панталасса. Поступово материк розколовся. Спочатку виникли два супер континенти – Лавразія і Гондвана, між ними утворився океан Тетіс. Його залишком є Чорне море. З часом ці материки розпалися, почали рухатися. Це привело до утворення сучасних континентів і океанічних западин.

Робимо висновок про те, що в минулі часи наша планета мала зовсім інший облік.

Які  ж сили рухають літосферні плити?

Перегляд відеоролика №1 «650 мільйонів років тому» та його коментування.

- Що ви зрозуміли з цього міні-фільму?

- Як таке могло відбуватися?

- Поясніть, як і чому континенти могли рухатися?

(Діти називають головну причину: внутрішня енергія Землі).

Перегляд відеоролика  «Тектоніка плит» -№2 (тривалість 3 хв.)

-  То яка ж причина дрейфу континентів?

   Як ви думаєте, чи зміниться наша планета у майбутньому? Які тоді  можуть з’явитися нові материки?

    Отже, жителі нашої планети, в тому числі і ми, українці, навіть цього не усвідомлюючи, плаваємо по «Пластичному океані» на велетенських кораблях. Ці кораблі то поглинаються, то піднімаються вгору могутніми хвилями кам’янистої маси. Всі живуть своїм життям, і мало хто цікавиться, куди мандрує корабель.

Поняття про літосферні плити.

Отже, згодом вчені дійшли до висновку, що земна кора не суцільна, як яйце. Вона утворена з окремих величезних блоків, які постійно рухаються. Товщина цих блоків становить 60-100 км. Вони розділені глибинними розломами і щільно прилягають один до одного. Ці літосферні плити лежать на в’язкій поверхні астеносфери і ніби плавають. Оже, уламки Пангеї – материки разом з океанічними западинами лежать на величезних літосферних плитах, і разом з ними переміщуються.

Сили, які рухають літосферні плити – називаються внутрішні сили Землі.  Коли літосферні плити розходяться, то утворюються розломи. Через ці розломи піднімається гаряча речовина мантії, яка згодом застигає та утворює серединно-океанічні хребти. Якщо плити зближуються, то внаслідок зіткнення їх краї зминаються у складки і утворюються гори. На літосферних плитах лежать порівняно стійкі ділянки земної кори – платформи. Вони є основою материків.

 

 

 

Робота з атласом та контурною картою «Літосферні плити».

1. Скільки великих літосферних плит нараховується на Землі?

2. Назвіть їх  і підпишіть  на контурній карті

Рухи літосферних плит та їх наслідки

Робота з підручником.

Поділ класу на 6 групи

Учні опрацьовують текст підручника і заповнюють пропуски в тексті на картці

І група: горизонтальні рухи земної кори

ГОРИЗОНТАЛЬНІ  РУХИ ЛІТОСФЕРНИХ  ПЛИТ

              Найбільш значними рухами літосферних плит є  рухи горизонтальні. Рухаючись, плити здатні зближуватися, розсуватися або зміщуватися одна відносно іншої. Якщо плити зближуються, то внаслідок зіткнення їхні краї зминаються в складки і на поверхні утворюються гори. Наприклад, на стику плит Індо-австралійської і Євразійської виникли гори Гімалаї. Якщо ж стикаються материкова та океанічна плити, то океанічна занурюється під материкову. Тоді на материку так само виникають гори, а уздовж узбережжя – глибоководні западини жолоби.

ІІ група: горизонтальні рухи земної кори

ГОРИЗОНТАЛЬНІ  РУХИ ЛІТОСФЕРНИХ  ПЛИТ

                Якщо плити розсуваються, то утворюються розломи. Найбільше їх виникає на дні океанів, де земна кора тонша. Розломами розплавлена речовина мантії піднімається з надр. Вона розштовхує краї плит, виливається і застигає, заповнюючи простір між ними. Так відбувається нарощення земної кори. У місцях розривів(рифтах) нагромаджуються магматичні породи, які утворюють величезні підводні гірські споруди -  серединно-океанічні хребти. Наприклад, унаслідок розсування Південноамериканської та Африканської плит на дні Атлантичного океану утворився Південноатлантичний серединно-океанічний хребет. Отже, під океанами земна кора безперервно оновлюється.

Горизонтальні рухи літосферних плит відбуваються дуже повільно – від 2 до 10 см за рік. Вони непомітні для людини. Виявили їх завдяки порівнянню космічних знімків, зроблених зі штучних супутників Землі.

ІІІ група: вертикальні рухи земної кори

ВЕРТИКАЛЬНІ  РУХИ  ЛІТОСФЕРНИХ ПЛИТ

               Вертикальні рухи зумовлені внутрішніми силами Землі, - це повільні підняття й опускання окремих ділянок земної кори. Наприклад, північна частина Скандинавського півострова, що в Європі, піднімається на 1 см за рік. Унаслідок цього море на узбережжі відступає. Про це свідчать залізні кільця, до яких більш як 100 років тому на березі прив’язували човни, що нині опинилися на висоті понад 150 м над рівнем моря.  Отже, ця територія  колись була берегом, а потім піднялася на таку висоту.

 

 

IV група: вертикальні рухи земної кори

ВЕРТИКАЛЬНІ  РУХИ  ЛІТОСФЕРНИХ ПЛИТ

          Узбережжі Нідерландів уже кілька століть поспіль опускається зі швидкістю 3мм за рік, там Північне море наступає на суходіл. Жителі змушені захищати обжиті землі, споруджуючи високі дамби та греблі уздовж узбережжя. Окремі ділянки в цій країні вже лежать нижче від рівня моря.

 

V група: коливальні рухи земної кори на території України

КОЛИВАЛЬНІ РУХИ

В Україні найбільші підняття зафіксовані на сході Кіровоградської і півночі Житомирської областей - майже 9 мм за рік. А узбережжя Чорного моря в районі Одеса опускається зі швидкістю майже 1 см за рік.

Вертикальні рухи відбуваються дуже повільно, але постійно і повсюдно. Вони охоплюють величезні ділянки й супроводжуються відступом або наступом моря. Підняття ділянок з часом змінюється опусканням і навпаки. Тому вертикальні рухи називають коливальними рухами земної кори.

 

VI група: літосферні плити

ЛІТОСФЕРНІ ПЛИТИ

Отже, літосфера складається з літосферних плит – великих частин, що обмеженні глибинними розломами і перебувають у постійному русі.

Рухи літосферних плит бувають горизонтальні та вертикальні.

Літосфені рухи – це природні явища, які по різному виявляються на різних її ділянках. Мантія несе на собі земну кору. Як тонкий аркуш паперу, рухаючи її, місцями розриваючи або зминаючи у складк

Прийом «Стежинка у Батьківщину»

(учні відповідають на запитання використовуючи карту)

1.На якій літосферній плиті знаходиться Україна, наша область, район?(Євразійській)

2. Куди ми пливемо? (на південь)

3. Чому ми не відчуваємо зіткнення нашої, Євразійської плити з Африканською? (процеси відбуваються дуже повільно)

4. Які процеси відбуваються в результаті зіткнення? (горотворення)

 

 

 

 

 

 

 

 

ІV. Закріплення вивченого матеріалу.

Прийом «Географічний практикум».

Робота в групах

За картою літосферних плит з’ясуйте інформацію стосовно окремих літосферних плит:

а) з якими літосферними плитами межує;

б)як вона рухається відносно сусідніх плит (зближується чи розсовується)

в) напрямок і швидкість руху плити

група 1 - Африканська;

група 2 – Південноамериканська;

група 3 – Євразійська;

група 4 – Північноамериканська;

група 5 – Антарктична;

група 6 – Індо-Австралійська.

 

Гра «Не розірви ланцюжок»

  1. Земна кора разом з верхньою мантією – астеносферою  утворюють ……….  (Літосферу)
  2. Ім’я німецького вченого-автора «Гіпотези дрейфу материків» (Альфред Вегенер).
  3. Окремі блоки, розділені глибинними розломами, але ніби велетенські пазли, щільно прилягають одна до одної (літосферні плити).
  4. В’язка речовина на межі мантії та земної кори  (астеносфера).
  5. Прадавній суперконтинент, який існував на Землі 225 мільйонів років тому назад  (Пангея).
  6. Суперматерик у південній півкулі, що утворився 180 мільйонів років (Гондвана).
  7. Скільки всього існує найбільших літосферних плит? (сім).
  8. Прадавній суперконтинент, який утворився у північній півкулі 180 мільйонів років тому назад? (Лавразія).

9. Країна Європи, що зазнає постійних опускань суходолу та наступом моря (Нідерланди).

10. Сили які здатні рухати плити літосфери (внутрішні сили Землі)

11.Що відбувається, коли плити рухаються назустріч одна одній? (Зіткнення)

12. Що являє собою повільний вертикальний рух літосфери? (Опускання чи підняття окремих ділянок земної кори)

13. Які види руху літосфери належать до розривних? (Землетруси)

14. Які бувають рухи плит? (Горизонтальні та вертикальні)

 

 

 

 

 

 

V. Підсумки уроку

     Методичний прийом «Роблю висновок»

    Літосфера складається з великих блоків – літосферних плит, які повільно рухаються астеносферою. Існують різні гіпотези щодо походження материків і океанів. Найбільш достовірною та аргументованою вважають гіпотезу дрейфу материків А.Вегенера, за якою всі сучасні материки утворилися з єдиного давнього материка Пангея.

     Теорія руху літосферних плит базується на положеннях гіпотези               А. Вегенера і дає можливість передбачити зміни в положенні великих масивів суходолу та океанів у майбутньому.

 

VІ. Рефлексія. Пропоную учням обрати смайлик, який їм імпонує на кінець уроку.

Изображение 1343

-Я все зрозумів і все роблю правильно

 

- Мені була зрозуміла більша частина

 матеріалу, але я  допускаю деякі помилки.

 

- я майже нічого не зрозумів,

нова тема для мене дуже важка.

 

VII. Домашнє завдання

  • Опрацювати відповідний параграф підручника.
  • Скласти кросворд на 5 термінів за вивченою темою

 

 

Література:

1.Гриценко Г.О. – Географія 6 клас. Розробки уроків. І семестр: Методичний посібник. – Х.: Вид. група. «Основа», 2009. – 142 с.

2. Довгань Г.Д. – Усі уроки географії у 6 класі. – Х.: Вид. група. «Основа», 2007. – 288 с.

3. Пестушко В.Ю. Загальна географія: Підручник для 6 кл. загальноосв. шк. / В.Ю. Пестушко, Г.Ш.Уварова. – К.:Генеза, 2006. – 240с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І група: горизонтальні рухи земної кори

ГОРИЗОНТАЛЬНІ  РУХИ ЛІТОСФЕРНИХ  ПЛИТ

              Найбільш значними рухами літосферних плит є  рухи ……………….

Рухаючись, плити здатні ………………, розсуватися або зміщуватися одна відносно іншої. Якщо плити зближуються, то внаслідок зіткнення їхні краї ……………….. і на поверхні утворюються ……. Наприклад, на стику плит Індо-австралійської і Євразійської виникли гори Гімалаї. Якщо ж стикаються материкова та океанічна плити, то океанічна ………… під материкову. Тоді на материку так само виникають …….., а уздовж узбережжя – глибоководні западини ………….

 

 

ІІ група: горизонтальні рухи земної кори

ГОРИЗОНТАЛЬНІ  РУХИ ЛІТОСФЕРНИХ  ПЛИТ

                Якщо плити ……………., то утворюються ……….. Найбільше їх виникає на дні океанів, де земна кора ……….. Розломами розплавлена речовина мантії піднімається з надр. Вона розштовхує краї плит, виливається і застигає, заповнюючи простір між ними. Так відбувається нарощення земної кори. У місцях розривів(………..) нагромаджуються магматичні породи, які утворюють величезні підводні гірські споруди -  ………………………... Наприклад, унаслідок розсування Південноамериканської та Африканської плит на дні Атлантичного океану утворився ……………………………………………………………….. Отже, під океанами земна кора безперервно оновлюється.

            Горизонтальні рухи літосферних плит відбуваються дуже …………………. – від 2 до 10 см за рік. Вони непомітні для людини. Виявили їх завдяки порівнянню космічних знімків, зроблених зі штучних супутників Землі.

 

 

ІІІ група: вертикальні рухи земної кори

ВЕРТИКАЛЬНІ  РУХИ  ЛІТОСФЕРНИХ ПЛИТ

               Вертикальні рухи зумовлені ………………………………., - це повільні підняття й опускання окремих ділянок земної кори. Наприклад, північна частина ……………………………., що в Європі, ………………….. на 1 см за рік. Унаслідок цього море на узбережжі ……………. Про це свідчать залізні кільця, до яких більш як 100 років тому на березі прив’язували човни, що нині опинилися на висоті понад 150 м над рівнем моря.  Отже, ця територія  колись була берегом, а потім …………………….на таку висоту.

 

 

 

 

IVгрупа: вертикальні рухи земної кори

ВЕРТИКАЛЬНІ  РУХИ  ЛІТОСФЕРНИХ ПЛИТ

          Узбережжі Нідерландів уже кілька століть поспіль …………………… зі швидкістю 3мм за рік, там …………………………………….. на суходіл. Жителі змушені захищати обжиті землі, споруджуючи ……………… та греблі уздовж узбережжя. Окремі ділянки в цій країні вже лежать ……………………. моря.

 

 

 

Vгрупа: коливальні рухи земної кори на території України

КОЛИВАЛЬНІ РУХИ

В Україні найбільші підняття зафіксовані на сході ………………… і півночі …………………… областей - майже 9 мм за рік. А узбережжя ………………………………… опускається зі швидкістю майже 1 см за рік.

Вертикальні рухи відбуваються дуже ……………………, але ………………. і …………………. Вони охоплюють величезні ділянки й супроводжуються відступом або наступом моря. Підняття ділянок з часом змінюється опусканням і навпаки. Тому вертикальні рухи називають ……………………………….. земної кори.

 

 

 

VI група: літосферні плити

ЛІТОСФЕРНІ ПЛИТИ

Отже, літосфера складається з …………………………………….. – великих частин, що обмеженні глибинними …………………………….. і перебувають у постійному русі.

Рухи літосферних плит бувають ……………………………………………………….

Літосферні рухи – це природні явища, які по різному виявляються на різних її ділянках. Мантія несе на собі земну кору. Як тонкий аркуш паперу, рухаючи її, місцями ……………………………………………………………..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

група 1

За картою літосферних плит з’ясуйте інформацію стосовно окремої літосферної плити: - Африканська

а) з якими літосферними плитами межує;

б)як вона рухається відносно сусідніх плит (зближується чи розсовується)

в) напрямок і швидкість руху плити

 

 

 

 

група 2

За картою літосферних плит з’ясуйте інформацію стосовно окремої літосферної плити: – Південноамериканська;

а) з якими літосферними плитами межує;

б)як вона рухається відносно сусідніх плит (зближується чи розсовується)

в) напрямок і швидкість руху плити

 

 

 

 

група 3

За картою літосферних плит з’ясуйте інформацію стосовно окремої літосферної плити: – Євразійська;

а) з якими літосферними плитами межує;

б)як вона рухається відносно сусідніх плит (зближується чи розсовується)

в) напрямок і швидкість руху плити

 

 

 

 

 

 

 

 

 

група 4

За картою літосферних плит з’ясуйте інформацію стосовно окремої літосферної плити:– Північноамериканська;

а) з якими літосферними плитами межує;

б)як вона рухається відносно сусідніх плит (зближується чи розсовується)

в) напрямок і швидкість руху плити

 

 

 

 

 

група 5

За картою літосферних плит з’ясуйте інформацію стосовно окремої літосферної плити: – Індо-Австралійська.

а) з якими літосферними плитами межує;

б)як вона рухається відносно сусідніх плит (зближується чи розсовується)

в) напрямок і швидкість руху плити

 

 

 

 

група 6

За картою літосферних плит з’ясуйте інформацію стосовно окремої літосферної плити:– Антарктична;

а) з якими літосферними плитами межує;

б)як вона рухається відносно сусідніх плит (зближується чи розсовується)

в) напрямок і швидкість руху плити

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Назаренко Марина Вадимівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
4 липня 2018
Переглядів
36133
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку