Презентація : "Рукокрилі - кажан тварина!"

Про матеріал
Кажани мають важливе значення для різних екосистем по всьому світу. Часто люди ставляться до них упереджено і бояться їх. Але насправді, кажани є життєво важливими членами екосистем по всьому світу, виступаючи в якості природних методів боротьби з шкідниками,
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема : Рукокрилі – кажан тварина

Номер слайду 2

Вчитель біології Опитненського ЗЗСО І-ІІІ ст. Шамота Людмила Іванівна

Номер слайду 3

середземноморський підковоніс

Номер слайду 4

Кажани це загадкові і незрозумілі істоти. Вони є частими героями темних і страшних історій і міфів. Вони збирали погану славу протягом століть. Але насправді, кажани є життєво важливими членами екосистем по всьому світу, виступаючи в якості природних методів боротьби з шкідниками, а також допомагають запилювати рослини і поширювати насіння. У той час як деякі види можуть виглядати трохи моторошно, інші види кажанів є абсолютно чарівними. Кажани мають важливе значення для різних екосистем по всьому світу. Часто люди ставляться до них упереджено і бояться їх. Давайте ж скористаємося моментом і оцінимо чарівну сторону цих маленьких тварин.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Головною метою дослідження є: виявлення залежності рукокрилих від виконаних функцій, інстинктів та складності поведінки, надати можливість розібратися в неперевершеності цікавого життя рукокрилих, яке треба зберегти і не допустити знищення такого виду життя в екосистемі.

Номер слайду 7

Задачи дослідження: Для досягнення поставленої мети були виконані наступні задачи: особливості будови кажанів зі способом пересування; уточнити спосіб життя в природі; з ясувати активності по сезонах року; встановити значення ехолокації для рукокрилих.

Номер слайду 8

Наукова новизна дослідження: Полягає в особливості зовнішньої і внутріщньої будови кажанів, способі життя в дикій природі, зміні поведінки та активності по сезонах року, особливості харчування та розмноження, застосування ехолокації.

Номер слайду 9

РУКОКРИЛІ –кажан тварина Цей ряд нараховує понад 900 видів. У ньому виокремлюють підряд Кажани. Кажан має доволі широкий, великий, схожий на собачий ніс, маленькі широко розставлені очі, великий, наче розтягнутий посмішкою рот і великі, трохи прим яті вуха. Головною особливістю кажанів є наявність справжніх крил.

Номер слайду 10

Завдяки ехолокації – здатності живих організмів видавати та вловлювати відбиті ультразвукові хвилі, відбиті від різних предметів, кажани добре орієнтуються в просторі. Вони видають ультразвуки через носові та ротові отвори і за допомогою великих вушних раковин вловлюють відбиття цих звуків від навколишніх предметів.

Номер слайду 11

Летюча лисиця. Нічниця велика. Вухань

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Незважаючи на те, що кажани дуже відрізняються друг від друга розмірами й зовнішнім виглядом, по всьому видно, що вони - кажани й ніщо інше. Тіло звірка покрите шерсткою, яка завжди має більш світлий відтінок на черевці. Розмах крил варіює від 15 см до 2 м, а які тільки форми мають ці рукокрилі!

Номер слайду 14

Кажани - єдині ссавці, які літають. Налічують понад 800 видів - від крихітних звірків, розміром з бджолу, до справжніх гігантів з розмахом крил до 1,8 метра. Розмножуються раз на рік і приносять одного (рідше - двох) дитинчат. При пересуванні використовують принцип ехолокації - постійно видають звукові сигнали і, отримуючи їх назад у вигляді відбитого від предметів луни, можуть «чути зображення».

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Висновки: Практичне значення позитивне. До шкідливих відносять тільки вампірів Південної Америки що харчуються кров ю хребетних.,Сприяють запиленню рослин Знищують шкідливих комах, нічних метеликів і жуків, комарів,москитів. слина кажана перешкоджає згортанню крові. Ці властивості корисні для профілатики серцево-судинних захворювань. Кажан бачить вухами, видаючи ультразвук на частотах 2 0-120 кгц. Деякі види занесені до Червоної книги. Наша задача- зберегти їх.

pptx
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
14 січня 2021
Переглядів
3987
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку