Презентація "Ґрунт. Утворення ґрунту. Догляд за ґрунтом"

Про матеріал

Презентація "Ґрунт. Утворення ґрунту. Догляд за ґрунтом" до уроку природознавства 5 клас.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УГАДАЙ??? Є на світі дивовижна комора. Покладеш в неї навесні мішок зерна, а восени замість одного мішка в коморі вже двадцять. Відро картоплі в дивовижній коморі перетворюється на двадцять відер, жменька насіння — на велику купу огірків, редиски, помідорів. Казка це або ні? Не казка! Дивовижна комора існує насправді! Ви вже, мабуть, здогадалися, як вона називається?

Номер слайду 2

’’ Н ТТему нашого уроку ви дізнаєтесь, коли розгадаєте ребус.

Номер слайду 3

Тема уроку:«Ґрунт, його значення. Утворення ґрунту. Догляд за ґрунтом».

Номер слайду 4

Розріз ґрунту

Номер слайду 5

Ґрунт – це верхній пухкий родючий шар земної кори, який вкриває земну поверхню.Ґрунти вивчає окрема наука, що називається ґрунтознавство. 

Номер слайду 6

Чи можемо ми назвати ґрунтом гірські породи, глину, пісок, каміння? . Чому на піску, камінні не ростуть рослини?Яка особливість відрізняє ґрунт від цих гірських порід?

Номер слайду 7

Родючість - це здатність ґрунту забезпечувати рослини поживними речовинами.

Номер слайду 8

Утворення ґрунту(Гірські породи + вода + повітря + + тепло + перегній) Х час = ґрунт. Тварини, що живуть у ґрунті, розпушують його і покращують проникнення води та повітря. Мікроорганізми сприяють розкладанню решток рослин, з яких утрорюється перегній

Номер слайду 9

Щоб утворився шар ґрунту завтовшки 5 см, потрібно не менше ніж 500 років. А для нормального росту рослин потрібний шар ґрунту завтовшки хоча би 50 см. Полічіть, скільки років потрібно, щоб утворився ґрунт такої товщини?

Номер слайду 10

Склад ґрунту. Неорганічні речовини. Органічні речовини. Частинки зруйнованих гірських порід, пісок, глина Перегній, або речовини, що утворилися з решток організмів

Номер слайду 11

Визначення складу ґрунту

Номер слайду 12

Склад ґрунту

Номер слайду 13

Яка властивість ґрунту? Основна властивість грунту – його родючість – залежить від кількості в ньому органічних речовин (перегною, або гумусу)

Номер слайду 14

В Україні поширені чорноземи – найродючіші грунти у світі. Глинистий ґрунт

Номер слайду 15

Вплив діяльності людини на ґрунти. Руйнування ґрунтів вітром. Утворення ярів. Руйнування ґрунтів водою. Надмірне внесення ядохімікатів

Номер слайду 16

Догляд за ґрунтом. Правильна обробка ґрунтів-сівозміна. Боротьба з ярами. Насадження лісосмуг. Нормоване внесення добрив та ядохімікатів

Номер слайду 17

Ґрунт – наше багатство!!!

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Параграф 28 опрацювати, друкований зошит стор.46-48, у кого немає друк. зошита завд.5 стор.124(підручник).

pptx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
1292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку