Презентація "Кліматичні пояси і типи клімату Південної Америки"

Про матеріал

Презентація про своєрідність клімату Південної Америки, про вплив повітряних мас на формування клімату, удосконалимо практичні вміння і навички працювати з кліматичними картами та кліматодіаграмами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вправа «Німа карта»Знайти зайве слово. • Ла-Платська, Орінокська, Ґвіанське, Амазонська.• Анди, Бразільське, Перуанська, Амазонська.• Фроуерд, Ґальїнас, Вогняна Земля, Кабу-Бранку, Паріньяс.

Номер слайду 2

Вправа «Так. Ні»- Клімат залежить від географічної широти, чим ближче до екватора, тим кут сонячних променів нижчий.- Постійні вітри приносять вологу з океанів, а з суходолу сухі повітряні маси.- Океанічні течії впливають на клімат суходолу так: холодні - приносять потепління і сприяють утворенню опадів, теплі приносять похолодання та не сприяють утворенню опадів.- Гори і рівнини є бар’єрами на шляху повітряних мас.

Номер слайду 3

Тему уроку. Кліматичні пояси і типи клімату Південної Америки. Сьогодні на уроці ми:- дослідимо своєрідність клімату Південної Америки, з’ясуємо вплив повітряних мас на формування клімату, удосконалимо практичні вміння і навички працювати з кліматичними картами та кліматодіаграмами.

Номер слайду 4

- Що називають кліматом?Які ви знаєте кліматичні пояси? Показати їх на карті. В яких кліматичних поясах розташована Південна Америка?- Назвіть основні кліматичні чинники?Екваторіальний пояс. Субекваторіальний пояс Тропічний пояс. Субтропічний пояс. Помірний пояс

Номер слайду 5

Вплив кліматичних чинників на клімат Південної Америки- За ізотермами січня і липня визначте, які температури повітря спостерігаються в районі екватора?- Де в Південній Америці протягом року спостерігаються найнижчі температури повітря?1. Сонячна радіація

Номер слайду 6

Вплив кліматичних чинників на клімат Південної Америки- У яких районах випадає найбільша кількість опадів?- Установіть, які вітри приносять вологу на материк?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Кліматичні пояси і типи клімату. З’ясуйте, в яких кліматичних поясах розташована Південна Америка. Якого кліматичного поясу, що є в Південній Америці, немає в Африці?Який кліматичний пояс охоплює найбільшу територію?

Номер слайду 10

Характеристика кліматичних поясів. Назва кліматичного поясу. Географічне положення. Переважаючі повітряні маси. Температурний режим. Опади (мм)Тип клімату. Екваторіальний      Субекваторіальний      Тропічний      Субтропічний      Помірний      

Номер слайду 11

Екваторіальний кліматичний пояс

Номер слайду 12

Яка з наведених кліматодіаграм відповідає екваторіальному типу клімату

Номер слайду 13

Субекваторіальний кліматичний пояс

Номер слайду 14

Яка з наведених кліматодіаграм відповідає субекваторіальному типу клімату?

Номер слайду 15

Тропічний кліматичний пояс

Номер слайду 16

Яка з наведених кліматодіаграм відповідає тропічному типу клімату?

Номер слайду 17

Субтропічний тип клімату

Номер слайду 18

Яка з наведених кліматодіаграм відповідає субтропічному типу клімату?

Номер слайду 19

Помірний тип клімату

Номер слайду 20

Яка з наведених кліматодіаграм відповідає помірному типу клімату?

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Практична робота № 6 Екваторіальний. Тропічний пустельний. Субтропічний з рівномірним зволоженням

Номер слайду 23

Висновок Унаслідок сукупної дії кліматотвірних чинників Південна Америка має теплий і найвологіший на Землі клімат. В Андах формується високогірний клімат, якому властива зміна основних кліматичних показників з висотою та з півночі на південь. Головним кліматорозділом Південної Америки, тобто межею між кліматичними областями, є Анди; тому материк ізольований від впливу повітряних мас з Тихого океану і відкритий для надходження їх з Атлантичного океану.

Номер слайду 24

Мозковий штурм1. Які чинники зумовлюють рясне зволоження Амазонської низовини?2. Чому вплив Тихого океану на клімат Південної Америки значно менший,ніж Атлантичного?3. Яку роль відіграють Анди у розподілі опадів на материку?4. Поміркуйте, чому пасати добре зволожують Південну Америку і недостатньо— Африку.

Номер слайду 25

Опрацювати параграф 23. Закінчити практичну роботу № 6. Підготувати повідомлення про пустелю Атакаму або про цікаві факти з клімату Південної Америки. Домашня робота

Номер слайду 26

Рефлексія. «Лист другові»Шановний мій друже____________________________________________________Маю намір написати тобі дуже важливу інформацію. Вона стосується питання_______________________________________________________________Сьогодні на уроці ми розглядали ______________________________________________________________________і я дізнався(лась), що ______________________________________________________________________Ти будеш здивований, коли дізнаєшся _____________________________________________________________________Мені було цікаво досліджувати _____________________________________________________________________Тобі обов’язково потрібно знати про _____________________________________________ З повагою _____________________________________________________________________

pptx
Додано
6 грудня 2021
Переглядів
3814
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку