Презентація "Русь-Україна у 1054—1113 рр."

Про матеріал
Презентація до уроку з історії України, 7 клас. Містить коротку інформацію по темі, доповнена таблицями, схемами. Матеріал можна використовувати для візуального супроводу уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Русь-Україна у 1054—1113 рр.

Номер слайду 2

План уроку Становище в державі за часів правління Ярославичів. Боротьба між Ярославичами за князівський престол. Любецький з`їзд князів.

Номер слайду 3

Запитання. Якими були наслідки правління Ярослава Мудрого для зміцнення Київської держави? Ярослав Мудрий: 1) Завершив ... 2) Розгромив ... 3) Побудував ... 4) Видав ... 5) Заснував ... 6) Посилив ... 7) Поширив ... 8) Призначив ... 9) Уклав ...

Номер слайду 4

Опорні поняття і дати Опорні поняття Вотчина Князівський з”їзд Принцип отчинної власності Опорні дати: 1097 р. – Любецький з”їзд князів

Номер слайду 5

Актуалізація опорних знань Що таке міжусобна боротьба? За що боролися князі в Київській державі? Чому виникала ця боротьба? Як, на вашу думку, необхідно було здійснювати передачу влади в Київській державі?

Номер слайду 6

Із настанови Ярослава Мудрого своїм синам Осе я одходжу зі світу сього. А ви, сини мої, майте межи собою любов, бо ви есте брати від одного отця та одної матері. І якщо будете ви в любові межи собою, то й Бог буде в вас, і покорить він вам противників під вас, і будете ви мирно жити. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі погибнете, і землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим. Тож слухайтесь брат брата, пробувайте мирно. Тепер вже поручаю я, — замість себе, — стіл свій, Київ, найстаршому синові своєму Ізяславу, брату вашому Слухайтесь його, як ото слухались ви мене. А Святославу даю Чернігів яв, а Всеволоду — Переяславль…. 1) Чим Яросалв аргументував заклик до синів своїх жити в злагоді? 2) Поміркуйте, яку ідею щодо спадковості влади відображає цей текст?

Номер слайду 7

Система передачі влади в Київській Русі за Ярослава Мудрого БАТЬКО Молодший син Молодший син Середній син Старший син БАТЬКО Старший син син Поясніть схему престолонаслідування, запроваджену Ярославом Мудрим. З якою метою Ярослав Мудрий встановив саме такий принцип престолонаслідування? До яких наслідків могла призвести така система? Чи могла така система убезпечити країну від боротьби за владу між князями? Хто міг претендувати на князівський престол?

Номер слайду 8

Становище в державі за часів правління Ярославичів Ярослав Мудрий розподілив між синами землі Київської Русі: найстарший син - Ізяслав – став великим київським князем ; син Святослав отримав Чернігів; син Всеволод – Переяслав; син Ігор – Волинь син В’ячеслав - Смоленщину ; онук Ростислав отримав Галицьку землю.

Номер слайду 9

Становище в державі за часів правління Ярославичів Т Р І У М В І Р А Т Ізяслав Святослав Всеволод ЗБІЛЬШЕННЯ ВЛАСНИХ ВОЛОДІНЬ ЗА РАХУНОК ІНШИХ БРАТІВ ЗАХОПЛЕННЯ ВОЛОДІНЬ ІНШИХ КНЯЗІВ Початок нової міжусобної боротьби Боротьба з половцями

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Боротьба між Ярославичами за київський престол Прочитайте текст підручника і дайте відповіді на запитання: Чому навесні 1073 року розгорілася міжусобна боротьба між братами Ярославичами? До яких наслідків привела ця боротьба?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Любецький з`їзд князів Прочитайте текст підручника і заповніть таблицю. Питання Характеристика Дата Місце Причини Учасники Рішення Значення

Номер слайду 14

Закріплення Яка причина міжусобної боротьби за владу в Київській державі? Яке значення Любецького зїзду? Чи припинилася міжусобна боротьба?

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Опрацювати відповідний матеріал підручника

ppt
Додано
27 жовтня 2023
Переглядів
2031
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку