Презентація "Русь-Україна за перших князів"

Про матеріал
Презентація до уроку з історії України в 7 класі за темою "Русь-Україна за перших князів". Містить зображення князів. Можливе використання під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Русь- Україна за перших князів.

Номер слайду 2

Доброго дня шановні учні! Сьогодні ми з вами продовжимо вивчення теми «Виникнення Русі –України». Ми пояснемо, як відбувався розвиток Київського князівства за князя Аскольда; дізнаємося про розвиток Київської держави за правління Олега та Ігоря; розкриємо зміст термінів і понять «Рюриковичі», «Київська держава (Русь. Україна)», «полюддя», «печеніги», «Русь»; розвинемо вміння систематизувати матеріал. Для початку давайте згадаємо:1. Де розташовувалася прабатьківщина слов’ян?2. Назвіть союзи племен східних слов’ян предків українців.3. Що таке літопис?4. Що було основним заняттям слов’ян?5. Що ви знаєте про сусідів східнослов’янських племен?6. Щовідомо за літописом про заснування Києва?Випереджальне завдання!!! Впродовж розгляду нового матеріалу систематизуйте його у формі таблиці «Правителі Київської держави»{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Князь. Роки правління Внутрішня політика Зовнішня політика Значення діяльності

Номер слайду 3

1. Київське князівство Аскольда На основі полянського племінного княжіння в Середньому Подніпров’ї близько середини IX ст. сформувалося Київське князівство. У літописі його називають «Руською землею», а його правителями — князів Аскольда та Діра. Вони вважаються представниками династії Києвичів, що походила від легендарного Кия. В літописі Аскольда і Діра завжди згадуютьразом: вони «княжили в Києві й володіли полями і були ратними (воювали) з деревлянами й уличами». З ім’ям князя Аскольда пов’язана перша спроба хрещення Русі. За повідомленнями візантійських авторів, у 60-х рр. IX ст. він хрестився сам і спробував охрестити своїх підданих.

Номер слайду 4

2. Утвердження династії Рюриковичів. Правління князя Олега. Після смерті Рюрика у 879 р. залишився його малолітній син Ігор, яким опікувався воєвода Олег. У 882  р., зібравши велике військо, Олег вирушив у похід на Київ. Прибувши до Києва, Олег заховав більшість своїх воїнів, а решті наказав удавати купців, які пливуть до Константинополя. Приставши до берега, вони запропонували показати свої товари князеві. Коли на берег вийшов Аскольд, варяги вбили його. Після цього Олег, імовірно, із допомогою знаті захопив владу в Києві. Унаслідок цих подій династія Києвичів припинила своє існування й утвердилася нова династія Рюриковичів. Князь Олег правив Руссю одноосібно, зосередивши всю владу у своїх руках. Він спирався на допомогу варязької дружини, яка виконувала доручення князя, чинила суд на місцях і збирала данину. Князь Олег.

Номер слайду 5

Варяги здійснювали збір данини в найпримітивнішій насильницькій формі, яка мала назву полюддя.

Номер слайду 6

У 907 та 911  рр. Олег здійснив успішні походи на Візантію. У 911 р. Олег знову пославсвоїх воїнів до стін Константинополя, оскільки візантійці порушували укладену раніше угоду. За новою угодою сторони несли рівну відповідальність за вчиненізлочини (убивства, бійки, крадіжки), зобов’язувалися повертати полонених і втікачів та надавати допомогу торговельним суднам. Прощання Олега з конем. Олег прибиває щіт на воротах Константинополя.

Номер слайду 7

3. Правління князя Ігоря. Князь Ігор Після смерті Олега князювати на Русі почав син Рюрика — Ігор. Князь Ігор розпочав своє правління боротьбою з деревлянами й уличами, які вийшли з покори Києву. Вогнем і мечем перемігши повсталих, Ігор наклав на них значно більшу, ніж раніше, данину. У 915 р. біля кордонів Русі вперше з’явилися нові кочівники — печеніги. Ігорю вдалося укласти з ними мирну угоду. У 941 р. Ігор організував великий похід проти Візантії,залучивши до нього 10 тис. човнів. Проте похід завершився поразкою: візантійці спалили руський флот «грецькимвогнем». Через три роки, у 943 р., зібравши ще більше військо,Ігор повторив похід, але цього разу битися не довелося. Візантійці відкупилися даниною. У 943—944 рр. Ігор також здійснив похід до Каспійського моря та Закавказзя проти місцевих племен, якібули союзниками візантійців. Восени 945 р. деревляни на чолі з князем Малом розгромили дружину Ігоря і вбили самого князя.

Номер слайду 8

4. Походження назви «Русь». У «Повісті минулих літ» Несторлітописець під 852 р. записав, що «стала називатися наша земля — Руська земля». Цю назву він використовував стосовно Київського князівства. Тривалий час дослідники сперечаються про походження назви «Русь». У літописах та інших давньоруських джерелах вона використовувалася в різних значеннях. Уперше назва«Русь» у писемних джерелах згадується під 839 р. при описі прибуття посольства русів до Константинополя. Коли після смерті Рюрика Олег захопив полянський Київ і проголосив його столицею єдиної держави, то її стали називати Руссю.Із того часу назва «Русь» (або «Руська земля») стала використовуватися в широкому розумінні для позначення всієї території, якузаселяли східні слов’яни, та утвореної ними держави.

Номер слайду 9

Сучасні українські історики використовують стосовно держави із центром у Києві, яка в XI — на початку XII ст. об’єднувала східних слов’ян, назву «Русь-Україна». Першим цю назву використав у другій половині XIX ст. український історик М. Грушевський у своїй праці «Історія України-Руси».

Номер слайду 10

Висновки. За правління Аскольда Київське князівство досягло розквіту і міжнародного визнання, перетворилося на осередок, навколо якого наприкінці IX ст. сформувалася єдина східнослов’янська державність. Князь Олег об’єднав Північну Русь із Південною в єдину державу, здійснював збирання східнослов’янських земель навколо Києва. Князь Ігор намагався зміцнювати владу Києва над східнослов’янськими княжіннями. При цьому для подальшого розвитку держави виникла потреба впорядкувати питання щодо розмірів і порядку збирання данини. «Руссю» спочатку називали варягів, потім землі полян, а згодом — об’єднану східнослов’янську державу.

Номер слайду 11

Запитання і  завдання 1.  Коли сформувалося Київське князівство? 2.  Як у  літописах називали Київське князівство? 3.  Яке місто князь Олег оголосив своїм «стольним градом»? 4.  Що таке полюддя? 5.  Коли печеніги вперше з’явилися біля кордонів Русі? 6.  Як загинув князь Ігор? Ž7. Охарактеризуйте розвиток Київського князівства за правління Аскольда. 8.  Порівняйте діяльність князів Олега та Ігоря. Визначте спільне і  відмінне. 9.  Як дослідники пояснюють походження назви «Русь»?

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Завершити заповнення таблиці. Опрацювати матеріал параграфа № 3. Вивчіть дати та терміни наведені в параграфі. Дякую Вам за урок! Сподіваюся інформація була для вас цікавою та корисною.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Побережна Надія Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Номерюк Анна
Додано
21 вересня 2021
Переглядів
17413
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку