Презентація "Русь-Україна за правління Ярослава Мудрого"

Про матеріал
Презентація до уроку Історія України (7 клас) за темою "Русь-Україна за правління Ярослава Мудрого"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Русь-Україна за правління Ярослава Мудрого. Підготувалаучитель історіїХарківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №146 Харківської міської ради. Харківської областіНужненко Любов Олександрівна

Номер слайду 2

Боротьба синів Володимира за престол. Угода про спільне правління

Номер слайду 3

Із братом Мстиславом Ярослав у 1026 р. уклав угоду, за якою вони розділили по Дніпру Південну Русь. Ярослав отримав Правобережжя з Києвом, Мстислав - Лівобережжя з Черніговом. По смерті Мстислава (1036 р.), у якого не було спадкоємців, Ярослав зробився, за словами «Повісті временних літ», «самовладцем Руської землі».

Номер слайду 4

Укріплення кордонів держави

Номер слайду 5

Ярослав розбудував Київ, спорудивши величне «місто Ярослава», головною окрасою якого стали Золоті ворота та Софіївський собор. У 1051 р. на схилах Дніпра був заснований Печерський монастир — майбутній центр утвердження християнства й культури на Русі. Загалом у Києві в той час нараховувалось 40 церков. Із розвитком християнства Ярослав у 1051 р. призначив київським митрополитом видатного письменника — русина Іларіона. Тим самим була послаблена залежність Русі від візантійського імператора. Софійський собор часів Ярослава Мудрого. Сучасний вигляд Софійського собору

Номер слайду 6

Золоті ворота. Києво-Печерський монастир

Номер слайду 7

З ім'ям Ярослава пов'язаний розквіт давньоруської культури, писемності й наукових знань. За любов до книжок і науки його й прозвали Мудрим. З ім'ям Ярослава Мудрого пов'язане створення першого літописного зводу 1037—1039 pp. та першого писаного зводу законів — «Руської правди». Об'єднання звичаєвих правових норм у збірник законів вважається однією з найбільших заслуг Ярослава Мудрого.

Номер слайду 8

З  ім’ям Ярослава пов’язаний розквіт культурного життя, насамперед книжності. Літописець зазначає, що сам князь читав книжки вдень і  вночі, організовував переклад творів із «гречизни слов’янською мовою». За Ярослава створили перший літописний звід 1037—1039  рр. Князь власноручно переклав багато книжок і  зібрав велику бібліотеку, яка зберігалася при Софійському соборі. У  ній налічувалося до 900  примірників книжок, що для Середньовіччя було дуже великою книгозбірнею.

Номер слайду 9

Могутність Київської держави була визнана всією Європою, і правлячі династії почали вступати з родиною київського князя у шлюбні відносини. Самого Ярослава Мудрого звали «тестем Європи».

Номер слайду 10

Згадки про князя «у кишені»

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал параграфу № 7. Підготуватися до перевірочної роботи за матеріалами параграфів № 6-7 (порівняння діяльності князів Володимира та Ярослава)

pptx
Додано
1 грудня 2022
Переглядів
414
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку