Презентація "Русь-Україна за Ярослава Мудрого"

Про матеріал
Мета: візуалізувати знання учнів 7 класів на основі державотворчої політики одного із видатніших князів Русі -України Ярослава Володимировича. Проаналізувати реформи князя, його внутрішню та зовнішню політику. Опрацювати нові історичні поняття: "князівські усобиці", збірник законів "Руська правда", митрополія ( митрополит),"шлюбна дипломатія". Створити власне ставлення учнів до князя Ярослава як до людини та державного діяча.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Русь-Україна за Ярослава Мудрого Роки правління 1019 (1036-одноосібно)-1054 рр.

Номер слайду 2

Кресан Ж.В.

Номер слайду 3

План План нової теми 1. Князівські усобиці після смерті князі Володимира Великого 2. Внутрішня політика 3. Розбудова Києва. 4. Культурно-просвітницька і правнича діяльність князя 5. Поширення християнства 6. Ярослав Мудрий- «тесть Європи»

Номер слайду 4

Ярослав Мудрий (978-1054рр.)- великий князь київський, ростовський та новгородський. Другий син Володимира Великого. Після смерті батька (1015р.)вступив в боротьбу за київський престол. В 1019 р. на річці Альті розгромив дружину князя братовбивці Святополка. До 1036 р. правив Київською державою разом з братом Мстиславом.

Номер слайду 5

Чи зазнала територіальних змін Русь-Україна за часів князювання Володимира Великого та його сина Ярослава? Кресан Ж.В.

Номер слайду 6

Ярослав Мудрий (1019-1054) «Володимир землю зорав- Ярослав засіяв» ( з літопису) Зберіг та збільшив території Русі-України (Червен, Белз, Перемишль) -Заклав міста Тарту (суч.Естонія), Юріїв (Біла Церква) - 1036 році переміг печенігів (заклав будівництво собору Святої Софії) Упорядкував закони – «Руська правда» - Правда Ярослава.

Номер слайду 7

Внутрішня політика Ярослава -        Підніс міжнародний авторитет держави – тесть Європи -    Крім цього, за часів правління Ярослава Мудрого засновуються школи; укладається перший літописний звід 1037 – 1039 рр.; заснована перша на Русі бібліотека, що нараховувала 950 томів. Період князювання Ярослава Мудрого – вершина могутності Київської держави.

Номер слайду 8

“Шлюбна дипломатія” Ярослав був одружений з донькою шведського короля Інгігердою. Сестра Доброніга вийшла заміж за польського короля Казимира. Син Всеволод одружився з донькою візантійського імператора Анастасією. Син Ізяслав одружився з сестрою польського короля Казимира Гертрудою. Син Святослав – з онукою германського цісаря Генріха ІІ. Дочка Анастасія одружилася з угорським королем Андрієм І. Дочка Єлизавета – з норвезьким королем Гаральдом Суворим. Дочка Анна стала дружиною французького короля Генріха І. З якою метою укладалися ці династичні шлюби?

Номер слайду 9

Розбудова Києва –будівництво міста Ярослава Мініатюра “Ярослав Мудрий закладає великий Київ”

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Чи знаєте ви, що… Кресан Ж.В.

Номер слайду 12

Золоті ворота У рік 1037. Заложив Ярослав город — Великий Київ, а в города сього ворота є Золоті.” Нестор Літописець “Повість минулих літ”

Номер слайду 13

Розбудова Києва Побудував у 1036 р. Собор Святої Софії (візантійська архітектура) При Софійському соборі була відкрита школа і бібліотека. Ця бібліотека стала центром давньоруського літописання.

Номер слайду 14

Софійський собор

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Словничок Мозаїка – зображення, викладене маленькими шматочками скла або камінцями. Фреска – малюнок фарбами по вогкій штукатурці. Християнство – релігія, що ґрунтується на вірі в Ісуса Христа. Митрополія – церковно-адміністративна одиниця. ( митрополит Іларіон – перший митрополит в Києві) Скрипторій –майстерня з переписування книжок «Руська правда» - перша збірка звичаєвих законів ( заміна кровної помсти грошовими штрафами) Кресан Ж.В.

Номер слайду 17

Софійський собор При Софіївському соборі були відкриті школа і перша на Русі бібліотека. Там Ярослав організував центр перекладів, де грецькі книги переписували старослов’янською мовою. Згодом бібліотека стала головним місцем давньоруського літописання.

Номер слайду 18

Ярослав був освіченою людиною. За свідченням Нестора: “Засіяв книжними словами серця віруючих людей”. “До книг він мав нахил, читаючи часто вдень і вночі”. За це його прозвали “Мудрим” Нестор Літописець Пам’ятник Ярославу Мудрому

Номер слайду 19

Церковне життя Велику увагу приділяв поширенню християнської віри Заснував Печерський монастир. У 1051 році без погодження з константинопольським патріархом призначив митрополитом Київським Іларіона. Іларіон написав знаменитий твір “Слово про закон і благодать”, присвячений Володимиру Великому.

Номер слайду 20

Смерть Ярослава Ярослав Мудрий помер у віці 76 років (1054 р.) Літописець,вказуючи на значення діяльності князів Володимира та Ярослава,писав: “ Як то буває, що один зоре землю, другий засіє, а третій жне та їсть багаті овочі. Так і тут: батько Ярослава зорав та зрушив землю, просвітивши хрестом, Ярослав, Володимирів син, засіяв книжними словами серце вірних, а ми живемо, користуючись з книжної науки”.

Номер слайду 21

Смерть Ярослава Мармуровий саркофаг з рештками князя та його дружини Ірини стоїть і донині у Софіївському соборі, а сам храм Святої Софі є одвічним пам’ятником Великому князю.

Номер слайду 22

Значення діяльності Ярослава Мудрого ° За правління князя Ярослава Київська Русь досягла розквіту і стала однією з провідних держав Європи. °Ярослав Мудрий сприяв посиленню єдності та централізації Русі.

Номер слайду 23

Домашнє завдання Опрацювати параграф №6 Скласти історичний портрет князя Ярослава Мудрого.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Верис Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Петрова Ірина
Додано
20 січня 2023
Переглядів
4572
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку