Презентація "Руські князі/княгиня середини ІХ–Х ст.: між легендами та історією"

Про матеріал
Розділ 1. ВИНИКНЕННЯ РУСІ-УКРАЇНИ ТЕМА: Руські князі/княгиня середини ІХ–Х ст.: між легендами та історією (Аскольд, Олег, Ігор). Представлені в презентації різноманітні вправи та завдання спрямовані на розвиток критичного мислення, вміння встановлювати причинно наслідкові зв’язки та формувати компетентності. Слід враховувати, що готові знання менш цінуються, ніж здобуті самостійно, тому вчителю потрібно поступово відходити від викладу готового матеріалу, а більше стимулювати самостійну пошукову діяльність учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Руські князі/княгиня середини ІХ–Х ст.: між легендами та історією (Аскольд, Олег, Ігор)Кобернік Л. В

Номер слайду 2

Повторіть! Доповніть схему розселення слов’ян, вписавши назви та час існування племінних слов’янських союзів.________________________________________________Літописні племена:_______________________________________________( )Києво-Руськадержава

Номер слайду 3

Повторіть! Заповніть пропуски в текстіНа теренах сучасної України середньовіччя розпочалося з Великого розселення ___________. Так на українських теренах виник ___________ племінний союз, який називають державою ___________. Він існував з кінця IV до початку VII ст. на землях між Дністром і Дніпром. У ____-____ ст. виникають племінні союзи, які об’єднували племена, споріднені спільністю мови, близькістю території та способами господарювання. Кожне з таких утворень вирізнялося з-поміж інших певною своєрідністю, мало свою територію, власних ___________ і захищені міцним частоколом поселення. Згідно з легендою, описаною в літописі, засновником Києва був полянський князь ___________ (разом із братами Щеком і Хоривом та сестрою Либіддю). Основу господарства слов’ян становили ___________ і промисли. Розвиненими були скотарство і ___________.

Номер слайду 4

Повторіть! Якою цифрою на картосхемі позначено територію східнослов’янського племінного союзу полян?

Номер слайду 5

Міркуємо і діємо!Перегляньте навчальне відео. Прочитайте текст параграфа та виконайте завдання. Поясніть, що означає та навіщо використовується термін «Русь-Україна». Запишіть визначення. Русь-Україна —Які династії правили в Руській землі?Розгляньте малюнок. Запишіть поняття.

Номер слайду 6

Міркуємо і діємо!Розгляньте карту “Русь-Україна за перших князів” та виконайте завдання. Які дві частини східнослов’янських земель об’єднав Олег?Чому саме Київ став столицею держави?Покажіть торговельний шлях «із варягів у греки». Які факти з історії Русі-України «повідомляє» карта?

Номер слайду 7

Міркуємо і діємо!Позначте на шкалі часу періоди правління князів Олега та Ігоря. Укладіть історичну задачу, використовуючи дату походу князя Аскольда на Константинополь. Установіть послідовність подій, зафіксованих на зображеннях.

Номер слайду 8

Міркуємо і діємо!Визначте, кого із князів характеризують літописні цитати.«І почули деревляни, що йде знову, і тримали раду з князем своїм Малом, і сказали: “Якщо вовк увадиться по вівці, по одній все виносить він стадо, коли не уб’ють його. Так і цей: як не вб’ємо його, то нас усіх погубить”».«В літо 6393 [885 р.]. Послав до радимичів питаючи: “Кому дань даєте?” Вони ж відповіли: “Хозарам”. І рече їм князь: “Не давайте хозарам, а мені давайте”».

Номер слайду 9

Виконайте самостійно!Установіть відповідність між іменами князів і характеристиками їхньої діяльності.1 Кий2 Аскольд3 Олег4 Ігор. А уклав у 944 р. торговельну угоду з Царгородом, але з більшими обмеженнями для Русі-України. Б захопив владу у Києві у 882 р. В розгромив Хозарський каганат. Г засновник столиці полянського князівства. Д його вважають першим християнином серед київських князів

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Семерянін Оксана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
19 вересня 2023
Переглядів
822
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку