Презентація "Сахара"

Про матеріал
Презентація з географії до теми "Африка". Поглиблення знань про природні зони Африки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сахара

Номер слайду 2

Таємниці Сахари

Номер слайду 3

Сахара — найбільша тропічна пустеля на Землі і займає 30 % площі всієї Африки. А це площа Бразилії, п’ятої за величиною країни в світі.

Номер слайду 4

На території Сахари розташовані десять країн: Єгипет, Алжир, Туніс, Лівія, Західна Сахара, Мавританія, Нігер, Марокко, Чад та Судан.

Номер слайду 5

«Сахара» в перекладі з арабської мови означає «пустеля»? Місцеві жителі ще називають її «Морем без води», адже 5-10 тис. років назад тут було багато озер, рік і тропічних лісів

Номер слайду 6

У ландшафті Сахари переважають кам'янисті та щебенисті (хамади), галечникові (регі), глинисті (серіри), піщані (зокрема, ерги) гірські пустелі.

Номер слайду 7

Цікаво, що дюни Сахари переміщуються зі швидкістю від кількох сантиметрів до сотень метрів за рік, досягаючи при цьому висоти 250 м.

Номер слайду 8

Подекуди в пустелі можна зустріти оазиси — водойми з розкішною зеленою рослинністю навкруги. Саме тут і влаштовують села, а іноді будують цілі міста. Щороку кількість оазисів невпинно зменшується.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Середньодобова температура в пустелі +40 °C, проте вдень пісок іноді прогрівається і до +80 °C. А вночі температура може різко впасти до -15.

Номер слайду 11

Дощ у Сахарі — дуже рідкісне свято. Натомість часті піщані бурі, викликані гарячими пустельними вітрами.

Номер слайду 12

За останні 50 років кількість піщаних бур збільшилась у 10, а то й у 40 разів.

Номер слайду 13

Зараз у Сахарі проживають 2,5 млн людей. Проте раніше населення пустелі було значно більшим. Через Сахару часто тягнулися каравани торговців, що везли золото, мідь, рабів, страусине пір’я. Тільки уяви собі, перехід через пустелю і назад займав півтора року!

Номер слайду 14

Це таємнича Структура Рішат, або «Око Сахари» діаметром 50 км. Вчені досі не знають причин виникнення цього дивовижного утворення.

Номер слайду 15

Корені місцевих рослин простягаються вглиб землі на 15-20 метрів. Так загартовані рослини добувають собі воду, аби ще довго утримувати її та економно використовувати.

Номер слайду 16

Тваринний світ Сахари налічує 4000 видів. Верблюди можуть прожити без води цілих два тижні, а без їжі до місяця. Ці дивовижні тварини відчувають запах вологи ще за 50 км та за один раз можуть випити близько 100 літрів води.

Номер слайду 17

Цікаво те, що на такій жарі верблюди зовсім не потіють. Їх великі горби — це жир, який дозволяє тваринам довго обходитись без їжі. Неймовірно, але верблюди — відмінні плавці. І це в той час, коли більшість із них ніколи не бачила жодної водойми.

Номер слайду 18

Піщаний кіт — найменший представник диких кішок. Довжина тіла — всього 65-90 см, 40 % якої займає хвіст. Ці малюки ведуть нічний спосіб життя, рятуючись від денної спеки в норах.

Номер слайду 19

Ще один яскравий представник фауни Сахари — ефіопський їжак. До речі, він може обходитись без їжі до 2,5 місяців.

Номер слайду 20

Крихітка фенек — найменша лисичка в світі теж мешкає в Сахарі.

Номер слайду 21

Температура тіла ориксів може досягати 45°С. Незважаючи на їх хорошу витривалість (довго можуть обходитись без води), нині ориксам загрожує повне зникнення.

Номер слайду 22

Ось такі вони, таємниці пустелі Сахари :)

pptx
Пов’язані теми
Географія, 7 клас, Презентації
Додано
12 березня 2023
Переглядів
1324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку