Презентація на тему: "Рух у живій природі".

Про матеріал
Презентація на тему: "Рух у живій природі". Розкриває такі питання: види руху, функції руху, рух на різних рівнях організації живого. 11 клас, біологія профільний рівень К Задорожній
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 13. Тема 2. Рух. Тема: Рух у живій природі

Номер слайду 2

Рух як властивість живого. Рух - це зміна просторового розташування фізичного тіла відносно інших тіл або частини цього тіла відносно інших частин. рухаютьсяелементарні частинки у складі атома, атоми і молекули у складі речовини, повітряні й водні маси, літосферні плити, планети, зорі й галактики.

Номер слайду 3

Рух у живій природі1. Активним2. Цілеспрямованим. Це означає, що об’єкт витрачає на такий рух внутрішню енергію і скеровує його на досягненняпевної мети. 3. Пасивний 4. Випадковий рух. Коли ви, спіткнувшись, падаєте на підлогу.

Номер слайду 4

Функції руху1. Для виконання найрізноманітніших завдань.2. Знаходити оптимальні умови для існування.3. Здатність живих організмів до зміни взаємного розташування та форми окремих частин свого тіла.4. Маніпулятивній діяльності- людина створює і використовує інструменти, носії інформації, об’єкти мистецтва.

Номер слайду 5

Рух на різних рівнях організації живого1. На молекулярному рівні простежується в роботі білкових комплексів, що виконують синтез усіх компонентів клітини, забезпечують транспорт речовин,одержання енергії. Вуглеводи

Номер слайду 6

2. На клітинному рівні рух цитоплазми ті її органел, що забезпечують транспорт речовин, одержання енергії.

Номер слайду 7

3. На тканинному рівні рухові явища простежуються в узгодженому русі війок миготливого епітелію, міграції клітин імунної системи, рухливості сперматозоїдів. До руху здатні й клітини деяких тканин рослин: замикаючі клітини продихів, зооспори, гамети.

Номер слайду 8

4. Рух простежується в роботі майже кожної системи оранів: кровоносної, дихальної, опорно –рухової.

Номер слайду 9

5. Організмовий рівень. Одноклітинним організмам властивий таксис -локомоторний рух, спрямований у бік певного подразника або від нього.

Номер слайду 10

Типи рухів організмів1. За допомогою моторних білків- війки2. Ростові- листків, квітів3. Тугорні – продихи, росичка4. Екскреторні – водорості5. Гігроскопічні – розрив –трава, спори.

Номер слайду 11

Запитання та завдання1. До якого типу за джерелом виникнення ру-шійної сили можна віднести розкидування насіння у скаженого огірка? 2. У чому полягає подібність та відмінність рухів людини від рухів робота-андроїда?3. Відомо, що хлоропласти рослин здатні пересуватися в найбільш освітлену ділянку клітини. Поміркуйте,які механізми можуть бути підґрунтям цього процесу.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Домашнє завдання1. Опрацювати § 13. ст.28.2. Виписати терміни і поняття.3. Виконати дистанційне завдання

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
603
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку