Презентація Що таке фізичні величини та як їх вимірювати

Про матеріал
Матеріал Презентація на тему " Що таке фізичні велечини та як їх вимірювати" предмет Пізнаємо природу для учнів 5 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке фізичні величини і як їх вимірювати

Номер слайду 2

“Наука починається відтоді, коли починають вимірювати” Д. І. Менделєєв.

Номер слайду 3

Задля зручності кожну фізичну величину позначають певним символом. Наприклад, час позначають символом t, масу – символом m, об’єм – символом V. Особливістю фізичних величин є те, що їх можна виміряти. Фізична величина – кількісно виражена характеристика тіла або фізичного явища.

Номер слайду 4

Виміряти фізичну величину – означає порівняти її з однорідною величиною, що прийнята за одиницю, тобто з еталоном. Приклад: потрібно виміряти довжину олівця. Можна скористатися стародавньою мірою довжини – пяддю.

Номер слайду 5

В Стародавньому Вавилоні та ЄгиптіВ Київські РусіСписок деяких застарівших одиниць довжини:1 вершок – 44.45 мм.1 лікоть – 53-54 см.1 сажень – 230 см. Перестріл - відстань, яку пролетить стріла. Одиницею довжини також був крок. Щоб уникнути великих похибок у вимірюванні, ввели еталон, з яким можна порівняти довжину тіла.

Номер слайду 6

Історична довідка30 березня 1791 року за 1 метр було прийнято одну сорокамільйонну частину Паризького меридіана (тобто одна десятимільйонна частина відстані від північного полюса до екватора по поверхні землі на довготі Парижа). Перший прототип еталона метра був виготовлений з латуні в 1795 році. У 1799 році був виготовлений із платини еталон метра, довжина якого відповідала одній сорокамільйонної частини Паризького меридіана. У 1889 році був виготовлений більш точний міжнародний еталон метра. Цей еталон виготовлений зі сплаву 90% платини і 10% іридію та мав поперечний переріз у вигляді літери «X».

Номер слайду 7

Сучасне визначення метра в термінах часу і швидкості світла було прийнято XVII Генеральною конференцією з мір та ваг в 1983 роціМетр – довжина шляху, що проходить світло у вакуумі за інтервал часу 1/299 792 458 секунди.

Номер слайду 8

Які прилади є у дослідників?

Номер слайду 9

Шкала приладу – це сукупністьість штрихів, поділок і чисел. Штрихи – це риски, нанесені на шкалі. Поділки – це ВІДСТАНІ між найближчими штрихами. У всіх вимірювальних приладах є ШКАЛАЩоб зняти показання з вимірювального приладу, спочатку треба визначити ціну поділки цього приладу.

Номер слайду 10

Щоб визначити ціну поділки, треба:1. знайти два найближчих штрихи шкали, біля яких написані числові значення величини;2. потім з більшого значення відняти менше;3. отримане число поділити на число поділок, що знаходяться між ними. Ціна поділки – це значення найменьшої поділки шкали вимірювального приладу.

Номер слайду 11

Межі вимірювання приладів. Верхня межа – найбільша величина, яку можна виміряти даним приладом;Нижня межа – найменша величина, яку можна виміряти даним приладом.

Номер слайду 12

Охарактеризуйте вимірювальний прилад Назва: Для вимірювання якої величини призначений: Одиниці вимірювання: Ціна поділки: Нижня межа вимірювання: Верхня межа вимірювання:

Номер слайду 13

Цифрові прилади мають крок дискретизації

Номер слайду 14

Опрацювати § 4 Письмово виконати завдання 4 на ст. 22

pptx
Додав(-ла)
Таран Дар'я
Додано
7 грудня 2023
Переглядів
92
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку