Презентація "ЩО Є ВОЛЯ ДЛЯ ЛЮДИНИ?"

Про матеріал
Можна використати як матеріал для виховної години, або для заняття з громадянської освіти чи філософії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЩО Є ВОЛЯ ДЛЯ ЛЮДИНИ?або про одну істинну цінність

Номер слайду 2

Свобода. Незалежність. Воля… Бажаний стан, омріяні відчуття.

Номер слайду 3

Вперше дитина хоче бути незалежною, коли відпускає руку дорослого і урочисто проголошує: «Я сама».

Номер слайду 4

Потім формується потреба мати власну точку зору,

Номер слайду 5

ще пізніше - фінансову незалежність.

Номер слайду 6

Так відбувається становлення особистості.

Номер слайду 7

Держава теж живий організм, який проходить аналогічні стадії розвитку.

Номер слайду 8

Бути вільним – це розуміти волю. А потім діяти. Свобода – це здатність людини чинити у відповідності до власних бажань, інтересів, цілей на основі знання про об’єктивну дійсність. Воля – це можливість вибору варіантів подій. Відсутність вибору дорівнює відсутності волі.

Номер слайду 9

Найбільшої волі людина досягає, коли воля є вибір самостійний, що по суті, покладає на саму особистість відповідальність за своє життя і за те, що відбувається в світі. Саме тому так важливе ставлення особистості, оцінки того, що відбувається навколо. Саме тому воля є фундаментальною характеристикою людського життя.

Номер слайду 10

Поняття волі пов’язано з поняттями необхідності, залежності-незалежності, відповідальності. Людина – це не інструмент природи. Людина володіє свободою вибору і одноосібно несе відповідальність за те, що з нею відбувається. Люди вільні обирати будь-яке життя, а наші реалії (буття) – це ставлення до того, що відбувається. Тому мало говорити правильні речі, треба правильно діяти. «Я вільний» означає «Я відповідальний за власне буття»

Номер слайду 11

Тобто воля не лише надає можливості для власного цілепокладання, але й потребує певної компенсації – брати на себе відповідальність за особисто прийняті рішення, враховувати можливість поразки, знати про ризики своїх дій.

Номер слайду 12

Поняття «бути вільним» виникає набагато раніше, ніж саме поняття волі. Навіть давній, як світ, Гомер розумів, що бути вільним – це значить жити на рідній землі і не перебувати під чиїмось володарюванням. У Гомера вільною вважається та людина, яка не відчуває будь-якого зовнішнього тиску і діє, виходячи власних бажань.

Номер слайду 13

І якщо Гомер – це сиве минуле, то вже в сучасних умовах глобалізації саме проблема свобода людини стає наріжним каменем. Адже в саме за таких умов змінюється розуміння рівня і якості людського життя.

Номер слайду 14

Інститут Катона (США) оприлюднив першу доповідь, присвячену виміру Індексу людської свободи. В Індексі людської свободи вперше здійснена спроба оцінити суму окремих «свобод» (перепрошую за технологізм). Індекс включає в себе 76 показників особистих, громадянських, економічних свобод, що відображають сфери людської діяльності.

Номер слайду 15

«Ви щасливі?» – так звучало питання, яке задавали соціологи українцям. Із тих 3705 респондентів, що відгукнулися, 2026 відповіли – «Так». Але що саме робить українців щасливими? Родина? Гроші? Може, робота?

Номер слайду 16

Виявилося, що 41% респондентів відчуття щастя дарує сім’я. І це не може не радувати. 19,4% відчувають себе щасливими через особисту свободу. 17,4% для щастя потрібні визнання їхніх досягнень оточенням. Відпочинок і спілкування з людьми вибрали, відповідно, 11,4% і 7,5%

Номер слайду 17

Тобто, для нас особиста свобода є значним фактором відчуття щастя.

Номер слайду 18

Свобода має різні прояви – наприклад, свобода слова, свобода творчості, свобода совісті.

Номер слайду 19

Але все одно вона залишається неодмінною умовою нашого існування.

Номер слайду 20

Будьте вільними!Будьте щасливими!С. Маєвська

pptx
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
5711
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку