презентація щодо вибору індивідуальної оздоровчої системи

Про матеріал
Оздоровчі системи, правільний добір якфсних харчових продуктів, дотримання правил здорового способу життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Семинар «Оздоровчі системи»

Номер слайду 2

Навчальна: Ознайомити учнів з поняттям і елементами оздоровчих систем. розкрити вплив на здоров’я різних оздоровчих систем; навести приклади оздоровчих систем (фітотерапія, дельфінотерапія, іпотерапія та ін.) , розкрити сучасні принципи раціонального харчування. Мета:

Номер слайду 3

Виховувати відповідальне ставлення до свого здоров’я; виховувати культуру здоров’я завдяки здоровому способу життя в оздоровчій системі. Виховна:

Номер слайду 4

Формувати уміння і навички здорового способу життя. Розвивальна: Тип семинару: засвоєння нових знань.

Номер слайду 5

Компетенції учнів на уроці Основні поняття: оздоровчі системи, оздоровче харчування. Основні навички: основні складові оздоровчих систем; вплив на здоров'я різних оздоровчих систем; розуміння необхідності користування елементами оздоровчих систем; правильний добір якісних харчових продуктів; основні небезпеки неякісного харчування. Основні вміння: вибір оздоровчої системи відповідно віку, стану здоров’я; дотримання правил здорового способу життя.

Номер слайду 6

Девиз семінару. Здоров'я набагато більше залежить від наших звичок і харчування, аніж від лікарського мистецтва. (Джон Леббок) Людина народжується здоровою,всі хвороби приходять з їжею. (Гіппократ) Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити.( Сократ)

Номер слайду 7

План семинару: 1. Організаційний момент. 2. Актуалізація опорних знань учнів. 3. Повідомлення теми, мети і завдань семинару. 4. Представлення презентації. Викладання матеріалу семінару. 5. Обговорення проблемної теми. 6. Практичні завдання. 7. Закріплення матеріалу семинару. Складання рекомендацій щодо вибору індивідуальної оздоровчої системи. 8. Підбиття підсумків семинару.

Номер слайду 8

Хід семинару: 1. Організаційний момент. Привітання, перевірка готовності робочих місць учнів до семинару. 2. Мотивація і актуалізація знань учнів. Бесіда з учнями: У пошуках нових методик сприяння здоров’ю люди часто звертаються до різних оздоровчих систем. Як ви думаєте що таке оздоровча система? Які її складові? Чи завжди доцільно використовувати певні елементи цих систем? Як ви зрозуміли, ми сьогодні будемо говорити про оздоровчі системи. 3. Повідомлення теми, мети і завдань семинару.

Номер слайду 9

Проблема здоров'я в усі часи та епохи була надзвичайно актуальною. Всесвітня організація охорони здоров'я під здоров'ям розуміє стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя людини. У той же час існує наступне поняття (P. M. Баєвський): здоров'я - здатність людини адаптуватися до мінливих умов зовнішнього середовища, взаємодіючи з ними вільно на основі своєї біологічної, психологічної та соціальної сутності. У цьому визначенні підкреслюються три складові здоров'я: 1) здатність адаптуватися, 2) свобода реагування, 3) сутність людини. Здатність адаптуватися, або пристосовуватися, визначається набором пристосувальних форм поведінки або навичок, властивих індивідууму, які отримані у спадок або вироблені в процесі життєдіяльності. Свобода реагування залежить від внутрішніх резервів і адекватного сприйняття внутрішніх процесів і зовнішнього середовища. Сутність повинна забезпечувати два попередніх аспекту здоров'я. Таким чином, здоров'я - це сутнісна властивість людини зберігати високу життєздатність і свободу в змінних умовах зовнішнього середовища, або, коротко, здоров'я - це здатність жити вільно. Ця здатність залежить від резервів організму, набору пристосувальних форм поведінки і адекватного сприйняття. Очевидно, що людина народжується в кращому випадку без хвороб, але завжди без здоров'я, з одного боку; здоров'я має формуватись у процесі всього життя - з іншого. З урахуванням цього виникає необхідність переходу від охорони здоров'я до його формування або виховання.

Номер слайду 10

Системи знань та практичних методик, що дозволяють забезпечити формування здоров'я, ми розуміємо як оздоровчі системи. Оздоровчі системи почали формуватися з моменту зародження людських цивілізацій і природним чином входять в культуру людства. Відомі оздоровчі системи умовно можна розділити на сучасні і традиційні. Традиційні системи прийшли до нас з країн з безперервним і спадкоємним розвитком культури - Індії і Китаю. Це йога, у-шу, цигун. Сучасні оздоровчі системи формуються у країнах молодої культури на основі системного (цілісного) підходу, прикладом є холізм. У країнах, що живуть в умовах культурної ізоляції, можлива поява "примітивних" оздоровчих систем, приклад - вчення Порфирія Іванова. Йога в перекладі з санскриту означає союз, з'єднання, зв'язок, гармонія. Єднання душі людини з абсолютним духом або божеством, індивідуальної свідомості з космічним розумом. Гармонія повного фізичного здоров'я і духовної краси людини. Сукупність методів, які сприяють створенню єдиної, цілісної особистості. Гармонія трьох початків людини: фізичного, розумово-емоційного, або психічного, і духовного.

Номер слайду 11

Фітнес- технології - це сучасні комплексні фізкультурно - оздоровчі напрямки та системи фізичних вправ ( ритміка, ритмічна гімнастика, аеробіка і її різновиди, стретчинг, бодіфлекс, пілатес та ін ), спрямовані на фізичне вдосконалення всіх верств населення, підвищення та підтримання розумової та фізичної працездатності в повсякденному навчальної та трудової діяльності, формування фізичної і спортивної культури.  Охоплюючи різні форми рухової активності, фітнес задовольняє потреби різних соціальних груп населення у фізкультурно - оздоровчої діяльності за рахунок різноманітності фітнес - програм, їх доступності та емоційності занять. Він сприяє підвищенню не тільки рухової, а й загальної культури займаючихся, розширенню їх кругозіру.

Номер слайду 12

Вивчення напрямів і видів сучасних оздоровчих технологій та комплексних програм оздоровлення свідчить, що одним з основних чинників здорового способу життя сучасної людини є раціональна рухова активність, демонстрована у вигляді природних рухів (ходьба, біг, плавання, їзда на велосипеді), ігрових дисциплін, силових і гімнастичних комплексів, тренажерних систем, а також різних нетрадиційні вправ, як правило, інноваційного характеру.   Відповідно, знання майбутнього фахівця з адаптивної фізичної культури різних сучасних оздоровчих технологій, який носять інноваційний характер для традиційної фізичної культури, є запорукою його майбутнього професіоналізму.  Сьогодні весь арсенал засобів фізкультурно - оздоровчого впливу, спрямованих на досягнення і підтримку фізичного благополуччя, прийнято позначати терміном «оздоровчий фітнес».  

Номер слайду 13

В даний час фітнес розвивається у двох напрямках - спортивному та оздоровчому.    В даний час вже виникло і переживає період становлення оздоровчий напрямок фітнесу, який заснован на оздоровчої аеробіки, але включає в себе фітнес - конкурси або фестивалі, в яких бере участь команда аматорів - аеробісток.    Аналізуючи і систематизуючи наявні, поки нечисленні матеріали з фітнесу, можна зробити висновок, що фітнес - це вся система оздоровчої фізичної культури, що включає здоровий спосіб життя ( раціональне харчування , відмова від шкідливих звичок , психотренінг і т. п.). Поняття « фітнес» в даний час вже досить міцно увійшло життя українців. Оскільки оздоровча аеробіка - це один з видів оздоровчої гімнастики , зокрема, і оздоровчої фізичної культури , можна з упевненістю сказати, що аеробіка – теж частина системи фітнесу.

Номер слайду 14

З'являються все нові і нові види « аеробічеські » занять ( за західною термінологією ) з використанням різних предметів, тренажерів та інших пристроїв.   Вплив кожного з цих занять носить специфічний, якщо не сказати спеціальний, характер. За даними соціологічних досліджень, багато жінок і самі вважають, що для того, щоб заняття були більш цікавими, необхідно постійне оновлення програм.      На думку деяких авторів, оздоровча аеробіка - це міжнародне узагальнена назва рухової активності оздоровчої спрямованості, під яким в даний час об'єднано більше двохсот різних напрямків і течій. Оздоровчі види гімнастики умовно поділяють на три групи.   У першу входять види, що включають танцювальні рухи. Це ритмічна гімнастика, жіноча гімнастика, аеробіка та інші, що містять у назві конкретний танцювальний стиль ( джаз - гімнастика, диско - гімнастика, модерн - гімнастика).     У другу групу входять види, призначені для цілеспрямованого розвитку форм тіла або переважного розвитку певних функцій організму. Це атлетична гімнастика, фітнес, каланетіка, шейпінг, стретчинг, різні дихальні, косметичні види гімнастики.    У третю групу об'єднуються види гімнастики, що утворилися на основі східних філософських систем, найважливішою частиною яких завжди було вдосконалення тіла за допомогою спеціальних гімнастических вправ. Це йога, тайцзіцуань, цигун та ін. При цьому аеробіка поділяється на аеробіку спортивну та оздоровчу.

Номер слайду 15

Серед здоров'язберігаючих технологій , застосовуваних у системі освіти , виділяються кілька груп, що відрізняються різними підходами до охорони здоров'я і, відповідно, різними методами і формами роботи . Вчителям фізичної культури близькі будуть фізкультурно - оздоровчі технології . Вони спрямовані на фізичний розвиток учнів. До них відносяться: загартовування, тренування сили, витривалості, швидкості, гнучкості та інших якостей , що відрізняють здорового, тренованого людини від фізично слабкого. За характером дії розрізняють такі технології: Стимулюючі. Вони дозволяють активізувати власні сили організм , використовувати його ресурси для виходу з небажаного стану. Прикладами можуть бути - температурне гартування, фізичні навантаження.   Захисно - профілактичні - це виконання санітарно - гігієнічних норм і вимог. Обмеження граничного навантаження , що виключає перевтому. Використання страхувальних засобів та захисних пристосувань у спортзалах, що виключають травматизм і т.п. Компенсаторно - нейтралізуючі технології. Це фізкультхвилинки, фізкультпаузи, які в якійсь мірі нейтралізують несприятливий вплив статичності уроків . Інформаційно - навчальні технології. Забезпечують учням рівень грамотності, необхідний для ефективної турботи про здоров'я.

Номер слайду 16

. Вплив легкої атлетики на стан здоров’я

Номер слайду 17

Серед засобів фізичного виховання дітей, підлітків та юнаків різні види бігу, стрибків і метань займають одне з найважливіших місць. Це пояснюється їх доступністю, динамічністю, емоційністю і природністю. Оздоровчий біг є найбільш простим і доступним (у технічному відношенні) видом циклічних вправ, а тому й самим масовим. По підрахунках, біг як оздоровчий засіб використовують більше 100 млн. людей середнього й літнього віку нашої планети. Згідно з офіційними даними, у нашій країні зареєстровано 5207 клубів аматорів бігу, у яких займається 385 тис. аматорів бігу; самостійно бігаючих налічується 2 млн. чоловік. Оздоровчий біг і спортивна ходьба мають корисні властивості, які важко відтворити якими - небудь іншими видами фізичного навантаження. У першу чергу, це сприятливий вплив на серцево - судинну систему, особливо на рівні дрібних судин - артеріол, венул, капілярів. Недолік рухів у сучасної людини приведе до запустіванню й атрофії великої кількості капілярів і порушенню кровопостачання тканин. Правильно дозований біг і спортивна ходьба відкривають не функціонуючі капіляри, які спали, а також сприяють проростанню нових капілярів у збіднені ділянки й у ділянки, ушкоджені хворобою, що особливо важливо.

Номер слайду 18

Сучасне надлишкове харчування приводить до змушеного включення "позаштатних" каналів скидання зайвих калорій. Один з таких каналів - нагромадження в організмі енергоємних речовин: жирів, у тому числі й холестерину, і різних форм полісахаридів, простіше говорячи - слизу. Їхнє надлишкове нагромадження в організмі спричиняє ряд негативних наслідків. Фізичні навантаження відкривають природний канал спалювання зайвих калорій і нормалізують зміст "позаштатних" енергоносіїв. У цьому плані біг підтюпцем має свої переваги перед іншими видами фізичного навантаження. Він дозволяє домогтися розумного сполучення між навантаженням на серцево-судинну систему й спалюванням калорій, тобто, досить ефективно спалювати зайві калорії, не перевантажуючи (а точніше сказати - правильно завантажуючи) серцево-судинну систему. Під час бігу підтюпцем витрата енергії становить для дорослої людини в середньому від 600 до 800 ккал. на годину. Чим більше вага бігуна, тим більше витрата енергії. Завдяки активізації жирового обміну біг є ефективним засобом нормалізації маси тіла. У людей, які регулярно займаються оздоровчим бігом, вага тіла близька до ідеальної, а зміст жиру в 1,5 рази менше, ніж у тих, що не бігають. Досить ефективною в цьому плані може бути й швидка ходьба (по 1 годині у день), яка відповідає витраті енергії 300 - 400 ккал - залежно від маси тіла. Додаткова витрата енергії за 2 тижні складе в цьому випадку не менш 3500 ккал, що приведе до втрати 500 г жирової тканини. У результаті за 1 місяць тренування в оздоровчій ходьбі (без зміни харчового раціону) маса тіла зменшується на 1 кг. Група американських вчених спостерігали жінок, маса тіла яких була в середньому на 80% більше норми. Протягом 2 місяців вони займалися оздоровчою ходьбою (по 2 години у день зі швидкістю 5 км/г) без обмеження харчового раціону. Після закінчення експерименту було відзначене зниження маси тіла в середньому з 100 кг до 93 кг.

Номер слайду 19

При правильно дозованому бігу відбувається гармонічна багаторівнева природна стимуляція захисних систем організму. Більшою мірою вона виявляється через м'язову, серцево-судинну, дихальну системи. Стимулюючою дією володіють вуглекислий газ і молочна кислота, зміст яких під час бігу збільшується. При бігу виділяються гормони задоволення - енкефаліни, ендорфіни - благотворно впливають на нервову систему й сприяють відновленню її адекватної сприйнятливості. Стимулюючою дією володіє й струс, який виконується при бігу. У лікувальній практиці біг не є основною лікувальною методикою, скоріше це додатковий метод. Звичайно рекомендується додавати біг до інших методик саме раннє через місяць після початку занять, а при серйозних захворюваннях через рік і більше. Починати заняття треба з розминки, яка може проводитися вдома або на вулиці. Розминка займає 5 - 6 хв. і складається з наступних вправ: кругові рухи руками, тулубом, тазом, нахили вперед і в сторони, махи ногами, присідання, підйоми на носки. Потім 2 - 3 хв. прискорена ходьба й можна переходити на біг. Спочатку варто вибирати таку швидкість бігу, щоб можна було спокійно дихати через ніс. Довелося розкрити рот - переходьте на крок. Відновили подих - знову бігом. На першому занятті досить 10 хвилин бігу. Якщо не виходить відразу пробігти 10 хв., а доводиться чергувати біг з ходьбою, то першим рубежем буде саме 10 хв. безперервного бігу. Потім треба, додаючи щотижня по 1 - 3 хв. (залежно від самопочуття), довести час бігу до 50 - 60 хв. Після декількох місяців занять можна починати бігати швидше, орієнтуючись не на подих, а на частоту пульсу. Гранична його верхня границя визначається по формулі: 180 мінус вік.

Номер слайду 20

Найбільший оздоровчий ефект біг приносить тоді, коли його тривалість доведена до години, а регулярність занять - до 5- 6 разів у тиждень, причому в один з вихідних днів навантаження подвоюється. Мінімальна ж норма занять - 3 рази в тиждень по 30 хв. Бігати можна в будь-який час, коли вам більш зручно. Варто тільки пам'ятати, що між біговим тренуванням і прийомом їжі повинна бути перерва не менш 30 хв. Не слід перетворювати оздоровчий біг у спортивний, різко збільшуючи швидкість і дистанцію, включаючи в біг прискорення й т.п. Не треба нічого доводити навколишнім - не починайте бігти швидше при зустрічі з іншими бігунами, перехожими, особливо із симпатичними представниками протилежної статі. Існує такий напрямок, як «біг - загартування». Починати заняття краще при температурі не нижче мінус 2 - мінус 3 градуси. Одяг - шорти, вовняні плавки, кросовки й вовняні носки, рукавички або перчатки, вовняна шапочка, для жінок - футболка з нашитою на груди смугою з вовняної або просто щільної тканини. Перед бігом вдома треба зробити розминку й енергійний самомасаж, потім кілька глибоких присідань. Випити півстакана гарячого молока з розмішаною в ньому чайною ложкою меду. Перший час не слід бігати більше 10 - 15 хв. Маршрут повинен починатися й закінчуватися біля порога будинку. Для бігу варто ретельно підбирати взуття - найкраще підійдуть кросовки на товстій рифленій підошві, бажано із вставками, які амортизують. Носки вовняні. Костюм може бути будь-який, який не стискує рухів і дозволяє дихати тілу. У вітряну погоду й при дощі або мокрому снігу можна надягати куртку, яка непромокає або ветровку. На голову - шапочку або вовняну стрічку, яка закриває чоло й вуха. Для початківців, при температурі нижче мінус 5 градусів, варто надягати вовняну білизну. Бігати краще в лісі або парку. У кожному разі, варто вибирати місце з максимально чистим повітрям і природним ґрунтом. Запам'ятайте - якщо Ви бігаєте в кедах або кроссовках з тонкою підошвою, то не слід бігати по асфальті! Для новичків краще вибрати рівну трасу, але поступово варто переходити до бігу по пересіченій місцевості. Стежите за своїм здоров'ям і уникайте перетренованості. Найбільш об'єктивні показники для самоконтролю - це ваше самопочуття й частота пульсу.

Номер слайду 21

ОЗДОРОВЧЕ ХАРЧУВАННЯ

Номер слайду 22

Кожному, хто багато працює, знайоме поїдання протягом робочого дня печива, булочок та вафель, - продуктів, які викликають почуття короткочасного насичення і дають можливість працювати весь день, оскільки вони містять велику кількість калорій, цукру та жирів, але, з іншого боку, не володіють реальною поживну цінність. За різними даними від різних офіційних джерел 70-80% всіх найбільш часто зустрічаються захворювань, прямо пов'язане саме з нашим харчуванням ... Лікарі вже декілька десятиліть постійно говорять про те, що необхідно правільно харчуватися і вести здоровий спосіб життя. Інтенсивний спосіб життя, характерний для тих, хто робить кар'єру: тривалі години роботи, біганина з одного засідання на інше, прагнення зробити все за розкладом, вимагає сохраненія високого рівня енергії і максимальної роботи організму, але в большінстве випадків не дозволяє приділяти достатньо уваги і часу харчуванню. Результатом є незбалансоване харчування, яке не забезпечує організм необхідними йому вітамінами і мінералами, що призводить до нестачі пітательних речовин і негативно відбивається на розумовому і фізичному состояніі. Кожному, хто багато працює, знайоме поїдання протягом робочого дня печива, булочок та вафель, - продуктів, які викликають почуття короткочасного насичення і дають можливість працювати весь день, оскільки вони містять велику кількість калорій, цукру та жирів, але, з іншого боку, не володіють реальною поживну цінність. За різними даними від різних офіційних джерел 70-80% всіх найбільш часто зустрічаються захворювань, прямо пов'язане саме з нашим харчуванням ... Лікарі вже декілька десятиліть постійно говорять про те, що необхідно правільно харчуватися і вести здоровий спосіб життя. Інтенсивний спосіб життя, характерний для тих, хто робить кар'єру: тривалі години роботи, біганина з одного засідання на інше, прагнення зробити все за розкладом, вимагає сохраненія високого рівня енергії і максимальної роботи організму, але в большінстве випадків не дозволяє приділяти достатньо уваги і часу харчуванню. Результатом є незбалансоване харчування, яке не забезпечує організм необхідними йому вітамінами і мінералами, що призводить до нестачі пітательних речовин і негативно відбивається на розумовому і фізичному состояніі.

Номер слайду 23

Більша частина роботи - сидяча, в положенні, коли потреба організму в енергіі відносно низька. Внаслідок цього організм легко накопичує надлишок калорій (від булочок і тістечок), а вага збільшується. Правільное харчування - одна з головних складових успіху в досягненні поставленной мети, яка б вона не була - набір маси, позбавлення від зайвої жіра чи підтримання форми. За ініціативи компанії 'Herbalife' було проведено дослідження, в якому прінялі участь декілька тисяч жителів п'яти країн - США, Франції, Італії, Германіі та Росії. За результатами дослідження, найбільш здорові звички характеризують французов та італійців: як правило, вони регулярно їдять три рази на день, в отлічіе від американців, які найбільш корисною трапезою вважають вечерю і часто пропускают сніданком (насправді, за сучасними уявленнями, саме сніданок, а не вечері, визначає 'правильність' живлення). Європейці і росіяни часто перекусивают протягом дня, американці, в основному, - після вечері.

Номер слайду 24

Серед французів та італійців вважають себе стрункими і здоровими більше колічество респондентів, ніж серед німців та американців. Причому американці в большей мірою, ніж європейці, вважають, що їхня вага значно (більш ніж на 20%) перевищує норму. Тим не менше, від 50 до 70% опитаних з усіх країн счітают, що мають зайву вагу. Головною причиною зайвої ваги опитані називали недостаток руху та незбалансоване харчування. Також більшість респондентів полагают, що набирання ваги сприяє стрес. В цілому, всі сходяться в тому, что для позбавлення від зайвої ваги необхідно поєднувати збалансоване харчування с фізичними вправами, проте росіяни та німці насторожено ставляться до діетам. Французи та італійці позитивно ставляться до дотримання дієти під контролем лікаря. Загалом, судячи за цими результатами, практично всі розуміють, що лікарі мають рацію, і харчуватися дійсно потрібно правильно. Але, на жаль, це 'розуміння' далеко не завжди стає стимулом для будь-яких дій ... Айяла Орі, клінічний дієтолог Centrum, пропонує тим, хто робить кар'єру, несколько варіантів організації харчування, відповідного їх способу життя.

Номер слайду 25

Для того щоб уникнути збільшення ваги, необхідно дотримуватися кілька правіл: - На засіданнях як закуска виставляти фрукти та овочі, а не випічку. -Пити багато води (також для того, щоб запобігти втому і сонливість!) N або дієтичні напої без кофеїну. -Не зловживати кавою. У багатьох розвивається прихована залежність від кофеїну, і когда вони не споживають бажану кількість кави, приміром, у вік-енд, вони страдают від головного болю, відчувають втому, роздратування і слабкість. Більш того, велику кількість кави з молоком і цукром є значною добавкою к щоденного споживання калорій. -Готовий обід вдень може викликати відчуття тяжкості, втома і сонливість. Тим, кто страждає від цього, рекомендується їсти протягом дня великий овочевий салат, в которий можна додати тунця, круте яйце або болгарський сир, з булкою з цельной борошна. Приготовлену трапезу можна відкласти на вечір. -Недостатність годин сну також викликає надмірне споживання їжі, в основном продуктів, багатих аміланамі, і солодощів, що дають відчуття швидкого насищенія, - все для того, щоб бути більш бадьорим. Це рішення, як правило, не помогает і тому потрібно постаратися більше спати вночі. -Важливо усвідомити, що ваше харчування не є оптимальним. Щоб уникнути развітія дефіциту вітамінів і мінеральних речовин, бажано постійно прінімать мультивітаміни, які містять усі вітаміни і мінеральні речовини, необходімие людям молодим і активним. -Необхідно виконувати фізичні вправи протягом півгодини три-чотири рази в тиждень. Це допомагає розумовому і фізичному функціонуванню організму вследствіе поліпшення циркуляції крові, а також перешкоджає збільшенню ваги. -Навіть під час роботи в офісі можна робити перерву кожні одну-дві години і виполнять кілька нахилів і розтяжок, які простимулюють потік крові і усілят бадьорість.

Номер слайду 26

Раціональне харчування зумовлює нормальний обмін речовин, ріст та розвиток дитини, зберігаючи її здоров’я, сприяє зміцненню захисних реакцій організму при несприятливих впливах зовнішнього середовища. Науковою основою організації раціонального харчування є загальні фізеолого-гігієнічні вимоги до харчового раціону, режиму харчування та умов приймання їжі. Харчування дітей, що оздоровлюються у УДЦ «Молода гвардія», проводиться у відповідності до «Норм харчування в оздоровчих закладах для учнів (вихованців) навчальних закладів», затверджених постановою Кабінету міністрів України від 22 листопада 2004р. №1591. З метою найбільшої відповідності режиму харчування та фізіологічним потребам дітей застосовується 5-ти разовий прийом їжі.

Номер слайду 27

Страви національної кухні – здорові й добре збалансовані, інакше вони б не дійшли до нас із глибини віків. Але умови життя сучасних людей суттєво відмінні від тих, в яких жили наші пращури. Ми витрачаємо менше енергії і потребуємо менш калорійної їжі. Однак потреби людини в основних поживних речовинах не змінилися, а в деяких навіть збільшилися. Тому важливо поєднувати традиції з досягненнями сучасної дієтлогічної науки, що ґрунтується на трьох загальних принципах: Помірність означає, що калорійність раціону не повинна перевищувати енергетичних витрат організму. Різноманітність – необхідність споживання продуктів усіх основних груп (зернових і хлібобулочних виробів, овочів, фруктів, м’ясних і молочних продуктів). Збалансованість – правильне співвідношення цих груп продуктів. Ці важливі принципи ілюструє піраміда здорового харчування, розроблена у 1992 році Міністерством сільського господарства США. Суть концепції здорового харчування незмінна: у здоровому раціоні переважають зернові, овочі та фрукти, частка м’ясних і молочних продуктів нормована, а жирних і солодких – суттєво обмежена. Для продуктів кожної групи піраміда вказує кількість порцій щоденного вживання. Найменшу кількість порцій рекомендують дорослим жінкам, які ведуть малорухомий спосіб життя, найбільшу – активним хлопцям-підліткам. Більшості здорових людей найкраще дотримуватися «золотої середини». За дотримання рекомендованої кількості та порцій калорійність денного раціону становитиме приблизно від 1600 ккал для мінімальних до 2800 ккал для максимальних значень. Сучасна молодь для поліпшення статури використовує дієти, які часто шкодять організмові. Слово «дієта» походить від грецького «diaita», що означає «раціональний спосіб життя» - широке поняття, яке охоплює раціон харчування і систему фізичних навантажень.

Номер слайду 28

Піраміда правильного харчування

Номер слайду 29

Піраміда харчування підлітка Швидкий сучасний темп життя, втома від навчання, погані звички харчування, що пропагуються в рекламі та в молодіжних журналах, погано впливають на функціонування та розвиток молодого організму. Більш того, сформовані в цей період неправильні звички харчування можуть загрожувати здоров’ю протягом усього життя. Підліткам необхідно знайти рівновагу між харчуванням та активним проведенням часу. Вправ на уроках фізкультури не достатньо. Варто замінювати пасивне проводження часу біля комп’ютера чи телевізора хоча б щоденною годинною прогулянкою. Для цього навіть не треба виконувати спеціальних вправ – достатньо їздити на велосипеді, танцювати, ходити на прогулянки з собакою…

Номер слайду 30

Уникайте фаст-фудів. Більшість підлітків – це любителі гамбургерів, але все ж рекомендуємо обмежити споживання страв типу Fast Food до максимум одного разу на тиждень. Замість цього краще вживати нежирне м’ясо, яке багате на білок, з невеликою кількістю жиру. Краще всього віддавати перевагу вареним чи печеним стравам, а також стравам приготованим на грилі. Цінним джерелом білків, корисних для організму жирів та вітамінів, що розщеплюються жирами є горіхи, зерно, горох та квасоля.

Номер слайду 31

Фрукти замість чіпсів. Фрукти – чудовий спосіб перекусити під час науки. Краще всього споживати їх, а не чіпси чи солодощі, які так люблять підлітки. Фрукти - цінне джерело вітамінів, мінеральних речовин та клітковини, але необхідно пам’ятати, що вони також містять багато цукру, який в великих кількостях може зашкодити здоров’ю.

Номер слайду 32

Овочі та здоров’я. Радимо споживати більше ніж 5 порцій овочів на день. Можна їсти сирі овочі оранжевого та темно-зеленого кольору, вони чудово смакують та є головним джерелом вітамінів та мінералів. Чим інтенсивніший колір овочів, тим більше вони містять поживних речовин. Гарною пропозицією для підлітків є заморожені овочі – вони легкі в приготуванні, що дозволить підліткам розвивати свої кулінарні вміння. Молоко та його похідніМолоко, саме воно є багатим джерелом кальцію. Кальцій – це незамінний елемент, що знаходиться у кістках, тому дуже важливо в молодому віці вживати багато молочних продуктів. Не забувайте перевіряти етикетку на упаковці, важливо щоб молоко, сир та йогурти мали низький вміст жиру.

Номер слайду 33

Зерно на тарілціПоловина споживаної випічки повинна бути грубого помелу. Слід завжди уважно перевіряти список інгредієнтів, адже не весь хліб однаково корисний. Випічка грубого помелу краща від легкої випічки тим, що містить більше клітковини. Підчас вживання хліба важливо, щоб те, з чим його їдять, не було дуже поживним. Зверніть увагу на пластівці, які так популярні в підлітковій рекламі. Найкорисніші з них ячмінні, пшеничні та житні. Кольорові та корисні мюслі на сніданок можна зробити самому, додаючи свіжі чи сушені фрукти. Вода замість газованих напоїв. Необхідно замінити солодкі газовані напої водою, адже вона набагато корисніша для організму. До того ж в ній менше калорій та немає штучних барвників.

Номер слайду 34

Ваш будинок забитий здоровими продуктами харчування. Ви приходите додому раніше, щоб не пропускати вечері з сім'єю. Ви говорите з вашим підлітком про те, що краще пити молоко з низьким вмістом жиру, а не газовані напої, що замість смаженої картоплі в ресторані швидкого обслуговування краще їсти курячі сендвічі, приготовані на грилі. Ви навіть купили ковзани, щоб разом з підлітком займатися фізичними вправами. Тим не менш, дитина продовжує погано їсти і не займається фізичною активністю. Що потрібно робити? Намагайтеся налагодити ситуацію з допомогою перших страв. Уникайте строго контролю харчування дитини, він може виробляти зворотний ефект. Ваш підліток може недоїдати чи переїдати тільки для того, щоб відстоювати свою незалежність. Підлітки знають, що вони не повинні пити газовані напої або їсти смажене. Вони також знають, що вони не повинні палити або швидко водити автомобіль, але вони продовжують це робити. Така їх натура. Тим не менш, є надія, що у вас все вийде, особливо якщо ваш власний образ життя є правильним. Експерти рекомендують вирішити цю проблему так: навчаючи підлітків, а також готуючи їм корисні продукти харчування, ви подаєте своїм дітям приклади, які вони будуть використовувати або в даний час або в більш пізній. Це все, що ви можете зробити для них як їх батько.

Номер слайду 35

БАЖАЄМО ЗДОРОВ'Я

Номер слайду 36

Презентацію підготувалавикладач фізичної культури І категорії Шербакова О. О. НЦПО

pptx
Додано
11 лютого 2019
Переглядів
2424
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку