Презентація "Секрети малювання аквареллю"

Про матеріал
Матеріал презентації допоможе у проведенні цікавого уроку образотворчого мистецтва з використанням акварельних фарб. Учні не тільки дізнаються про історію виникнення акварелі, але й отримають інформацію про різні техніки малювання цією фарбою. Детальна покрокова інструкція роботи над малюнком допоможе маленьким художникам створити свої неповторні шедеври на тему "Снігур з гілочкою горобини".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

23 листопада – Всесвітній день акварелі

Номер слайду 2

23 листопада – знаменна дата для художників-акварелістів по всьому світі. Адже в цей день відзначається Всесвітній день акварелі (WORLD WATERCOLOR DAY), започаткований відомим мексиканським художником Альфредо Гуаті Рохо. Можна сказати, що цей митець все своє життя присвятив живопису в техніці акварелі та його популяризації у світі.

Номер слайду 3

Назва Aquarelle походить з французької мови та означає «водяниста». Важко знайти людину, яка в своєму житті не малювала акварельними фарбами. Вони легко розводяться у воді, ніжно лягають на папері, дозволяють створювати різноманітні відтінки та чіткі графічні лінії.

Номер слайду 4

Вперше акварель з’явилася в Китаї в 2-му столітті нашої ери, як тільки-но було винайдено папір. В Європі малювати цими фарбами почали дещо пізніше, коли папір вже набув значного поширення. Перші малюнки аквареллю в європейських країнах датуються 12 століттям.

Номер слайду 5

Як малювати аквареллю: поради для початківців Для початку необхідно навчитися відчувати фарбу. Візьміть будь-який папір, фарби, ємність з водою та пензлики. Нанесіть фарбу на сухий папір, потім на мокрий і не бійтеся при цьому залишати плями. Кольори можна, навіть потрібно змішувати, щоб ви зрозуміли, які відтінки при цьому можна отримати. Експериментуйте!

Номер слайду 6

Техніки малювання аквареллю Перший прийом має назву «розводи». Техніка полягає в наступному. На папір наносять мазок одного кольору і, не давши йому підсохнути, поверх накладають наступний мазок будь-якого іншого кольору. Фарби починають підтікати, змішуватися, створюючи при цьому кольорову пляму. Такий прийом дає можливість фантазувати.

Номер слайду 7

Назва другої техніки «по мокрому» вже говорить сама за себе. Для початку папір необхідно змочити водою. Фарби на такому листі будуть перетікати, утворюючи красиві переходи кольору, легкість та прозорість живопису. Техніка дуже ефектна, проте водночас не передбачувана. Досвідчені майстри можуть створювати картини за один сеанс, не даючи листку висохнути в процесі роботи. Такий прийом називається «A la prima».

Номер слайду 8

Ще одна техніка «по сухому» чудово підійде для новачків. З її допомогою набагато легше домогтися чіткості малюнка, наприклад, можна окреслити контур квітки. Фарба наноситься пензлем або нею капають на папір — і в першому, і в другому випадку можна контролювати малюнок.

Номер слайду 9

Малюємо снігура аквареллю. Для малювання Снігура будуть потрібні: - акварельні фарби; - паперу високої щільності для малювання аквареллю; - кисті синтетика № 7 і 3; - палітра або невелике блюдце; - звичайний олівець; - вода; - серветки; - ластик.

Номер слайду 10

Крок 1. Починаємо з створення начерку. Малюємо тулуб у вигляді овалу. Вище домальовували голову круглої форми, а нижче - короткий хвіст з трьох великих пір‘їн. Поступово додаємо начерки деталей. Позначаємо великий дзьоб, око, крило, гілку ялини, на якій сидить птах і шматочок горобинової грона, яку снігур тримає в дзьобі. На цьому етапі закінчуємо промальовування і переходимо до розфар- бовування начерку. Перед нанесенням фарби обробляємо олівцеві лінії м'яким ластиком!

Номер слайду 11

Крок 2. Блідо-червоним кольором заповнюємо область грудки і шию. У верхній частині залишаємо білий відблиск. Частину прописуємо напівпрозорим чорним кольором. Перед дзьобом і на крилі теж необхідно залишити непрофарбовані ділянки.

Номер слайду 12

Крок 3. Далі наносимо колір на кінчики ялинових гілок, які виглядають з-під снігу, використовуючи два тони: світло -зелений і темно – зелений.

Номер слайду 13

Крок 4. І намічаємо останні деталі малюнка - гілку горобини і очі. Ягоди опрацьовуємо червоним відтінком, тіні на ягодах - бордовим. Гілку зробимо коричневого кольору. Для промальовування очей знадобиться лише один колір - нейтрально-чорний.

Номер слайду 14

Крок 5. Насичуємо малюнок більш щільними тонами. Після кожного етапу ретельно промиваємо кисті у воді, щоб чорний тон не забруднив червоний. Відблиски і світлі долі не профарбовують. Занадто чіткі і контрастні мазки розмиваємо вологою пензлем.

Номер слайду 15

«Гарна картина рівноцінна гарному вчинку.» Вінсент Ван Гог Презентацію підготувала вчитель - методист Вищої категоріїВеремейчук Ганна Миколаївна. Початкова школа «Лісові дзвіночки»2023р.

pptx
Додано
25 грудня 2023
Переглядів
297
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку