НЮХОВА СЕНСОРНА СИСТЕМА – це система, що забезпечує сприйняття хімічних летких подразнень і формування нюхових відчуттів. Рецептори - хеморецептори носової порожнини. Провідні шляхи – нюховий нерв І ЧМНМозкові центри – нюхова зона (скронева частка великого мозку)У людини 10-20 млн нюхових рецепторів.
Умамі (яп. 旨み、旨味、うまみ) — смак білкових речовин, «п'ятий смак», смак м'яса, що традиційно й широко використовується в японській кулінарній культурі, і в деяких інших країнах сходу. Відчуття «умамі» створюють розчинні амінокислоти та їхні аніони — глутамат та інші. Це харчова добавка групи Е600-Е699. Навколо глутамату натрію точаться численні суперечки. Одні вважають його джерелом чудового смаку, насолодитися яким заважає зайва обережність. Інші безупинно твердять про шкоду цієї сполуки. То шкідливий чи ні глутамат натрію? Позаяк поки глутамат натрію належить до суперечливих харчових добавок і повністю не приймає жодну зі сторін, виробники повинні самостійно приймати рішення про його використання. Те ж саме стосується споживача
СЕНСОРНА СИСТЕМА ДОТИКУ – це функціональна система, що сприймає механічні впливи на шкіру та забезпечує формування відчуттів дотику, вібрації та тиску. Рецептори – механорецептори дерми та клітковини шкіри. Провідні шляхи – спиномозкові нерви. Мозкові центри – зона шкірної чутливості (тім’яна частка)Чутливість шкіри неоднакова в різних її ділянках.епідермісдермагіподерма
СЕНСОРНА СИСТЕМА РІВНОВАГИ - це функціональна система, що спеціалізується на сприйманні гравітаційного поля й зумовлює орієнтацію тіла в ньому. Рецептори – гравітаційні механорецептори. Провідні шляхи – вестибулярний нерв. Мозкові центри – мозочок, стовбур головного мозку, кори півкуль
Вестибулярний орган складається з отолітового апарату і трьох півколових каналів, які містять механорецептори, а також заповнені рідиною. Три півколові канали розміщені в різних площинах, залежно від напрямку обертання голови згинаються волоски певного каналу. Мозок отримує інформацію від відповідних волоскових клітин і дає сигнал скелетним м’язам розслабитись чи скоротитись для підтримки рівноваги. 1 - півколовий канал, 2 - мішечок, 3 - вапняні кристали, 4 - волоскові клітини, 5 - нервові волокна
СЕНСОРНА СИСТЕМА РУХУ – це функціональна система, яка забезпечує сприймання, проведення та обробку інформації від рецепторів, розміщених у м’язах, сухожилках, фастіях, суглобах Рецептори руху –пропріорецептори, це м’язові веретина, сухожильні органи та суглобні рецептори. За допомогою пропріорецепторів можна точно визначити положення рук і ніг в просторі, напрямок і швидкість руху, силу, що розвивають м’язи при руху. Рецептори - пропріорецептори. Провідні шляхи – чутливі волокна спиномозкових нервів Мозкові центри- центральний мозок ( рухова зона)
СЕНСОРНА СИСТЕМА ТЕМПЕРАТУРИ – це функціональна система, яка за допомогою терморецепторів шкіри формує відчуття тепла й холоду. Рецептори – теплові та холодові терморецептори. Провідні шляхи – чутливі волокна спинномозкових нервів. Мозкові центри – тім’яна частка кори півкуль великого мозку за участі гіпоталамусу (центр терморегуляції)Холодових точок у шкірі людини приблизно в 10 разів більше, ніж теплових
Відчуття болю виникає в больових рецепторах, які розташовані в шкірі, у стінках кровоносних судин і внутрішніх органах. Нервові імпульси від рецепторів болю спочатку надходять у спинний мозок, а потім - до соматосенсорної зони кори головного мозку, де і формується больове відчуття. СЕНСОРНА СИСТЕМА БОЛЮБіль — це специфічний психофізіологічний стан людини, що виникає внаслідок дії сильних або пошкоджуючих факторів. Він супроводжується дуже неприємним відчуттям. Біль відіграє в організмі важливу захисну функцію.