ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: травлення — це процеси механічного й хімічного перетворення їжі, що відбуваються в травному тракті. Результатом такого перетворення є розщеплення складних поживних речовин до простих — таких, що організм здатний засвоїти (білки розщеплюються до амінокислот, вуглеводи — до моносахаридів, жири — до гліцерину та жирних кислот).5
У ротовій порожнині розпочинається процес травлення: їжа подрібнюється й обробляється слиною. Щоб слина добре обробила їжу, її слід ретельно пережовувати. Слина зволожує їжу, а її фермент амілаза розщеплює вуглеводи на складові. Ковтання — це сукупність рухів м’язів ротової порожнини, глотки і стравоходу, які забезпечують переміщення їжі з ротової порожнини через глотку і стравохід до шлунка. 4 Зупинка перша!
У товстому кишечнику накопичуються речовини, які не були засвоєні в тонкому кишечнику. У цьому відділі травної системи завершується їхня обробка, відтак усмоктуються ті речовини, які організм іще може використати. Передусім це вода, яка міститься в їжі, і та, що утворюється внаслідок реакцій травлення. Значну роль у роботі товстого кишечника відіграють симбіотичні мікроорганізми, такі як кишкова паличка. 16 Зупинка!
17 Цікаві факти!Найдовшою частиною травної системи є тонкий кишечник. У дорослої людини його довжина може сягати 4,5–5 м. Товстий кишечник завдовжки лише 1,5–2 м. На межі тонкого й товстого кишечника розташований невеликий сліпий відросток — апендикс. У наших предків він брав активну участь у процесах травлення. А в сучасної людини його функція змінилася: зараз він бере участь у роботі імунної системи. Запалення цього відростка відоме під назвою «апендицит». Маса мікроорганізмів кишечника людини може становити від 1 до 3 кг.
Підіб’ємо підсумки:201. Які ферменти виділяються слинними залозами?2. Які процеси відбуваються з їжею в ротовій порожнині?3. Для чого у шлунку виділяється хлоридна кислота?4. Які особливості будови має стінка тонкого кишечника?5. Яку роль у травленні відіграє жовч?6. Як відбувається всмоктування поживних речовин?7. Схарактеризуйте склад шлункового соку.8. *Чи можуть мікроорганізми, які мешкають у товстому кишечнику, приносити користь нашому організму?9. *Чому шлунок сам себе не перетравлює?10. *Як відмінності у функціях, що їх виконують тонкий і товстий кишечник, позначилися на їхній будові?