Презентація «ПРОЦЕС ТРАВЛЕННЯ: КОВТАННЯ, ПЕРИСТАЛЬТИКА, ВСМОКТУВАННЯ»

Про матеріал
Презентація «ПРОЦЕС ТРАВЛЕННЯ: КОВТАННЯ, ПЕРИСТАЛЬТИКА, ВСМОКТУВАННЯ» до уроку-подорож, 8 клас біологія, що є у моїх доданих розробках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«ПРОЦЕС ТРАВЛЕННЯ: КОВТАННЯ, ПЕРИСТАЛЬТИКА, ВСМОКТУВАННЯ»Виконав: Безсмертний Богдан

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙТЕ: Органи, які входять до складу цієї системи. На які відділи поділяється травна система людини? Які залози виділяють речовини в травну систему? Що ж, прошу вас скласти певну модель будови травної системи людини починаючи ротовою порожниною і закінчуючи анальним отвором.2

Номер слайду 3

ротова порожнина – глотка – стравохід – шлунок – дванадцятипала кишка – тонкий кишечник – клубова і порожниста кишка – товстий кишечник – пряма кишка – анальний отвір.3 Модель травної трубки:

Номер слайду 4

4 Травна трубка:

Номер слайду 5

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: травлення — це процеси механічного й хімічного перетворення їжі, що відбуваються в травному тракті. Результатом такого перетворення є розщеплення складних поживних речовин до простих — таких, що організм здатний засвоїти (білки розщеплюються до амінокислот, вуглеводи — до моносахаридів, жири — до гліцерину та жирних кислот).5

Номер слайду 6

У ротовій порожнині розпочинається процес травлення: їжа подрібнюється й обробляється слиною. Щоб слина добре обробила їжу, її слід ретельно пережовувати. Слина зволожує їжу, а її фермент амілаза розщеплює вуглеводи на складові. Ковтання — це сукупність рухів м’язів ротової порожнини, глотки і стравоходу, які забезпечують переміщення їжі з ротової порожнини через глотку і стравохід до шлунка. 4 Зупинка перша!

Номер слайду 7

РОЗГЛЯНЕМО ДЕТАЛЬНІШЕ!7

Номер слайду 8

8 Зупинка друга!

Номер слайду 9

ШЛУНОК!9

Номер слайду 10

10

Номер слайду 11

У тонкому кишечнику завершується процес розщеплення речовин і відбувається всмоктування продуктів розщеплення. У цей відділ надходять сік з підшлункової залози, що містить багато травних ферментів, і жовч із печінки.11 Найцікавіша зупинка нашої подорожі!

Номер слайду 12

ПРОЦЕСИ ТРАВЛЕННЯ В КИШЕЧНИКУ!12

Номер слайду 13

13

Номер слайду 14

ВОРСИНКИ ТОНКОГО КИШЕЧНИКА!14

Номер слайду 15

15

Номер слайду 16

У товстому кишечнику накопичуються речовини, які не були засвоєні в тонкому кишечнику. У цьому відділі травної системи завершується їхня обробка, відтак усмоктуються ті речовини, які організм іще може використати. Передусім це вода, яка міститься в їжі, і та, що утворюється внаслідок реакцій травлення. Значну роль у роботі товстого кишечника відіграють симбіотичні мікроорганізми, такі як кишкова паличка. 16 Зупинка!

Номер слайду 17

17 Цікаві факти!Найдовшою частиною травної системи є тонкий кишечник. У дорослої людини його довжина може сягати 4,5–5 м. Товстий кишечник завдовжки лише 1,5–2 м. На межі тонкого й товстого кишечника розташований невеликий сліпий відросток — апендикс. У наших предків він брав активну участь у процесах травлення. А в сучасної людини його функція змінилася: зараз він бере участь у роботі імунної системи. Запалення цього відростка відоме під назвою «апендицит». Маса мікроорганізмів кишечника людини може становити від 1 до 3 кг.

Номер слайду 18

Запишіть функції!

Номер слайду 19

19 ГРА «СКЛАДІТЬ ТРАВНУ СИСТЕМУ»Суть гри полягає у тому, що ви бачите перелік органів, які відносяться і не відносяться до травної системи, прошу вас вказати, які органи не відносяться, а які є складовими системи травлення.123456789101112

Номер слайду 20

Підіб’ємо підсумки:201. Які ферменти виділяються слинними залозами?2. Які процеси відбуваються з їжею в ротовій порожнині?3. Для чого у шлунку виділяється хлоридна кислота?4. Які особливості будови має стінка тонкого кишечника?5. Яку роль у травленні відіграє жовч?6. Як відбувається всмоктування поживних речовин?7. Схарактеризуйте склад шлункового соку.8. *Чи можуть мікроорганізми, які мешкають у товстому кишечнику, приносити користь нашому організму?9. *Чому шлунок сам себе не перетравлює?10. *Як відмінності у функціях, що їх виконують тонкий і товстий кишечник, позначилися на їхній будові?

Номер слайду 21

Дякую за увагу!21

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Задорожна Лідія Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кузьменко Tетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
7 квітня 2021
Переглядів
11134
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку