«ПРОЦЕС ТРАВЛЕННЯ: КОВТАННЯ, ПЕРИСТАЛЬТИКА, ВСМОКТУВАННЯ»Виконав: Безсмертний Богдан
Номер слайду 2
ПРИГАДАЙТЕ: Органи, які входять до складу цієї системи. На які відділи поділяється травна система людини? Які залози виділяють речовини в травну систему? Що ж, прошу вас скласти певну модель будови травної системи людини починаючи ротовою порожниною і закінчуючи анальним отвором.2
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: травлення — це процеси механічного й хімічного перетворення їжі, що відбуваються в травному тракті. Результатом такого перетворення є розщеплення складних поживних речовин до простих — таких, що організм здатний засвоїти (білки розщеплюються до амінокислот, вуглеводи — до моносахаридів, жири — до гліцерину та жирних кислот).5
Номер слайду 6
У ротовій порожнині розпочинається процес травлення: їжа подрібнюється й обробляється слиною. Щоб слина добре обробила їжу, її слід ретельно пережовувати. Слина зволожує їжу, а її фермент амілаза розщеплює вуглеводи на складові. Ковтання — це сукупність рухів м’язів ротової порожнини, глотки і стравоходу, які забезпечують переміщення їжі з ротової порожнини через глотку і стравохід до шлунка. 4 Зупинка перша!
Номер слайду 7
РОЗГЛЯНЕМО ДЕТАЛЬНІШЕ!7
Номер слайду 8
8 Зупинка друга!
Номер слайду 9
ШЛУНОК!9
Номер слайду 10
10
Номер слайду 11
У тонкому кишечнику завершується процес розщеплення речовин і відбувається всмоктування продуктів розщеплення. У цей відділ надходять сік з підшлункової залози, що містить багато травних ферментів, і жовч із печінки.11 Найцікавіша зупинка нашої подорожі!
Номер слайду 12
ПРОЦЕСИ ТРАВЛЕННЯ В КИШЕЧНИКУ!12
Номер слайду 13
13
Номер слайду 14
ВОРСИНКИ ТОНКОГО КИШЕЧНИКА!14
Номер слайду 15
15
Номер слайду 16
У товстому кишечнику накопичуються речовини, які не були засвоєні в тонкому кишечнику. У цьому відділі травної системи завершується їхня обробка, відтак усмоктуються ті речовини, які організм іще може використати. Передусім це вода, яка міститься в їжі, і та, що утворюється внаслідок реакцій травлення. Значну роль у роботі товстого кишечника відіграють симбіотичні мікроорганізми, такі як кишкова паличка. 16 Зупинка!
Номер слайду 17
17 Цікаві факти!Найдовшою частиною травної системи є тонкий кишечник. У дорослої людини його довжина може сягати 4,5–5 м. Товстий кишечник завдовжки лише 1,5–2 м. На межі тонкого й товстого кишечника розташований невеликий сліпий відросток — апендикс. У наших предків він брав активну участь у процесах травлення. А в сучасної людини його функція змінилася: зараз він бере участь у роботі імунної системи. Запалення цього відростка відоме під назвою «апендицит». Маса мікроорганізмів кишечника людини може становити від 1 до 3 кг.
Номер слайду 18
Запишіть функції!
Номер слайду 19
19 ГРА «СКЛАДІТЬ ТРАВНУ СИСТЕМУ»Суть гри полягає у тому, що ви бачите перелік органів, які відносяться і не відносяться до травної системи, прошу вас вказати, які органи не відносяться, а які є складовими системи травлення.123456789101112
Номер слайду 20
Підіб’ємо підсумки:201. Які ферменти виділяються слинними залозами?2. Які процеси відбуваються з їжею в ротовій порожнині?3. Для чого у шлунку виділяється хлоридна кислота?4. Які особливості будови має стінка тонкого кишечника?5. Яку роль у травленні відіграє жовч?6. Як відбувається всмоктування поживних речовин?7. Схарактеризуйте склад шлункового соку.8. *Чи можуть мікроорганізми, які мешкають у товстому кишечнику, приносити користь нашому організму?9. *Чому шлунок сам себе не перетравлює?10. *Як відмінності у функціях, що їх виконують тонкий і товстий кишечник, позначилися на їхній будові?