Презентація «Серцево-судинні хвороби та їх профілактика»

Про матеріал
Презентація «Серцево-судинні хвороби та їх профілактика» допоможе ознайомити учнів з найпоширенішими захворюваннями серцево-судинної системи, встановити основні причини виникнення хвороб та їх профілактику, формувати в учнів поняття про взаємозв’язок способу життя і здоров'я, виховувати дбайливе ставлення до власного здоров'я та здоров'я оточуючих людей
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель біології та хіміїВолошина Олена Іванівна Харківська ЗОШ № 125 Серцево-судинні хвороби та їх профілактика

Номер слайду 2

Щорічно вперше виявляється близько 2 млн. хворих з цією патологією, з них кожний другий — працездатного віку. Смертність від хвороб серця та системи кровообігу в Україні займає перше місце і у 2-4 рази вища, ніж у країнах ЄС та світу, причому в нашій країні вмирають від цих захворювань не тільки частіше, але й раніше. Захворювання серця належать до найбільш складних і життєвозагрозливих в Україні.

Номер слайду 3

Чинники ризику виникнення хвороб серця. Підвищений артеріальний тиск. Порушення ліпідного обміну. Надлишкова маса тіла. Нездоровий спосіб життя: Тютюнопаління. Нераціональне харчування. Зловживання алкоголем. Недостатня фізична активність. Шкідливі фактори: Психоемоційні перевантаження. Шкідливе довкілля на виробництві та в побуті.

Номер слайду 4

СЕРЦЕВО-СУДИННІ ЗАХВОРЮВАННЯХВОРОБИ СЕРЦЯХВОРОБИ СУДИНІНФАРКТ МІОКАРДААРИТМІЯІШЕМІЧНА ХВОРОБА СЕРЦЯСТЕНОКАРДІЯХВОРОБИАРТЕРІЙХВОРОБИВЕНАТЕРОСКЛЕРОЗІНСУЛЬТДИСТОНІЯГІПЕРТОНІЧНА ХВОРОБАТРОМБОФЛЕБІТВАРИКОЗНЕ РОЗШИРЕННЯ ВЕН

Номер слайду 5

ХВОРОБИ СЕРЦЯІНФАРКТ МІОКАРДА

Номер слайду 6

ХВОРОБИ СЕРЦЯАРИТМІЯСимптомизадишка.тремтіння кінцівок.запаморочення.більше 90 ударів пульсу в хвилину або менше 60 при низькому тиску (вважається в стані спокою людини).поява ниючих болів в області серця.відчуття уповільнення ритму серця або його почастішання.нудота. Перша допомога. До моменту приїзду лікарів перша допомога при аритмії включає в себе наступний алгоритм дій: Забезпечити людині повний спокій, позбавивши від фізичних навантажень. Бажано посадити або покласти хворого на рівну поверхню. При поганій роботі серця нормалізувати його функції допоможе спровокована блювота. Забезпечити хворому приплив свіжого повітря, відкривши вікно.послабити ремінь на штанах і полегшити доступ повітря до горла. Попросити людини зробити дихальну вправу. Це допоможе нормалізувати пульс. Паралельно з дихальною гімнастикою натиснути на повіки хворого протягом десяти секунд. Це допоможе його заспокоїти.

Номер слайду 7

ХВОРОБИ СЕРЦЯІШЕМІЧНА ХВОРОБА СЕРЦЯПерша допомогамаксимальний спокій пацієнтазабезпечення доступу повітряприйом нітрогліцерину і аспірину

Номер слайду 8

СТЕНОКАРДІЯХВОРОБИ СЕРЦЯСимптомами стенокардії є:• напади болю за грудиною, що виникаєють при інтенсивних навантаженнях, як реакція на стресову ситуацію, при ходьбі або підйомі по сходах;• біль віддає в ліву сторону (руку, плече, лопатку), а також в шию і нижню щелепу. Біль давячого, стискаючого іноді пекучого характеру;• напад болю короткочасний (триває декілька хвилин);• біль нерідко супроводжується відчуттям нестачі повітря, внутрішнім неспокоєм, відчуттям страху смерті;• інколи виникають порушення ритму роботи серця;• хворий залишається у свідомості. Симптомами стенокардії є:• напади болю за грудиною, що виникаєють при інтенсивних навантаженнях, як реакція на стресову ситуацію, при ходьбі або підйомі по сходах;• біль віддає в ліву сторону (руку, плече, лопатку), а також в шию і нижню щелепу. Біль давячого, стискаючого іноді пекучого характеру;• напад болю короткочасний (триває декілька хвилин);• біль нерідко супроводжується відчуттям нестачі повітря, внутрішнім неспокоєм, відчуттям страху смерті;• інколи виникають порушення ритму роботи серця;• хворий залишається у свідомості.

Номер слайду 9

ХВОРОБИ АРТЕРІЙАТЕРОСКЛЕРОЗСимптоми атеросклерозу:біль в серці та за грудиною;біль в ногах під час ходьби;біль у спині;головний біль;оніміння в різних частинах тіла;запаморочення;шум у вухах;погіршення пам’яті. Основним при атеросклерозі є медикаментозне лікування та корекція способу життя. Залежно від форми атеросклерозу та ступеня пошкодження судин терапія може відрізнятися, але в більшості випадків пацієнтам призначають препарати для нормалізації рівня холестерину в крові, розширення судин та зміцнення їх стінок.

Номер слайду 10

ХВОРОБИ АРТЕРІЙІНСУЛЬТ

Номер слайду 11

ХВОРОБИ АРТЕРІЙДИСТОНІЯСимптоми. Загальні симптоми вегетосудинної дистонії включають зниження працездатності, втрату пам'яті, втому під час фізичної та розумової роботи, постійне безсоння. Також до симптомів ВСД додають денну й нічну сонливість, часте зниження настрою, тривалу депресію. Хворі, переважно, складно переносять холод і спеку, скаржаться на відчуття грудки в горлі, на болі в литкових м'язах, раптові болі в животі. Лікування вегетосудинної дистонії комплексне і дуже індивідуальне. При консультуванні й призначення ліків необхідно враховувати етіологію захворювання та існуючі симптоми.

Номер слайду 12

ХВОРОБИ АРТЕРІЙГІПЕРТОНІЧНА ХВОРОБАПерша допомога: Забезпечити пацієнту постільний режим: покласти з дещо піднятою головою та надати йому повний психологічний спокій та забезпечити обмеження фізичного навантаження. Оцінити загальний стан та життєво важливі функції пацієнта: свідомість, дихання, кровообіг. Викликати лікаря.

Номер слайду 13

ХВОРОБИ ВЕНТРОМБОФЛЕБІТСеред головних симптомів наступні:почервоніння шкіри в ураженій ділянці. Вена розташовується одразу під шкіряним покровом, то її запалення видно неозброєним оком;набряк;виражений біль. Якщо мова про кінцівку, боліти може весь сегмент тромбу.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

10 найбільш корисних продуктів для судин і нашого серця

Номер слайду 16

Сало. Так-так, ми не помилилися: жирне, неодноразово вилагане дієтологами сало – дуже корисний для здоров’я серця продукт. Справа в тому, що більшу частину жирів в салі складають мононенасичені кислоти, які дуже корисні для здоров’я судин і серця, так як «розчиняють» небезпечний холестерин. Так що кілька скибочок сала в день – рекомендована лікарем норма!

Номер слайду 17

Насіння. У 100 г насіння соняшнику міститься 10% добової норми магнію — елемента, необхідного для нормальної роботи серця. Також ці насіння багаті цинком, який також потрібен для здоров’я серцево-судинної системи. А гарбузове насіння багаті корисними харчовими волокнами, які знижують обсяг небезпечного холестерину. І магнію в них теж дуже багато: в 65 грамах міститься добова норма цього елемента.

Номер слайду 18

Вівсянка. Вперше знаменита вівсянка була рекомендована як засіб профілактики закупорювання артерій ще 20 років тому і з тих пір численні дослідження лише підтверджують її корисні властивості. Харчові волокна, якими багатий овес, допомагають знижувати рівень «поганого» холестерину ЛПНЩ, який буквально просочується всередину наших судин і осідає на стінках. Так що починайте свій день з порції вівсянки — довше проживете.

Номер слайду 19

Квасоля. Ще одне джерело клітковини, якої в квасолі втричі більше, ніж навіть у вівсянці. Ще одна перевага — антиоксиданти, які допомагають боротися із запальними процесами, також підвищують ризик хвороби серця. Так що їжте страви з квасолі хоча б двічі на тиждень — ваше серце скаже вам «спасибі».

Номер слайду 20

Сочевиця. Як показало одне з досліджень, проведене на мишах, вживання сочевиці здатне нейтралізувати пошкодження, які судини отримують при гіпертонії. Крім того, в чечевиці по‑справжньому багато білка і клітковини, а також кальцію, магнію і калію — мінералів, які допомагають тримати під контролем тиск.

Номер слайду 21

Жирна риба. Риба жирних сортів повинна з’являтися на вашому столі не рідше, ніж двічі на тиждень — якщо, звичайно, ви всерйоз дбаєте про своє здоров’я і довголіття. Жирні кислоти омега-3, яких особливо багато в рибі, здатні зменшити судинні бляшки і буквально очистити наші артерії — і тим самим буквально врятувати наше здоров’я.

Номер слайду 22

Авокадо. Моно – і поліненасичені жири, які містяться в авокадо, дуже корисні для здоров’я серця: вони здатні знизити рівень поганого холестерину ЛПНЩ і підвищити рівень хорошого холестерину ЛПВЩ. Крім того, в них також дуже багато клітковини, яка необхідна не тільки для нашого здоров’я, але і для красивої фігури.

Номер слайду 23

Фісташки. Горіхи — ще один продукт, який допомагає «прочистити» артерії. По‑перше, в них багато жирів, корисних для серця. А, по‑друге, в фісташках багато рослинних стеролів, які допомагають не тільки знизити рівень холестерину, але і блокувати поглинання його небезпечного різновиду нашим організмом. Дуже корисні горіхи!

Номер слайду 24

Куркума. Куркумін, антиоксидант, який міститься в цій популярній прянощі, допомагає запобігти накопиченню жирових відкладень і блокування артерій. Куркуму можна додавати в їжу, а можна — в кавові напої або чай.

Номер слайду 25

Кавун. У цій величезній ягоді багато цитруліну — амінокислоти, яку організм використовує для виробництва оксиду азоту, в свою чергу необхідного для повернення судинах здорової еластичності. Але не сподівайтеся тільки на кавун, стежте за рівнем тиску!

Номер слайду 26

Дякую за увагу! Будьте здорові!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 грудня 2022
Переглядів
2577
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку