Травлення в ротовій порожнині Вчитель біології Ольга Рудоман
Номер слайду 2
Ротова порожнина Ротова порожнина — початок травної системи, якою починається травний канал. Ротова порожнина обмежена: спереду — губами; з боків — щоками; зверху — піднебінням, яке переходить у м'яке піднебіння; дно утворене діафрагмою, яка побудована м'язами.
Номер слайду 3
Функції ротової порожнини Подрібнення їжі; Змочування їжі; Формування харчової грудки; Смакова; Травна; Захисна.
Номер слайду 4
Зуби Зуби людини допомагають їй розкушувати, пережовувати їжу, також беруть участь в утворенні звуків, і є важливою частиною усмішки. 32
Номер слайду 5
Зуби – диференційовані Різці Ікла Малі кутні Великі кутні Зубна формула 4(2+1+2+3)=32
Номер слайду 6
Номер слайду 7
В кожному зубі розрізняють такі відділи: Коронка - виступає в ротову порожнину Шийка - занурена в ясна Корінь - розміщений в альвеолі щелепної кістки
Номер слайду 8
Корені зубів Різці та ікла мають по одному кореню Великі кутні зуби – по 2-3 кореня
Номер слайду 9
Внутрішня будова зуба Тверда зовнішня (емаль – 98% мінеральних солей, дентин – 70% мінеральних солей, цемент). М'яка внутрішня (пульпа).
Молочні зуби – 20 ( 4 різці, 2 ікла, 4 кутні – на одній щелепі) 6-7місяців 7-8 місяців 8-9 місяців 10-12місяців 12-15 місяців 18-20 місяців 18-20 місяців
Номер слайду 12
Хвороби зубів Карієс – руйнування тканини зуба; Пульпіт – враження пульпи; Парадонтоз - запалення ясен.
Номер слайду 13
Етапи розвитку карієсу
Номер слайду 14
Чинники, які зумовлюють появу та розвиток карієсу Хвороботворні мікроорганізми ротової порожнини; Кислоти, що утворюються під час розпаду залишків їжі; Нестача вітамінів (особливо групи В і D), нестача солей Са, Р і F.
Номер слайду 15
Профілактика зубних захворювань Щодня вранці і ввечері чистити зуби; Після прийому їжі ротову порожнину полоскати теплою водою; Не вживати відразу після холодної їжі гарячу; Не розкушувати занадто тверду їжу;
Номер слайду 16
Профілактика зубних захворювань Вчасно лікувати зуби; Не уникати щорічних профілактичних оглядів; Вживати сирі овочі та фрукти, які сприяють самоочищенню та поліпшенню живлення зубів кров'ю, що робить їх міцнішими.
Номер слайду 17
Чистимо зуби правильно!
Номер слайду 18
Слинні залози Виділяють дрібні слинні залози та три пари великих: привушні, підщелепні та під'язикові.
Язик М'язовий орган з посмугованої скелетної тканини; Розпізнає смак їжі; Перемішує їжу; Контролює наповнення ротової порожнини їжею; Бере участь у ковтанні; Бере участь в артикуляції звуків.
Номер слайду 22
РЕЦЕПТОРИ ЯЗИКА Аналіз їжі на смак і температуру відбувається за допомогою м'язового органа ротової порожнини - язика, на слизовій оболонці якого містяться 10 тис. смакових рецепторів-сосочків. Він аналізує смакові якості їжі – кисле, солодке, солоне чи гірке. Язик - рухливий орган, утворений м’язевою посмугованою тканиною. Його вага 60-80 г. Крім того, язик перемішує їжу в ротовій порожнині, бере участь в акті ковтання та є органом вербального і невербального спілкування.
Номер слайду 23
Будова зуба Зробити підписи до малюнка: 1 – 2 – 3 – 4 – 5 –
Номер слайду 24
Номер слайду 25
Склад слини Заповнити таблицю Складові слини Функції Ферменти: амілаза мальтаза Лізоцим Муцин
Номер слайду 26
Домашнє завдання Виконати тести за посиланням: https://learningapps.org/27481642 Опрацювати параграф 9 Висловіть свої судження щодо значення ротової порожнини для збереження здоров’я