Презентація. "Сервіровка столу" "Столовий етікет"

Про матеріал
ЕТИКЕТ - прийнята система правил поведінки, встановлений порядок поведінки де - небудь. Що включає в себе столовий етикет? ►культурно-гігієнічні навички ►культура поведінки за столом ►культура поведінки в їдальні ►правила сервірування столу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Столовий етикет Сервіровка столу Презентація керівника гуртка “Народні ремесла” Марини Михайлівни Севостьянової

Номер слайду 2

Визначення поняття етика Термін також часто вживається як визначення норм поведінки, сукупності моральних правил певної суспільної чи професійної групи. ЕТИКЕТ - прийнята система правил поведінки, встановлений порядок поведінки де - небудь. Що включає в себе столовий етикет? ►культурно-гігієнічні навички ►культура поведінки за столом ►культура поведінки в їдальні ►правила сервірування столу

Номер слайду 3

Правила поведінки за столом Приділяючи увагу правилам поведінки за столом, людина демонструє себе з кращого боку. Це знак доброго тону, турботи не лише про свій добробут, але і приємне прийняття їжі всіх сидять навколо. Це називають етикетом, і раніше його знали тільки представники вищого прошарку суспільства, це було одне з яскравих відмінностей утворених персон від простолюдинів. Сьогодні немає чіткого поділу за таким критерієм, але, якщо гість демонструє незнання правил етикету, то ризикує викликати роздратування навколишніх.

Номер слайду 4

У ресторані або на званій вечері недосвідченій людині буває непросто збагнути, як правильно користуватися всіма цими незліченними столовими приладами. Обов’язково потрібно знати: Кожен прилад має своє призначення. Існує порядок подачі страв, очікувати, що для окремих персон буде зроблено виняток, помилково. Порушення деякими особами етичних норм не є причиною чи приводом ігнорувати правила зі свого боку. Але прямо засуджувати за це також некультурно, правильно зробити вигляд, що це непомітно. Нарізка м’яса або риби здійснюється поступово, по мірі проковтування попереднього шматочка. І робити це обов’язково спеціально відведених приладом, ніж повинен бути в лівій руці, вилка – в правій. Міняти їх місцями під приводом незручності неприпустимо. На стіл ставиться весь набір бокалів, але, якщо гість не має наміру пити з кожного, краще попросити прибрати частину. Це запобіжний захід, і так зручніше, менше ризику зачепити скло рукою і розбити.

Номер слайду 5

Правила етикету за столом повинні знати всі в будь-якому віці. Важливо! Прилади, що знаходяться праворуч призначаються для використання правою рукою, аналогічно і з лівою стороною. Важливо знати, як користуватися столовими приладами і як вести себе за столом, щоб не потрапити в незручну ситуацію. Зліва розташовують вилки (зубцями вгору), причому вони відрізняються розміром. Чим ближче до тарілки, тим крупніше прилад. Найбільш близько кладеться обідня, поруч рибна, крайня повинна бути призначена для закусок. Таке правило придумано для зручності, щоб брати з краю прилад, використовувати його, звільняючи простір навколо.

Номер слайду 6

Столові прилади відповідають різним стравам. Зверніть увагу! Якщо один з приладів став не потрібен, зазвичай це ніж, то його слід класти не на стіл, а спирати про правий край своєї тарілки. Так збережеться чистота, а рукоятка не завадить сусідові вільно пересувати руками під час трапези. Трохи вище тарілки розташований у горизонтальному положенні невелика ложечка для десерту, і вона повернена вліво, це означає, що гостей чекає індивідуальна подача солодкого. Вилочка, покладена також горизонтально, але рукояткою направо може сказати пропорційно подающемся десерті.

Номер слайду 7

Правила користування столовими приладами з етикету Користуватися столовими приладами теж треба вміти, адже знання не означає повний набір навичок. Але розуміння основного принципу про порядок використання виделок, ножів зайвим ніколи не буде. Їх обов’язково беруть по черзі, починаючи з найменших з краю, призначених для закусок (вони і подаються першими), закінчуючи великими, розташованими біля самої тарілки.

Номер слайду 8

Як покласти столові прибори після їжі Після прийняття їжі обов’язково враховувати, що розташування виделки, ножа принципово важливо. Якщо знехтувати правилами, то можна створити незручну ситуацію, незручність для оточуючих або залишити негативний відгук про смак страв, не підозрюючи про це. Тобто, відриваючись або закінчуючи трапезу, треба уважно поставитися до того, яка «картина» залишається.

Номер слайду 9

Про що потрібно пам’ятати за столом після трапези У багатьох країнах прийнято дякувати кухаря за старання, навіть якщо їжа не зовсім до смаку. Лляну серветку треба акуратно складати поруч на стіл, праворуч від тарілки. Якщо після прийняття їжі залишилися шматочки їжі в порожнині рота, то не можна використовувати зубочистку за столом. Треба її взяти і галантно піти у вбиральню. Уникати сторонніх звуків при опусканні металевих предметів і посуду, зачіпанні країв. Не потрібно в знак закінчення прийому їжі відкидатися на спинку стільця, це говорить про надмірному насиченні, що не кращим чином характеризує відвідувача.

Номер слайду 10

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвиненко Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
5 листопада 2020
Переглядів
1630
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку