Презентація. "Шекспір В. Трагедія “Ромео і Джульєтта”. Історія створення. Конфлікт справжнього почуття і забобонів.

Про матеріал
Мета: поглибити поняття про трагедію, вічний образ, допомогти учням зрозуміти зміст трагедії, навчати вдумливому і уважному читанню, виховувати повагу до людських почуттів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В. Шекспір. Трагедія “Ромео і Джульєтта”. Історія створення. Конфлікт справжнього почуття і забобонів.

Номер слайду 2

1. Доба Відродження подарувала світу геніального поета і драматурга Вільяма Шекспір2. Вільям Шекспір народився у Парижі і є одним і найяскравіших представників французької літератури3. Театр, у якому працював Шекспір називався – «Всесвіт»4. У театрі часів В. Шекспіра абсолютно усі ролі виконували чоловіки. 5. Жанр лірики, у кому працював В. Шекспір має назву «сонет»6. За формою сонет В. Шекспіра абсолютно не відрізняється від класичного італійського7. В. Шекспір є автором таких відомих трагедій як «Гамлет», «Отелло», «Король Лір» , «Макбет», «Ромео і Джульєтта»Гра «Знайди помилку»

Номер слайду 3

Античним аналогом трагедії є історія пірама та Фісби. ЇЇ поклав в основу свого твору «Метаморфози» Овідій. Закохані Пріам і Фісба домовились про побачення. Дівчина прийшла раніше і на місці зустрічі побачила левицю із закривавленою пащею. Фісба втекла, загубивши накидку, яку левиця розірвала. Пріам прийшов пізніше, подумав, що Фісба загинула й кинувся на меч. Повернувшись, Фісба знайшла тіло коханого й покінчила життя самогубством. Ця старовинна легенда захопила не одного письменника. Вона неодноразово переповідалась італійськими новелістами (Мазуччо Салернський, Луїджі де Порто, Маттео Банделло та ін..). Цей сюжет використав і Артур Брук, який написав поему «Трагічна повість про Ромео і Джульєтту» (1562). Вільям Шекспір у 1595 році також написав оригінальний твір-трагедію «Ромео і Джульєтта», використавши той самий сюжет. Мало хто пам'ятає Овідія і його героїв, а ось імена Ромео і Джульєтти ми вживаємо як символи відданості і беззавітної любові.Історія написання трагедії

Номер слайду 4

Теорія літератури Вічний образ – це художні образи , які не втрачають актуальності протягом століть, вони трапляються у творах різних авторів і різних видах мистецтва. Трагедія – один із жанрів драми, драматичний твір, який ґрунтується на гострому конфлікті особистості з суспільством, оточенням і найчастіше закінчується загибеллю героя. Конфлікт - зіткнення протилежних інтересів, поглядів напружене і крайнє загострення суперечностей, що призводить до активних дій, ускладнень, боротьби, що супроводжуються складними колізіями.

Номер слайду 5

Творчі пошуки митців М. Врубель. Ф. Хайєс О. Роден. П. Чайковський

Номер слайду 6

Головні герої твору. Монтеккі: Ромео, його батьки, друзі (Меркуціо, Бенволіо), слуги. Капулетті: Джульєтта, її батьки, Тібальт, слуги. Брат Лоренцо

Номер слайду 7

Паспорт твору. Автор – Вільям Шекспір. Рік написання – 1594-1595 Жанр – трагедія. Напрям – романтизм. Тема – пристрасне кохання Ромео і ДжульєттиІдея – людські почуття святіші за вікові станові забобони. Місце дії – Італія, Верона. Подіії відбуваються за 5 днів. Час дії – ХV століття. Основна думка – для справжнього кохання немає нічого неможливого, не існує ніяких перешкод. Проблеми - кохання, життя і смерті, батьків та дітей.

Номер слайду 8

Композицію п’єси Пролог. Дія І — 5 сцен. Дія ІІ — пролог — 6 сцен. Дія ІІІ — 5 сцен. Дія ІV — 4 сцени. Дія V — 3 сцени.

Номер слайду 9

Узагальнення вивченогона уроці матеріалу. Чи існують подібні проблеми у наш час?2. Що б ви порадили сучасній молоді і батькам якби виникли такі ситуації у творі?

Номер слайду 10

Рефлексія. За основу сюжетної лінії трагедії «Ромео і Джульєтта» взято давно відому історію.2. Не відомо точно хто став праобразом головних героїв твору.3. П’єса В. Шекспіра знайшла своє відображення у різних видах мистецтва.

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Прочитати трагелію В. Шекспіра “Ромео і Джульєтта”2. Творче завдання: створити рекламу твору.

Номер слайду 12

Дякую за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Садовенко Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 січня 2023
Переглядів
10235
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку