Презентація "Шкіра-шедевр інженерної думки"

Про матеріал
Методична розробка уроку біології за чинною навчальною програмою з використанням технології групового навчання, яка набула великої популярності в наш час і STEM освіти. Для успішного освоєння знань природничих наук на сьогоднішній день мало просто описувати явища і процеси, потрібно вміти оперувати великою кількістю різноманітних даних, володіти сучасними технологіями і знати, як застосувати свої здібності в умовах реального життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль шкіри в терморегуляції. Шкіра – шедевр інженерної думки

Номер слайду 2

Задачі. . . 1. З’ясувати, що таке терморегуляція.2. Описати механізми і фактори терморегуляції організму.3. З’ясувати роль шкіри в процесі терморегуляції.4. З’ясувати причини порушення терморегуляції.5. Вивчити при наданні першої допомоги при тепловому і сонячному ударах.

Номер слайду 3

Найвища температура тіла людини була зафіксована 10 липня 1980 року у 52 – річного Уіллі Джонса, який потрапив до клініки міста Атланти (США) з діагнозом «тепловий удар». Температура його тіла становила 46,5 град. за Цельсієм. З лікарні пацієнта виписали через 24 доби. Факт 1. В тілі людини за добу утворюється стільки енергії у вигляді тепла, скільки потрібно для нагріву 33 літрів крижаної води до 100 градусів. Факт 2. За 1 годину людина віділяє стільки тепла, що достатньо нагріти 3л крижаної води до кипіння. Факт 3. Під час важкого фізичного навантаження утворення тепла збільшується в декілька разів.

Номер слайду 4

Терморегуляція - сукупність фізіологічних процесів, що підтримують температуру тіла організму відмінною від температури навколишнього середовища. Найкраще та найстабільніше терморегуляція працює у людини та деяких інших теплокровних тварин (переважно ссавців і птахів), у яких температура підримується на майже сталому рівні, незалежно від змін температури зовнішнього середовища. У цих організмів терморегуляція є одним із аспектів гомеостазу

Номер слайду 5

. Найнижча температура тіла – 14.2 град. за Цельсієм спостерігалася у 2 – річної Карлі Козолофські з Канади 23.02. 1994 р. Дівчинка знаходилася на морозі 6 годин при t повітря 22 градуси. Терморегуляція Хімічна терморегуляція Фізична терморегуляція теплопродукція тепловіддача Якщо теплопродукція = тепловіддача, то температура залишається постійною. Таке явище називається ізотермією.

Номер слайду 6

Організм віддає тепло: - при конвекції – 15%;- щляхом випаровування води з поверхні шкіри, слизових - поболонок та дихання – 22%;при контакті з предметами, температура яких нижча від температури тіла – 3%. За допомогою інфрачервоного випромінювання 60% )

Номер слайду 7

Висновок. Ми знаємо, що організми завжди адаптуються до кожного чинника навколишнього середовища. Тіло людини вкрите шкірою, яка є бар’єром між внутрішнім та зовнішнім середовищами. Вона виконує різноманітні функції, спрямовані на адаптацію людини до мінливих впливів довкілля. Однією з таких функцій є терморегуляція. Підтримка постійної температури тіла називається терморегуляцією. Організми, що здатні підтримувати постійну температуру свого тіла називаються гомойотермними. Отже ми, люди, саме такі.

Номер слайду 8

Сонячний удар - стан, що виникає внаслідок сильного перегріву голови прямими сонячними променями, в результаті чого розширюються мозкові кровоносні судини, відбувається приплив крові до голови, набряк мозку Порушення терморегуляціїСонячний удар

Номер слайду 9

Тепловий удар - стан, викликаний загальним перегрівом організму під впливом надмірного підвищення навколишньої температури при порушенні терморегуляції.

Номер слайду 10

Перша допомога при тепловому і сонячному ударах. потерпілого перенести в тінь (прохолодне приміщення); покласти на спину; голову покласти на підвищення; розстебнути чи зняти одяг, розслабити пояс; при втраті свідомості скористатися ваткою, змоченою нашатирним спиртом; тіло обтерти холодною водою чи загорнути у вологе простирадло; на голову і на чоло покласти холодний компрес; напувати холодною водою; дати постраждалому настоянку валеріани 15-20 крапель на одну третину склянки води.

Номер слайду 11

Щоб бути витривалому, мати міцне здоров’я, не боятися застудиі хвороб, необхідно виконувати фізичні вправи і загартовуватися.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!Будьте здорові!

pptx
Додав(-ла)
Дудаєва Алла
Додано
6 грудня 2021
Переглядів
422
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку