Презентація "Шкода від спалювання сміття"

Про матеріал
Матеріали презентації можна використовувати як під час уроків, так і в позакласних заходах. вони спрямовані на виховання в учнях екологічної культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі й траві виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

2. Спалювання листя призводить до руйнації грунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть грунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.

Номер слайду 5

3. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаются в грунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення грунту.

Номер слайду 6

4. На природних ділянкахі газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. 5. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання грунту.

Номер слайду 7

6. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж. 7. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

Номер слайду 8

8. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь являються напівпровідниками і за відповідних умов здатні стати причиною закорочення ЛЕП, що несе за собою руйнівні наслідки для цілихнаселенихпунктів, помисловості, регіонів.

Номер слайду 9

9. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини. 10. Задимлені населені пункти використовують для освітлення значно більше електроенергії.

Номер слайду 10

Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77 адміністративного кодексу України.

Номер слайду 11

СТАТТЯ 77-1. КОДЕКСУ УКРАЇНИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ Самовільне випалювання рослинності або її залишків. Випалювання стерні, лук, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків [...] – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян [170-340 грн] і на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян [850-1190 грн]. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян [340-620 грн] і на посадових осіб – від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян [1190-1700 грн].

Номер слайду 12

ПЕРЕВАГИ ЛИСТЯНОГО ПЕРЕГНОЮ Листяний перегній, внесений у ґрунт, допомагає довше затримувати вологу біля коріння рослин, допомагаючи їм пережити літню посуху, заощаджуючи час, працю та фінанси садівника. У листяному перегної живуть і добре розмножуються дощові черв’яки, які чудово розпушують ґрунт та ефективно перетворюють органічні рештки на якісний гумус. Листяний перегній (навіть напівготовий) є прекрасним компонентом садового компосту. Як мульча листяний перегній запобігає росту бур’янів, вивітрюванню та ерозії верхніх шарів ґрунту. Використовуючи опале листя для приготування перегною, не доведеться його спалювати, отруюючи їдким димом себе, сусідів і атмосферу. Додаючи перегній до складу ґрунту, можна відмовитися від використання магазинного торфу, що видобувається з унікальних природних торфовищ.

Номер слайду 13

ppt
До підручника
Екологія (профільний рівень) 10 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
25 березня 2019
Переглядів
2012
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку