Презентація "Шляхами симфонії"

Про матеріал

Презентація "Шляхами симфонії" розроблена за підручником Л.Г.Кондратової "Музичне мистецтво 6 клас". Містить відеоматеріали та стане у нагоді при проведенні дистанційного навчання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шляхами симфоніїДистанційне навчання Музичне мистецтво 6 клас. Урок №31 Тодорович А. Я.

Номер слайду 2

Вітаю вас, любі діти!Сьогодні ми з вами ознайомимося з історією розвитку жанру «симфонія». Слово «симфонія» з грецької перекладається як «співзвуччя». І справді, звучання великої кількості музичних інструментів в оркестрі тільки тоді можна назвати музикою, коли вони співзвучні і звучать злагоджено та гармонійно. В Древній Греції так називали приємне поєднання звуків, спільний спів в унісон. В Римі - називали ансамбль, оркестр. В середні віки таку назву носила світська музика загалом, і окремі музичні інструменти. Слово має і інші значення. Але їх усіх об’єднує сенс гармонійного поєднання.

Номер слайду 3

Класична симфонія – це музичний твір, написаний у сонатній циклічній формі, призначений для виконання симфонічним оркестром. В симфонію, окрім оркестру, можуть бути включені хорові та вокальні номери.

Номер слайду 4

Існують: Симфонії-сюїти;Симфонії-рапсодії;Симфонії-фантазії;Симфонії-балади;Симфонії-легенди;Симфонії-поеми;Симфонії-реквієми;Симфонії-балети;Театральні симфонії, як різновид опери.

Номер слайду 5

Відомості про симфонію в музичному мистецтві. Засновником класичної моделі симфонії вважається Й. Гайдн. Найвидатніші представники класичної симфонії — В. А. Моцарт та Л. Ван Бетховен. Пізніше з'явилася романтична симфонія, яка об'єднала в одне ціле класичну форму і романтичний пісенний характер тем. У цей час зароджуються і програмні симфонії. У творчості композиторів-романтиків Ф. Шуберта, Р. Шумана, Ф. Мендельсона, Г. Берліоза, Й. Брамса, П. Чайковського є незабутні мелодичні симфонії. А вже з кінця XIX та в XX столітті чіткі форми симфонії ламаються. З'являються симфонії з різною кількістю частин — від однієї до одинадцяти. Необов'язковим стає використання сонатної форми. Після 9-ї симфонії Бетховена композитори частіше стали вводити всимфонії вокальні партії.

Номер слайду 6

Типи симфоній{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}За формою. Тричастинна, чотиричастинна, п’ятичастинна…За стилем. Докласична, класична, романтична тощо. За естетичними категоріями. Симфонія-драма, симфонія-трагедія, симфонія-пастораль, симфонія- концерт, симфонія-ораторія тощо. За сюжетністю. Програмна, непрограмна

Номер слайду 7

Номер слайду 8

П. Чайковський створив новий тип симфонії, яку можна назвати симфонією-драмою та симфонією-трагедією. Симфонія №6, відома під назвою «Патетична», була останнім твором Чайковського, його «лебединою піснею». Композитор написав влітку 1893 року, а в жовтні того ж року вона була вперше виконана у Петербурзі в симфонічному концерті під керуванням самого автора. Симфонія №6 сі-мінор написана для великого симфонічного оркестру подвійного складу включно із флейтою пікколо.

Номер слайду 9

П. Чаковський «Патетична» симфонія, фінал.

Номер слайду 10

Симфонія складається з чотирьох частин: Adagio. Allegro поп troppo. Allegro con grazia. Allegro molto vivace. Фінал. Adagio lamentoso. Andante.

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Цікаві факти про Симфонію №: «Патетичну» 1. Першочергово в задумі композитора було написання симфонії з програмною назвою «Життя». Концепція твору повинна була бути життєствердною та радісною. Коли симфонія практично була написана, вона не сподобалась композитору і він розпалив нею камін.2. Симфонію присвячено племіннику композитора – Володимиру Давидову.3. Назву «Патетична» запропонував брат композитора Модест.4. Першу частину симфонії написано за чотири дні.5. На першій сторінці автор написав «Господи, благослови!». На останній: « Господи, дякую тобі!».6. Автор вважав свій твір найкращим серед усього доробку.

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Шоста симфонія є одним з небагатьох творів, що розкривають вічну філософську тему життя та смерті. Автор хотів надати можливість слухачу самостійно створити власну історію, тому відмовився від чіткої програмності.

Номер слайду 13

Порухаємось?))

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Симфонія в українській музиці утвердилася дещо пізніше. Першим твором, названим симфонією, вважають «Концертну симфонію» Д Бортнянського. Інтерес до оркестрової музики в Україні пожвавився у другій половині XIX ст. : «Юнацьку симфонію» створив М. Лисенко, «Українську симфонію» — М. Калачевський. Спираючись на досягнення зарубіжної класики, вони пишуть яскраві та оригінальні симфонічні твори, в яких є українські народні мотиви. Найвидатніші досягнення українського симфонізму у XX столітті пов'язані з іменами Л. Ревуцького, Б. Лятошинського та С. Людкевича.

Номер слайду 15

Михайло Калачевський. "Українська симфонія" (уривок 2 ч. - "Дівка в сінях стояла").

Номер слайду 16

Готові поспівати?))

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Серед сучасних українських авторів симфоній — В. Киреико, В. Сильвестров, Є. Станкович, Б. Буєвський, Ю. Іщенко, І. Поклад та інші…Домашнє завдання. Прослухайте фрагмент симфонії сучасного українського композитора та проаналізуйте його.

Номер слайду 19

Дякую вам за увагу!Бажаю успіхів та хорошого настрою!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Козян Ганна Романівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 травня 2020
Переглядів
3975
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку