Презентація "Шляхи удосконалення методології активізації та розвитку пізнавальної діяльності учнів на уроках географії"

Про матеріал

Методичні рекомендації для підготовки і виховання географічно грамотної особистості, яка б володіла навичками застосування набутих знань на уроках географії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шляхи удосконалення методології активізації та розвитку пізнавальної діяльності учнів на уроках географії Автор: Демиденко Ірина Віталіївна Вчитель Шевченківської ЗОШ І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

Мета: Підготовка та виховання географічно грамотної особистості, яка б мала оптимальний світогляд та життєдіяльність у гармонії з природою та суспільством.

Номер слайду 3

Сучасні методи та шляхи активізації пізнавальної діяльності учнів на уроках географії ставлять певні завдання: Вирішення проблемних прикладів; Робота з картами та іншим графічним матеріалом; Дискусійні питання; Ігрові методи; Розвиток пізнавальної діяльності;

Номер слайду 4

Пізнавальні завдання: Допомагають вирішити рівень знань, умінь і практичних навичок учнів, їх уміння аналізувати географічні факти та явища.

Номер слайду 5

Проблемні завдання: Учні активно працюють протягом уроку, щоб знайти нову інформацію і зробити правильний висновок.

Номер слайду 6

До проблемних завдань відносять і метод проектів Метод базується на самостійному здобутті знань, та включає такі етапи: Зацікавленість; Пояснення; Засвоєння.

Номер слайду 7

Робота з проектами має відповідати таким вимогам: Виконання повинне здійснюватися на визначеному відрізку теоретичних знань; Теми проектів розробляє вчитель; Час виконання проекту залежить від змісту, мети і завдань; Творче завдання може бути представлене у вигляді рефератів, дослідницьких робіт, макетів, картографічних моделей та ін.

Номер слайду 8

Дискусійні питання: Грунтуються на обміні думками з певної проблеми.

Номер слайду 9

Формують : Світогляд; Теоретичні знання; Вміння систематизувати; Вміння вчитися; Закріплення знань.

Номер слайду 10

Етапи проведення дискусії: Введення учнів у проблему; Розподіл учнів на групи; Конкретизація завдань; Обговорення; Підбиття підсумків.

Номер слайду 11

Ігрові методи: Дидактичні ігри, пов”язані з розробкою і впровадженням ігор. Учні отримують додаткову інформацію і одночасно оцінюється рівень засвоєння основного фактичного матеріалу.

Номер слайду 12

Перед створенням ігросистеми постає ряд завдань: Вивчення нового матеріалу, формування вмінь і навичок, узагальнення і контроль знань; Розкриття творчих можливостей учнів; Взаємонавчання; Формування практичних навичок; Виховання взаємодопомоги у вирішенні складних питань.

Номер слайду 13

Але потрібно враховувати, що пізнавальна активність з віком зазнає істотних змін: У дітей віком від 8 до 9 років запитання стають пошуковими. Спрямованими на самостійне розтлумачення невідомого. Від 11 до 15 років відбувається зниження рівня дослідницької активності: від загального дослідження проблемної ситуації підліток переходить до грунтовного розгляду визначеної ним проблеми.

Номер слайду 14

висновки Методика викладання географії у школі спрямована на методи пізнавальних та проблемних завдань; Базується на інших видах навчання, доповнюючи їх; Сутність активізації навчальної діяльності школяра полягає в активізації знань шляхом мисленнєвих операцій, моделюванні розумових процесів; При цьому створюються навички дослідницького підходу до вирішування теоретичних, або практичних проблем.

ppt
Додано
12 січня 2021
Переглядів
743
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку