Презентація "Сидеральні культури"

Про матеріал
Одним із шляхів підвищення вмісту гумусу в грунті є сидеральні або зелені добрива. Процес внесення зелених добрив у грунт називають сидерацією, а рослини, які висівають спеціально для використання на зелене добриво - сидератами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“СИДЕРАЛЬНІ КУЛЬТУРИ–ШЛЯХ ДО ПІДВИЩЕННЯ РОДЮЧОСТІ ГРУНТІВ” Розробила викладач ВП НУБіП України «Немішаївський агротехнічний коледж» ДЯЧЕНКО ОЛЕНА АНАТОЛІЇВНА

Номер слайду 2

ЗЕЛЕНЕ ДОБРИВОЗемля, ґрунт – головна цінність кожної країни, джерело існування всього людства, головним завданням якого є покращення системи землеробства й підвищення родючості бідних на поживні речовини ґрунтів.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

В останній час, зростає стурбованість стосовно внесення надвисоких доз мінеральних добрив, пестицидів, використання важких машин, які погіршують фізичні властивості ґрунту. Часто безконтрольне внесення мінеральних добрив і пестицидівпризводить до забруднення водоймищ, питної води й продуктів харчування.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Потрапляючи у великій кількості водоймища, нітрати викликають ріст шкідливих водоростей і мікроорганізмів, які поглинають багато кисню, а при відмиранні забруднюють водоймища.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Одним із шляхів підвищення вмісту гумусу в грунті є сидеральні або зелені добрива. Процес внесеннязелених добрив у грунт називають сидерацією, а рослини, які висівають спеціально для використанняна зелене добриво, - сидератами. Гречка посівна

Номер слайду 10

Зелене добриво (сидерати) - невичерпне джерело органічних речовин. Коренева система багатьох сидератів здатна виносити із глибоких шарів ґрунту елементи живлення. Буркун жовтий. Буркун білий

Номер слайду 11

Сидерати - це не тільки добриво і санітар, але й додаткова культура у сівозміні, що знижує негативний вплив монокультури, якщо така допускається.

Номер слайду 12

Конюшина рожева

Номер слайду 13

Конюшина рожева

Номер слайду 14

Люцерна посівна

Номер слайду 15

Грунт під сидерати не так перегрівається, не пересихає, у ньому активно діють мікроорганізми, дощові черв′яки, які також працюють на збагачення його орного шару органічними речовинами. Дощова вода у верхніх шарах ґрунту розчиняє поживні речовини, а коріння сидератів перехоплює ці розчини залишаючи їх в орному шарі ґрунту.

Номер слайду 16

Одним із шляхів підвищення родючості ґрунтів це використання сидератних культур.

Номер слайду 17

Гірчиця

Номер слайду 18

Фацелія

Номер слайду 19

Фацелія

Номер слайду 20

Негативні наслідки хімізації землеробства змушують нас задуматись чи не відмовитись нам від хімізації хоча б частково. Адже за рахунок інтенсивного біологічного кругообігу ми повернемо в грунт винос поживних речовин.

Номер слайду 21

В практиці господарств використання рослин на зелене добрив може бути у таких формах: Самостійних;Проміжних;Укісних;Отавних.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Поживні сидерати різко знижують забур'яненість полів, що дозволяє до мінімуму зменшити застосування хімічного захисту рослин від шкідників, хвороб і бур'янів. Наприклад, алкалоїди багаторічного люпину токсичні для колорадського жука, тому він не зимує на полі де росте люпин.

Номер слайду 24

Люпин

Номер слайду 25

Сидерати, висіяні в післяжнивний період, сприяють зменшенню втрат поживних елементів.

Номер слайду 26

Люпин

Номер слайду 27

Хрестоцвіті культури придатні для пізнього вирощування на зелене добриво, вони переносять приморозки до -6 С, а озимий ріпак - більш низькі температури.

Номер слайду 28

Редька олійна

Номер слайду 29

Редька олійна

Номер слайду 30

Озимий ріпак

Номер слайду 31

Залежно від біологічних властивостей бобових рослин, фаз їх розвитку, властивостей ґрунту, мінерального живлення, умов вирощування та інших факторів розміри симбіотичної азотфіксації бувають різними. ЛЮПИН

Номер слайду 32

Важливу роль в боротьбі з водною й вітровою ерозією можуть відігравати такі підсівні сидерати, як люпин, буркун, серадела, а також швидкоростучіхрестоцвіті культури в післяжнивних посівах.

Номер слайду 33

Буркун

Номер слайду 34

Серадела

Номер слайду 35

Люпин

Номер слайду 36

Наприклад: - люцерна фіксує із повітря 200-300 кг/азоту; - конюшина – 150 - 300; - люпин - 250 - 400; - буркун - 200 - 300; - бобові однорічні - 15кг/га.

Номер слайду 37

Широко застосовують зелене добриво і в садівництві. Забезпечення оптимального вмісту в грунті азоту, фосфору, калію і мікроелементівна протязі всього життя саду- одне з найважливіших завдань якестоїть перед садівниками.

Номер слайду 38

Великий вплив мають сидерати на якість плодів, а саме: Накопичення органічних кислот і вітаміну С в плодах;- На підвищення смакових якостей;- Розміри плодів;- Забарвлення;- Щільність;- Хімічний склад плодів; Підвищення стійкості до низькотемпературних пошкоджень;- При зберіганні;- Покращення лежкості.

Номер слайду 39

Еспарцет

Номер слайду 40

Допомагає боротися з бур'янами й хворобами рослин;Сприяє зниженню засоленості ґрунту, його окультуренню;- Захищає грунт від ерозії;- Оздоровлює грунт на 5-6років. Зелене добриво

Номер слайду 41

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
3 жовтня 2019
Переглядів
1374
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку