В останній час, зростає стурбованість стосовно внесення надвисоких доз мінеральних добрив, пестицидів, використання важких машин, які погіршують фізичні властивості ґрунту. Часто безконтрольне внесення мінеральних добрив і пестицидівпризводить до забруднення водоймищ, питної води й продуктів харчування.
Грунт під сидерати не так перегрівається, не пересихає, у ньому активно діють мікроорганізми, дощові черв′яки, які також працюють на збагачення його орного шару органічними речовинами. Дощова вода у верхніх шарах ґрунту розчиняє поживні речовини, а коріння сидератів перехоплює ці розчини залишаючи їх в орному шарі ґрунту.
Великий вплив мають сидерати на якість плодів, а саме: Накопичення органічних кислот і вітаміну С в плодах;- На підвищення смакових якостей;- Розміри плодів;- Забарвлення;- Щільність;- Хімічний склад плодів; Підвищення стійкості до низькотемпературних пошкоджень;- При зберіганні;- Покращення лежкості.