Презентація "Сільське господарство. Рослинництво"

Про матеріал
Допоміжний інтерактивний матеріал для учнів 9 класу з теми "Сільське господарство. Рослинництво"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сільське господарство України. Рослинництво

Номер слайду 2

Пригадай. Що таке сільське господарство?Яка галузева структура сільського господарства? Як воно зв’язане з іншими галузями економіки?Чим відрізняються між собою дрібнотоварний та високотоварний сектори?

Номер слайду 3

Територія України становить 60,4 млн.га, значну частину (близько 42 млн.га) займають сільськогосподарські угіддя – це землі, які використовуються в сільському господарстві. Сьогодні Україна посідає перше місце у світі за часткою земель у с/г використанні (найменший цей показник у Єгипті – 3,3%, Канаді – 4,9%, Австралії – 6,9%). На деяких територіях показники розораності в 1,2-1,5 рази вищі за нормативний, що не могло не позначитись на якісному стані земель.

Номер слайду 4

Робота з географічним словником. Випишіть термін «меліорація» в зошит та коротко розкажіть що це таке, а також переваги та недоліки меліорації.

Номер слайду 5

Рослинництво – провідна галузь сільського господарства, яка спеціалізується на вирощуванні різноманітних культурних рослин, що дають продукти харчування, сировину для харчової та легкої промисловості, корми для тварин.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Рослинництво за способом використання земель поділяють на такі підгалузі: рільництво (вирощування польових культур на орних землях);плодівництво (розведення багаторічних насаджень – садів, ягідників, виноградників);луківництво (використання і поліпшення природних лук, створення штучних сіножатей і пасовищ).

Номер слайду 8

У рільництві виділяють:зернове господарство;виробництво технічних культур;картоплярство, овочівництво і баштанництво;вирощування кормових культур.

Номер слайду 9

Зернове господарство спеціалізується на вирощувані продовольчих хлібних культур пшениці і жита; продовольчих круп’яних – гречки, проса, рису; фуражних – ячменю, вівса, кукурудзи; зернобобових – гороху, квасолі.

Номер слайду 10

Технічними називають культури, які переважно є сировиною для промисловості (харчової, легкої). За значенням їх поділяють на волокнисті – льон-довгунець, коноплі; цукроноси – цукрові буряки; олійні – соняшник, льон-кудряш, соя, ріпак; ефіроолійні – троянда, кмин, м’ята, лаванда; лікарські – валеріана, гороцвіт.

Номер слайду 11

Найбільш поширеними овочевими культурами на полях України є білокачанна капуста, помідори, огірки, цибуля, столові буряки, морква. Баштанні рослини є різновидом овочевих культур, до яких належать кавуни, дині, гарбузи.

Номер слайду 12

Вирощування кормових культур охоплює посіви багаторічних (люцерна, конюшина, тимофіївка) та однорічних трав, кукурудзи на зелений корм, кормових коренеплодів (кормовий буряк, бруква).

Номер слайду 13

Плодівництво охоплює садівництво (вирощування яблунь, груш, айви, вишні, абрикосів, персиків, волоських горіхів); ягідництво (вирощування полуниць, малини, смородини, порічок, агрусу); виноградарство.

Номер слайду 14

Назвіть дві форми пшениці Соняшник, троянда, ріпак – це … . Які культури є сировиною для промисловості (харчової, легкої)?Як називають рисові поля? Назвіть важливу товарну галузь плодівництва. Горох, квасоля – це… культури

Номер слайду 15

Гречка, просо, рис, це – … культури. Шавлія, валеріана, м’ята – це … . Фуражна культура …

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Підготувати повідомлення про географію вирощування в Україні лікарських або ефіроолійних рослин;

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кірєєв Сергій Олександрович
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додано
8 грудня 2021
Переглядів
1503
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку