Територія України становить 60,4 млн.га, значну частину (близько 42 млн.га) займають сільськогосподарські угіддя – це землі, які використовуються в сільському господарстві. Сьогодні Україна посідає перше місце у світі за часткою земель у с/г використанні (найменший цей показник у Єгипті – 3,3%, Канаді – 4,9%, Австралії – 6,9%). На деяких територіях показники розораності в 1,2-1,5 рази вищі за нормативний, що не могло не позначитись на якісному стані земель.
Рослинництво за способом використання земель поділяють на такі підгалузі: рільництво (вирощування польових культур на орних землях);плодівництво (розведення багаторічних насаджень – садів, ягідників, виноградників);луківництво (використання і поліпшення природних лук, створення штучних сіножатей і пасовищ).
Технічними називають культури, які переважно є сировиною для промисловості (харчової, легкої). За значенням їх поділяють на волокнисті – льон-довгунець, коноплі; цукроноси – цукрові буряки; олійні – соняшник, льон-кудряш, соя, ріпак; ефіроолійні – троянда, кмин, м’ята, лаванда; лікарські – валеріана, гороцвіт.