План1. СКЛАД СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА.2. СТРУКТУРА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДЬ.3. ЧИННИКИ РОЗВИТКУ.4. РОСЛИННИЦТВО. Пригадайте, які типи ґрунтів поширені в Україні. Які з них найродючіші?Охарактеризуйте агрокліматичні ресурси України.
Номер слайду 3
СКЛАД СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА В Україні рослинництво суттєво переважає тваринництво за вартістю продукції — 70 % проти 30 %.
Номер слайду 4
Рослинництво охоплює вирощування зернових, технічних, кормових культур, картоплярство, овочівництво, садівництво і ягідництво, виноградарство. Основними видами діяльності у тваринництві є скотарство, свинарство, птахівництво, вівчарство, конярство, бджільництво. З України вивозять кормове і продовольче зерно (кукурудзу, пшеницю, ячмінь); насіння соняшнику, ріпаку, сою і олію з них; м’ясні та молочні вироби; мед та плодоовочеву продукцію. Експорт сільськогосподарських і продовольчих товарів щорічно забезпечує понад чверть валютних надходжень країни.
Номер слайду 5
СТРУКТУРА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДЬЗагальна площа сільськогосподарських угідь в Україні становить 42 млн га (приблизно 70 % її території). У їх структурі різко переважають орні землі (рілля) — 79 %. Меншу частку становлять пасовища та сіножаті . Територія України належить до найбільш розораних у світі . Найбільш розораними є степова та лісостепова зони; пасовища зосереджені переважно на Поліссі, у Карпатах та південно-східних сухостепових районах, сіножаті — у долинах річок лісової й лісостепової зон, на гірських схилах.
Номер слайду 6
ЧИННИКИ РОЗВИТКУПриродні умови. Агрокліматичні й ґрунтові ресурси Соціально-економічні чинники. Віднедавна в Україні сформувалися специфічні форми господарювання в аграрній сфері — агрохолдинги. Агрохолдинг — це сукупність материнської та дочірніх компаній, що виробляють і переробляють сільськогосподарську продукцію. Сьогодні в Україні налічують понад півсотні агрохолдингів, які контролюють близько 15 % площі ріллі в країні. Найбільшими агрохолдингами в Україні є «Kernel», що володіє 524 тис. га земель, «Ukr Land Farming», МХП, Контіненталь Фармедз Груп.
Номер слайду 7
РОСЛИННИЦТВОЗагалом рослинництво України представлено зерновим, олійним і цукробуряковим напрямами. Доволі розвинене картоплярство та овочівництво. У посівних площах суттєво переважають зернові культури
Номер слайду 8
Кукурудза Ячмінь Географія рослинництва Зернові – пшениця, ячмінь, кукурудза, жито, овес, просо, рис. Пшениця – 20% посівних площ зернових культур (6,5 млн. га), 50% валового збору – лісостеп і пн. частина степу. Ячмінь - третя за площею посівів та валовим збором зернова культура - степ, лісостеп, Крим, гірські р-ни. Кукурудза – друга за площею посівів валовим збором зерна - лісостеп, Закарпатська, Чернівецька і Одеська областіЖито - 2% площі зернових - Полісся, західні області України. Овес - Полісся, Закарпаття
Номер слайду 9
РОБОТА З КАРТОЮ1. Перелічіть області, що забезпечують найбільші обсяги виробництва пшениці.2. Якими є обсяги виробництва пшениці у вашій області?3. Назвіть області, в яких обсяги виробництва кукурудзи на зерно найбільші.4. Якими є обсяги виробництва кукурудзи на зерно у вашій області?
Номер слайду 10
За обсягами валового збору їм значно поступаються овес, просо, гречка, рис, зернобобові.
Номер слайду 11
Круп'яні культури Гречка – 3% валового збору зернових; - Полісся , частково лісостеп, Просо - степ, лісостеп. Рис - на поливних землях (чеках) у районі Північно-Кримського каналу, Криму, Миколаївській і Херсонській областях Зернобобові культури: горох, люпин, вика, соя, сочевиця, квасоля, нут (баранячий горох);Нут - 30% білка і 8% олії, використовується як харчовий продукт і корм для худоби Горох - південь лісостепу, північ степу. Соя – Полісся, лісостеп. Люпин - Полісся Соя Горох Гречка Нут
Номер слайду 12
Номер слайду 13
Технічні культури Олійні – соняшник, ріпак, кунжут, арахіс, соя Цукроносні – цукровий буряк; Волокнисті – льон-довгунець; Соняшник–займає 2/3 усіх площ техн.культур -степ і пд лісостепу. Ріпак – у лакофарбовій,миловарній,харчовій та ін. галузях - скрізь Цукрові буряки – 2 місце в світі після Китаю; 50% площі під технічні культури, посіви скорочуються; лісостеп, північ степової і південь Полісся; врожайність 300 ц/га; Льон – довгунець – Полісся, Закарпаття; Льон-кучерявець – степ; Хміль – Житомирська, Рівненська, Львівська, Вінницька обл.; Рицина (пд)- олія в авіаційній, парфум, медичній, шкіряній галузях. Ефіроолійні культури і тютюн - степовий Крим, Закарпаття. Льон Рицина Хміль
Номер слайду 14
Картопля – за обсягом виробництва-2 місце після зернових; Полісся, Лісостеп, передмістя великих міст;Овочівництво: північна частина – буряки, морква, капуста, огірки; південна частина – помідори, баклажани, перець, цибуля;Баштанні – кавуни, дині; Херсонська, Миколаївська, Одеська обл.,Крим;Садівництво – яблуні, груші, вишні- скрізь;абрикоси, черешні, персик, горіхи-Степ. Виноградарство – Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Закарпатська обл.
Номер слайду 15
Українське грибівництво сьогодні на четвертому місці у Європі (перед нами тільки Франція, Італія, Іспанія).
Номер слайду 16
Україна посідає другу позицію в рейтингу найбільших експортерів ріпаку в світі, поступаючись лише Канаді (2020 р.)
Номер слайду 17
ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ1. У чому особливість структури сільськогосподарських угідь України? Якою, зокрема, є частка орних земель?2. Які природні передумови розвитку сільськогосподарського виробництва в Україні?3. Які культури займають найбільші посівні площі в Україні? Де їх вирощують?4. Із вирощування яких сільськогосподарських культур Україна входить до десятки світових лідерів?5. Які відмінності є в спеціалізації овочівництва північних і південних районів України?6. У яких регіонах розвивають садівництво та виноградарство?Яка спеціалізація рослинництва у вашому регіоні? Які сільськогосподарські рослини вирощують у вашій місцевості?