Презентація "Симетрія та асиметрія"

Про матеріал
Презентація може бути використані на факультативних заняттях з математики, при вивченні тем «Перетворення фігур» на уроках геометрії в 9 – му та 11 – му класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прагнемо до краси, гармонії, Наперекір бездіяльності, «агонії», Симетрію в природі та науці ми захоплено шукаєм не з нудьги. Знайденим поділимося і з вами. Вникніть та переконайтеся самі!

Номер слайду 2

Одне з визначень понять симетрії і асиметрії : Асиметрія - поняття, протилежне симетрії, що відображає розупорядочення системи, порушення рівноваги. Симетрія - поняття, що відображає порядок, що існує в природі, пропорційність і співрозмірність між елементами деякої системи чи об’єкта природи.

Номер слайду 3

Визначення симетрії: Термін «симетрія» з грецької означає «відповідність, пропорційність в розташуванні частин»

Номер слайду 4

Види симетрії в шкільному курсі геометрії Симетрія відносно точки Симетрія відносно прямої Симетрія відносно площини

Номер слайду 5

Симетрія відносно точки Фігура називається симетричною відносно точки, якщо для кожної точки фігури симетрична їй точка також належить цій фігурі.

Номер слайду 6

Центральну симетрію можна зустріти повсюди:

Номер слайду 7

Фігура називається симетричною відносно прямої, якщо для кожної точки фігури симетрична їй точка також належить цій фігурі. Симетрія відносно прямої

Номер слайду 8

Осьова симетрія присутня хіба що не в кожному архітектурному об’єкті:

Номер слайду 9

Осьова симетрія в живій природі:

Номер слайду 10

Якщо перетворення симетрії відносно площини переводить фігуру в себе, то фігура називається симетричною відносно площини, а дана площина – площиною симетрії цієї фігури. Симетрія відносно площини β

Номер слайду 11

Приклади симетрії відносно площини:

Номер слайду 12

Нетрадиційні види симетрії: Гвинтова симетрія Симетрія повороту Переносна симетрія

Номер слайду 13

Гвинтова симетрія

Номер слайду 14

Переносна симетрія чи перетворення, що ковзає

Номер слайду 15

Симетрія повороту

Номер слайду 16

Приклади дзеркальної симетрії:

Номер слайду 17

А чи важливі симетрія і асиметрія в професії дизайнера?

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Однак дуже строга симетрія в житловому интер’єрі є психологічно дискомфортною для людини. Необхідно враховувати, что житлове приміщення в більшості випадків повинно містити элементи композиційної асиметрії, що обов’язково будуть оживляти просторову середу.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Симетричність стала символом порядку і досконалості в класичному мистецтві. За класичними зразками мистецтва, дизайну і архітектури можемо прослідкувати, як намагання майстра залучити увагу до якоїсь конкретної деталі досягалось з допомогою осі симетрії. З допомогою асиметрії завжди можна виділити бажані ділянки інтер’єра чи створювати його композиційний фокус.

Номер слайду 22

Та не тільки в дизайні интер’єрів використовуються ці поняття. Здавна людина використовувала симетрию і асиметрію в архітектурі.

Номер слайду 23

Симетрія в архітектурі:

Номер слайду 24

Багато архітектурних об'єктів навколишнього світу мають вісь симетрії або центр симетрії Всі церковні храми побудовані на симетрії, які мають осі і центри симетрії.

Номер слайду 25

Симетрія у людини Тіло людини побудоване за принципом двосторонньої симетрії. Більшість з нас розглядає мозок як єдину структуру, в дійсності він розділений на дві половини. Ці дві частини - дві півкулі - щільно прилягають один до одного. У повній відповідності із загальною симетрією тіла людини кожна півкуля являє собою майже точну дзеркальне відображення іншого (мал.)

Номер слайду 26

Золотий переріз Форма, в основі побудови якої лежить поєднання симетрії та золотого перерізу, сприяє якнайкращому зоровому сприйняттю і появі відчуття краси й гармонії. Ціле завжди складається з частин, частини різної величини знаходяться в певному відношенні один до одного і до цілого. Принцип золотого перерізу - це найвищий прояв структурної та функціональної досконалості цілого і його частин у мистецтві, науці, техніці та природі. Золотий переріз - це гармонійна пропорція.

Номер слайду 27

Природа – наука – мистецтво Отже, сфера впливу симетрії дійсно необмежена. Природа – наука – мистецтво, повсюди м и бачимо протиріччя, а часто й єдність двох великих початків – симетрії та асиметрії, котрі багато в чому і визначають гармонію природи, мудрість науки і красу мистецтва. Фортеця Біла чапля Японія Канада Квебек Музей цивілізацій

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Ось така симетрія! Як виявляється: її можна зустріти не тільки у геометрії, але й у повсякденному житті!

Номер слайду 30

Дякую за увагу!

ppt
Додано
10 січня 2023
Переглядів
2471
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку