Презентація "Синтаксис.Словосполучення"

Про матеріал
Презентація с повною інформацією про словосполучення, завдання до теми з відповідями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урокукраїнської мови

Номер слайду 2

Тема сьогоднішньої зустрічі"Синтаксис. Словосполучення"

Номер слайду 3

Будьмо знайомі!Словосполучення - це Я,А синтаксис - сім'я моя!З двох й більше слів складаюсяІ з словом все змагаюся.

Номер слайду 4

Синтаксис - це розділ граматики, який вивчає будову та значення словосполучень і речень. Основними одиницями синтаксису є словосполучення, речення і складне синтаксичне ціле (текст). Теоретична частина:

Номер слайду 5

Словосполученняце два (чи більше) слів (самостійні частини мови), пов'язаних між собою граматично або за змістом, одне з яких головне, а інші- залежні. Головним є те слово, від якого ставимо питання, а залежне відповідає на нього:косити (що?) траву, ранок (який?) ясний, співати (як?) тихо. У словосполученні залежне слово з головним може з'єднуватися безпосередньо ( цікава книга, дари лісу )і за допомогою прийменників (стежка до лісу, дивитися у вікно). I. Поставте запитання від головного до залежного слова: Багата уява, схожий на батька, швидко бігти, спортивний зал, відчути спрагу, повернутися вчора, звернутися з проханням, швидше за всіх. II. Складіть і запишіть речення з двома словосполученнями (на вибір).

Номер слайду 6

Словосполучення не ототожнюється ні зі словом, ні з реченням!

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Ознаки словосполучення:складається з двох (кількох) повнозначних слів; називає предмет, дію, їхні ознаки; становить розчленовану конкретизовану назву певного явища; виступає елементом речення; позбавлене завершеного інтонаційного оформлювання;не є самостійною одиницею мовного спілкування.

Номер слайду 9

Не вважаються словосполученнями:поєднання службового слова (прийменника, сполучника, частки) з повнозначним : навколо озера, якби проспівав; підмет і присудок : учень читає, бджоли гудуть;фразеологізми : тихою сапою, ахіллесова п'ята; сполуки слів із сурядним зв'язком( однорідні члени ) : небо і земля, братик і сестричка;складні форми майбутнього часу : буду писати (писатиму );складені форми вищого і найвищого ступенів порівняння прикметників і прислівників : більш вибагливий, менш упевнено.

Номер слайду 10

За будовою словосполучення поділяються на: Прості (складаються з двох повнозначних слів ) : стиглі вишні, виразно читати; Складні ( до складу входить більше ніж два повнозначних слова ) : слухати цікаву лекцію, старанно готувати омлет. Завдання: Складіть 5 простих і 5 складних словосполучень. Прокоментуйте їх .

Номер слайду 11

Будова та види словосполучеь за способом вираження головного слова. Залежно від того, якою частиною мови є головне слово, розрізняються такі типи словосполучень:іменникові: ручка дверей, шапка господаря;прикметникові: червоний від сорому, білий від снігу;числівникові: з десяти ящиків, до сімдесяти кілометрів;займенникові: ми з вами, хтось із них;дієслівні: їхав на возі, демонстрував фільм;прислівникові: далеко від своїх, утричі швидше.

Номер слайду 12

Знайомий з розповіді, любов до людей, захист Вітчизни, щастя жити, їхати відпочивати, буду любити, вірити людям, пізно ввечері, сильний вірою, гарний собою, розповідь про нього, плавати на катері, повертаючи книгу.

Номер слайду 13

Знайомий з розповіді, любов до людей, захист Вітчизни, щастя жити, їхати відпочивати, буду любити, вірити людям, пізно ввечері, сильний вірою, гарний собою, розповідь про нього, плавати на катері, повертаючи книгу.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

На основі поданих слів способом керування утворіть словосполучення. Розповідати, виховувати, працювати, стояти, написати.

Номер слайду 17

Із поданих прислів’їв випишіть словосполучення, які відповідали б схемам: Не кукурікай, поки не вийшов з лісу. Велич має скромність. Справжні коштовності не брязкотять. Добро завжди вчасне. Доброго вчинку не відкладай. Про себе не говори ні доброго, ні поганого.

Номер слайду 18

(суспільний, громадський, громадянський) обов’язок(суспільне, громадське) становище(закривати, зачиняти) двері(заплющувати, закривати) очі(одержувати, отримувати) інформацію(незнайомий, необізнаний) з правилами руху(робочий, робітничий) одяг. З поданими словами утворіть прості словосполучення, добираючи до них відповідні слова з дужок. Вибір аргументуйте. Три словосполучення проаналізуйте.

Номер слайду 19

За тридев’ять земель, у далекій країні, кинути лихом об землю, як у рот води набрати, нічим не журиться, прикусити язика, потрапити в халепу, статися несподівано, як сніг на голову, ні пари з вуст, постійно мовчати, страх проймає, боїться всього. За тридев’ять земель, у далекій країні, кинути лихом об землю, як у рот води набрати, нічим не журиться, прикусити язика, потрапити в халепу, статися несподівано, як сніг на голову, ні пари з вуст, постійно мовчати, страх проймає, боїться всього.

Номер слайду 20

У побудові словосполучень, особливо зі зв’язком керування, найвиразніше виявляються національні особливості мови. Наприклад, українською мовою слід казати згідно із законом (а не згідно закону), книжка англійською мовою (а не книжка на англійській мові). Запам’ятайте будову таких словосполучень:пробачте мені (а не мене);мені болить (а не мене);дотримати слова (а не слово);оволодіти знаннями (а не знання);опанувати науку (а не наукою);учитися ремесла (а не ремеслу);зазнати невдачі (а не невдачу);називати на ім’я (а не по імені);сміятися з себе (а не над собою).

Номер слайду 21

Увага! Типові помилки в будові словосполучень: Мерщій практикуватися!

Номер слайду 22

- захворівший грипом -- гостра біль в області серця -- виховні міроприємства -- дякую вас -- українець по походженню -- займати посаду -- приймати участь -- завідуючий відділенням -- дезінфікуючий засіб -- сама складна операція -- болезаспокоююча дія -- довідник по фітотерапії -- діюче законодавство -- на протязі року -- повістка денна -- виписка з протокола -- знеболюючий засіб -- відсутній по хворобі -Відредагуйте словосполучення:

Номер слайду 23

хворий на грип; гострий біль у ділянці серця; виховні заходи ; дякую вам; українець за походженням;обіймати посаду;брати участь; завідувач відділенням; дезінфекційний засіб;найскладніша операція;болевтамувальна дія; довідник з фітотерапії;чинне законодавство;протягом року; повістка дня; витяг з протоколу; знеболювальний засіб; відсутній через хворобу. Перевір себе!

Номер слайду 24

Практична робота

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Дякую за урок!А ось ваше ДЗ:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Джу Лія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Батрун Ольга Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Бацько Дарья
Додано
13 травня 2022
Переглядів
2600
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку