Презентація "Синтетичні волокна: фізичні властивості і застосування".

Про матеріал
Дана презентація створена, щоб: • формувати знання у здобувачів освіти з порушеннями слуху про синтетичні волокна; ознайомити зі складом, властивостями й застосуванням синтетичних волокон; показати значення хімії у створенні нових матеріалів. • розвивати вміння аналізувати та порівнювати; • виховувати самостійність, спостережливість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синтетичні волокна: фізичні властивості і застосування. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Волокна - матеріали, що складаються з непрядених ниток або довгих тонких відрізків нитки.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Метод “Читання в парах” Доповідач: - Читає текст першого абзацу вголос- Узагальнює зміст (своїми словами передає основну ідею) Респондент: - Уважно слухає доповідача;- Задає доповідачу два запитання, які прояснюють зміст прослуханого тексту Під час подальшої роботи міняються ролями

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Синтетичні волокна — це хімічні волокна, що формуються із синтетичних полімерів. До синтетичних волокон належать волокна, добуті із синтезованих полімерів. Це такі широко вживані волокна, як капрон, найлон, лавсан.

Номер слайду 10

Капрон у промисловості добувають з епсилон-амінокапронової кислоти реакцією поліконденсації.

Номер слайду 11

Капрон — полімер лінійної будови. Капронове волокно дуже міцне, стійке до дії хімічних сполук, а також до розтягування й стирання, еластичне, не вбирає вологу. За зовнішніми ознаками подібний до натурального шовку.

Номер слайду 12

Найлон отримують поліконденсацією двох речовин: гексаметилендіаміну та адипінової кислоти.

Номер слайду 13

За своїми фізичними властивостями найлон дуже подібний до капрону. Добре поєднується з шерстю та бавовною, завдяки чому стає приємним на дотик, а сплетіння ниток утворює різноманітні структури.

Номер слайду 14

Лавсан — поліестерне волокно, яке синтезують реакцією поліконденсації терефталевої кислоти з етиленгліколем

Номер слайду 15

Лавсан має високу міцність, пружність. На нього не впливають такі чинники, як світло й тепло, хімічні речовини. За зовнішніми ознаками та властивостями подібний до вовни, але перевершує її міцністю, не мнеться.

Номер слайду 16

Штапельне волокно (від нім. Stapel - стос, купа) - елементарне текстильне волокно обмеженої довжини, зазвичай не довше за 40-45 мм.

Номер слайду 17

Цікаво і пізнавально. М. В. Цебренко (рис. 31.4) провела фундаментальні дослідження, що вперше у світі дали змогу розробити наукові основи добування ультратонких синтетичних волокон і запропонувати принципово нову технологію виробництва тонковолокнистих фільтрів для прецизійної очистки рідинних і газових середовищ, питної води. У 2006 році Всесвітня організація інтелектуальної власності нагородила її медаллю й сертифікатом за найкращий жіночий винахід року. Американський біографічний інститут присвоїв Марії Цебренко почесні звання «Провідна інтелектуалка світу», «Жінка року», «Велика Жінка XXI ст.», визнав однією з 500 найбільших геніїв і генійок XXI ст., а 2010 року нагородив Золотою медаллю Нобелівської відзнаки (одна з 50 людей на землі).

Номер слайду 18

Цікаво і пізнавально. Кевлар (англ. Kevlar®) - торгова назва араміду (рис. 31.5.1), синтетичного волокна, уп’ятеро міцнішого за сталь. Уперше кевлар синтезовано групою Стефані Кволек (рис. 31.5.2) у 1964 р. в американській компанії Du. Pont, технологія виробництва розроблена цією самою компанією в 1965 р., з початку 1970-х розпочато його комерційне застосування.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Застосування синтетичних волокон. Завдяки міцності й стійкості до впливів зовнішніх чинників синтетичні волокна набули широкого застосування. З них виготовляють нитки й тканини для пошиття чоловічого та жіночого одягу, пряжу для трикотажних виробів, кордні тканини. Крім того, з капронового волокна плетуть рибальські сітки, роблять волосінь, фільтрувальні матеріали. З капронової смоли відливають деталі машин і механізмів.

Номер слайду 23

Найлон і лавсан застосовують у текстильній, автомобільній та машинобудівній промисловостях, медицині.

Номер слайду 24

Виробництво синтетичних волокон захоплює науковців усього світу, оскільки використання природної сировини не задовольняє попит на матеріали для одягу. Сучасні тканини відрізняються своїми властивостями, зокрема можуть регулювати потовиділення, дихання та серцебиття, змінювати колір чи візерунок, самоочищатися, нагріватися й охолоджуватися. Це інноваційні матеріали, за якими майбутнє.

Номер слайду 25

ПІДСУМОВУЄМО ВИВЧЕНЕ• Волокна — матеріали, що складаються з довгих і тонких ниток, виготовлених із природних або синтетичних полімерів.• Волокна класифікують на природні та хімічні: природні — рослинного й тваринного походження; хімічні волокна поділяють на штучні та синтетичні.• До синтетичних волокон належать капрон, найлон, лавсан.• Синтетичні волокна набули широкого застосування завдяки їх міцності та стійкості до впливів зовнішніх чинників.

Номер слайду 26

П - позиція. О - обгрунтування. П - приклад С - судження. Кожна з цих позицій –це відповідне речення: П -“Я вважаю, що…”,О -“Тому що…”,П -“Я можу довести це на прикладі…”, С -“Виходячи з цього, я роблю висновокпро те, що…”.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

7. Спрогнозуйте зміни, що відбудуться, якщо нанести кілька крапель концентрованої нітратної кислоти на клаптики тканини: а) вовняної; б) з натурального шовку. 8. Порівняйте склад і будову молекул кевлару, капрону й найлону. Як ви вважаєте, які особливості складу молекул кевлару порівняно з капроном і найлоном зумовили його високу термостійкість? 9. Проаналізуйте будову молекул кевлару й висловте припущення, які зв’язки є між ними. З огляду на це поясніть, чому міцність кевлару під дією води зменшується.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Домашнє завдання1. Самостійно або в складі малої навчальної групи створіть реальну чи віртуальну колекцію волокон, які ви використовуєте в повсякденному житті. 2. Дізнайтеся, що таке наноцелюлоза, і підготуйте стисле повідомлення про неї.

Номер слайду 31

Використано матеріали інтернету

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Інкл
Додано
2 грудня 2023
Переглядів
4976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку