Презентація "Система дошкільного виховання Японії"

Про матеріал
Навчальна та ознайомча презентація на тему: "Система дошкільного виховання Японії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Система дошкільного виховання ЯпоніїПідготувала Хільчук В. В.

Номер слайду 2

Сімейне виховання. Перш за все дошкільне виховання японських дітей починається з будинку, саме батьки прищеплюють своїм дітям певну манеру поведінки, своїми діями і вчинками вчать дітей доброті, ввічливості, чуйності і самостійності. Емоційний зв'язок дитини з матір'ю дуже важливий і втратити гарне відношення мами для неї страшніше будь-якого покарання.

Номер слайду 3

Ви ніколи не почує у японських сім’ях… У японських сім'ях, як правило, дитину ніколи не карають і не говорять слово “Ні”, натомість може прозвучати фраза, що дії дитини можуть засмутити маму, тата або когось ще, так само в виховних цілях використовується вираз, що дія дитини може не сподобатися комусь. Цей хтось протягом усього життя японця незримо знаходиться поруч, тому, японця дуже важлива громадська думка.

Номер слайду 4

Коли дитині йди у садочок? В Японії дитячий садочок не є загальнообов'язковим, проте дитячі садки і дитячі ясла користуються великим попитом і як правило, щоб влаштувати дитину в дитячий сад необходимо завчасно потурбуватіся про це. У Середньому в черзі на отримання місця в дитячому садку стояти 25 тисяч дітей.

Номер слайду 5

Системи дошкільного виховання: дитячі ясла, центри по догляду за дітьми (保育 所) hoikuen - для мало забезбечених сімей де з дітьми лише граються,дитячі садки (幼稚園) yōchien – з дітьми грають та вчать окрім звичайних занять вчать тонкощам культури,спеціальні установи для інвалідів (特別 支援 学校)

Номер слайду 6

Години роботи дошкільних установ Японіїдитячий садок на повний день, режим роботи такого садка щоденний плюс субота (неповний день). У такий сад дитина може бути прийнята в разі, якщо обоє батьків працюють більш ніж 4 години на день. Ранок в садах, як правило, починається о 8 годині, забрати дитину можна в будь-який час до 5 годин, за додаткову плату за дитиною можуть доглянути до 7 години вечорадитячі ясла, центри по догляду за дітьми приймають дітей на півдня.

Номер слайду 7

Типи дошкільних установ:державні префектурнімуніципальніприватніІще існують дитячі садки при школах і університетах. Тобто починаючи з дитсадівського віку для дитини вже визначається його подальше навчання. Такі спеціалізовані дитячі сади дають перевагу для надходження в відповідну престижну школу і в подальшому до університету

Номер слайду 8

Взаємовз’язок сім’ї та дитячого заклада. Весь процес виховання дітей побудований на тісній співпраці педагога і батька. Педагог (вихователь) в даному процесі провідна сторона. Може вказати на недоліки і упущення, які на його думку допускають батьки у вихованні дітей і його слова не просто повинні бути прийняті до уваги, а є керівництвом до діїПедагогічним колективом дошкільних установ проводиться навчання батьків методам виховання дітей, регулярно проходять батьківські збори. Мами дітей, як правило, часто спілкуються між собою, створюють "мамські" комітети для вирішення різних питань, відвідують спортивні дні, дні спостережень і інші заходи, що організовуються в дитячих установах.

Номер слайду 9

Напрямки дошкільної освіти: соціальні відносиниздоров'я, безпекамовадовкіллявираження почуттів

Номер слайду 10

Дитячі ясла У дитячих яслах практикується ведення зошитів, в яких вихователь робить записи про діяльність дитина протягом дня: як спала, їла, як себе почувала і так далі, відповідну реакцію чекають і від батька. Педагоги і батьки записують цікаві спостереження і свою думку про виховання конкретної дитини.

Номер слайду 11

Дитячий садок Вихователь, навчаючи дітей взаємодії створює невеликі групи - хан, в цих групах діти вчаться навичкам комунікації та самостійності. Дітей вчать висловлювати свою думку при цьому прислухаючись і зважаючи на думку інших учасників групи, діти самі створюють затишок і порядок в своїх групах, прибирають, доглядають за квітами, навіть готують собі самостійно обід. Таким чином дітей навчають груповій поведінці. У разі сварки або бійки між учасниками групи вихователь не поспішає втручатися, так як вважає, що дитина сама повинна навчитися вирішувати конфлікти і це допоможе їй стати сильніше.

Номер слайду 12

Навіщо постійно змінювати вихователя?В процесі дошкільного виховання відбувається постійна зміна груп і вихователів кожні пів року. Це необхідно для того, щоб дитина не звикала до однієї людини, до однієї обстановки, а вчилася жити в суспільстві.

Номер слайду 13

Ти – це колектив! Окрім письма і читання у дитячих садках відбувається навчання співу, проводяться спортивні змагання, регулярно влаштовуються походи. Але при всьому цьому, всі ці заходи проводяться з метою розвитку почуття колективізму у дитини. Якщо співати - то хором, сольний спів категорично не вітається, якщо проводяться змагання, то виграють усі або група, але не в якому разі не конкретна дитина.

Номер слайду 14

Спорт у життя дітей. Особливих рецептів фізичного виховання японських дітей немає. Просто йому (як і турботі про здоров'я учнів) приділяється велика увага. Перевага віддається великому обсягу фізичного навантаження, різноманітним рухливим іграм, особливо популярними є такі спортивні ігри, як квач, скакалки, доганялки, естафети

Номер слайду 15

Свята у Японської малечіТут малюки беруть участь у величезній кількості фестивалів та свят. В сумі їх виявляється близько 15, в залежності від місця розташування саду. Традиційні свята влаштовуються з абсолютно різних приводів ― Літній фестиваль зірок Танабата, День здорових зубів, «Ундокай» (спортивні змагання за участі батьків), Свято врожаю і, звичайно ж, Новий рік, День святого Валентина і т.д.

Номер слайду 16

Харчування дітей Меню для садочків ретельно розробляється і обов'язково включає в себе молочні продукти, овочі та фрукти. Розраховується навіть вітамінно-мінеральний склад страв і їх калорійність.

Номер слайду 17

Інтер’єр садочка. Увійшовши до будівлі садочка, відвідувач потрапляє в великий коридор, з одного боку якого знаходяться розсувні вікна від підлоги до стелі, а з іншого - розсувні двері (вхід в кімнати). Як правило, одна кімната служить і їдальнею, і спальнею, і місцем для занять. Коли приходить час сну, вихователі дістають з вбудованих шаф “футони” - товсті матраци - і розкладають їх на підлозі. Під час обіду в цю саму кімнату з коридору вносять крихітні столики і стільчики.

Номер слайду 18

Підготовка до написання ієрогліфів Велика увага приділяється прикладної творчості: малювання, аплікації, орігамі, оятіро (плетіння візерунків з тонкої мотузочки, натягнутою на пальці). Ці заняття прекрасно розвивають тонку моторику, яка необхідна для написання ієрогліфів.

Номер слайду 19

Як стати вихователем у Японії? потрібно відучитися два роки в інституті чи в університеті.кваліфікація присвоюється за результатами письмового тестування.за допомогою тестів перевіряються інформованість і пам'ять.

Номер слайду 20

Головний недолік дошкільної освіти в Японії Задля визначення дитини в ясла і дитячий сад потрібно довести, що обоє батьків працюють більше чотирьох годин на день. Доводити це потрібно з документами в руках, а потім два рази в рік підтверджувати, що службове навантаження залишається на колишньому рівні. І ця вимога - згідно з проведеними в країні опитуваннями - є головним недоліком дошкільної освіти в Японії.

Номер слайду 21

Де краще?Якість виховання та утримання дитини в дошкільному закладі в більшій мірі залежить не від того приватний сад або державний, а від конкретного садка, району в якому він розташований і педагогічного колективу. Наповнюваність груп так само дуже різна і коливається від 8 до 30-40 осіб.

Номер слайду 22

Непередбачувана ситуація У разі непередбачених ситуацій, наприклад оголошення штормового попередження, батьки зобов'язані забрати дітей з дошкільного закладу.

Номер слайду 23

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Іващенко Олена
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
18 травня 2020
Переглядів
3060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку