Презентація "Система кровообігу. Серце людини: будова, функції, механізм роботи

Про матеріал
Презентація створена до уроку. Має 38 слайдів. Презентація містить як теоретичний так і практичний матеріал. Презентацію можна використовувати окремо від уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

19 листопада 2021 рік Біологія 8- Б клас 19 листопада 2021 рік Біологія 8- Б клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Гасло успішної людини: Юлія Павленко Франсуаза Саган Тіна Кароль

Номер слайду 4

СПІКЕРИ або ГОЛОВУЮЧИЙ 1. Що таке резус конфлікт? 2. Що таке аглютиногени та аглютинінита місце їх знаходження? 3. Чому збільшуються лімфатичні вузли? 4. Що таке фізіологічний розчин? 5. Що таке аглютинація?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Еритроцити Червоні клітини Термін життя -120 днів Відсутнє ядро Великі за розмірами – 7,5 мкм Мають білок- гемоглобін Функція – перенесення кисню. Тромбоцити Мають неправильну форму - пластиди Термін життя – 11 днів Зсідання крові Тромб Лейкоцити Білі клітини крові Термін життя від кількох днів до десятки років Захист організму Імунна система «Природні» кілери Лімфа Друга система в організмі Велика кількість лімфоцитів Дуже схожа на тканинну рідину Має вузли по всьому тілі Поповнює плазму крові. Судини замкненні з одного кінця Донор Реципієнт Резус- фактор Кров Антигени Аглютиніни

Номер слайду 7

Г. Юдін «Головне чудо світу» ДІАЛОГ БАТЬКА Й СИНА — Цікаво, а всередині _____________що - небудь є чи так порожньо, як у мішку? — Ні, воно не порожнє, а будову має складну й цікаву. Воно розділене перегородкою навпіл. — На дві кімнатки? — На дві двоповерхові квартирки. Над кожною - прихожа. У ліву приходить у гості лише ала кров, а в праву — темна. Коли воно стискається — двері закриваються і гості залишають його. — А із правої кімнати куди ж темна кров іде? — У легені. Там вона обмінює вуглекислий газ на кисень. Із темної стає червоною і знову потрапляє в нього. — Знову в праву частину? — Ні, у ліву. Тобто кров ходить у гості з лівої кімнати в праву, а з правої — у ліву? ~ Правильно. — Невже воно таке складне?

Номер слайду 8

Система кровообігу. Серце: будова та функції. Робота серця

Номер слайду 9

Сьогодні на уроці ми дізнаємось: Які органи забезпечують кровообіг; Яку будову має наше серце; З яких фаз складається серцевий цикл та яким чином він регулюється; Чому серце ніколи не втомлюється.

Номер слайду 10

Серцево-судинна (кровоносна) система – це сукупність органів і тканин, що здійснюють транспорт речовин по замкненій системі судин До складу кровоносної системи входять: серце; кровоносні судини; кров.

Номер слайду 11

Кровоносні судини Артерії – судини, які несуть кров від серця. Вени - судини, які несуть кров до серця. Капіляри – найдрібніші судини, в яких відбувається газообмін.

Номер слайду 12

Цикл 1. Центральний орган - СЕРЦЕ Проблемне запитання: ЧОМУ ВУЗЬКА ЧАСТИНА СЕРЦЯ СПРЯМОВАНА ЛІВОРУЧ? Серце – «середина» 2/3 серця розташована в лівій частині грудної порожнини; 1/3 - у правій; Маса= 250-360 г. , або 5% від маси нашого тіла

Номер слайду 13

Цикл 2.Яку функцію виконує перикард?

Номер слайду 14

Етимологія та семантика термінів Ендокард – від грец. endon – всередині, kardia- серце Міокард - від грец. myos – м'яз, kardia- серце Епікард – від грец. epi – над, на; kardia- серце Перикард – від грец. peri – навколо; kardia- серце Кардіоміцити - клітини серцевої мязової тканини. багатоядерні волока, що мають поперечну смугастісь, утворені скоротливими білками – актином та міозином;

Номер слайду 15

Цикл 3 Яку функцію виконує серце , маючи таку будову? https://www.youtube.com/watch?v=hoYeYOkAPQM

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Цикл 4. Клапани Що перешкоджає зворотному потоку крові? https://www.youtube.com/watch?v=hoYeYOkAPQM

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Кровопостачання серця Серце, яке забезпечує кров'ю весь організм людини, теж потребує постійного надходження кисню та поживних речовин. Обмін речовин у міокарді відбувається в 10-20 разів інтенсивніше, ніж у будь-якому іншому органі людини. На живлення серця витрачається 20% енергетичних ресурсів. Кровопостачання серця здійснюється коронарними, або вінцевими артеріями. За добу по коронарних артеріях протікає в середньому 350 л крові.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Цикл 5. Серцевий м’яз Який електричний сигнал відображає роботу серцевого м’яза? Самостійна обробка інформації з підручника . параграф 18, сторінка 68 підпункт 1. «Серцевий мяз» Позначки: V – інформація, яку ви знаєте; + – нова інформація; ?! – інформація, яка вас здивувала і зацікавила.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Російський кардіолог Кулябко Олексій Олександрович у 1912 році довів можливість підтримання діяльності ізольованого серця людини. Він оживив серце дитини, яка померла від запалення легень через 20 годин після її смерті.

Номер слайду 28

Цикл 6 . Серцевий цикл Чому серце не втомлюється?

Номер слайду 29

?

Номер слайду 30

Робота серця Основними показниками роботи серця, його функціонального стану є: Систолічний об’єм крові (СОК) – об’єм крові, що викидає шлуночок в аорту за одне скорочення (це близько 70мл крові); Хвилинний об’єм крові (ХОК) – кількість крові, яку викидає шлуночок за 1 хв (ХОК = СОКЧЧСС за 1 хв); При ЧСС 72 уд/хв. ХОК становить приблизно 5000мл/хв, або 5л/хв. ???? за один урок біології; 7 000-8 000 л/доба; Під час лижного пробігу на 100 км серце спортсмена перекачує до 35 тонн крові – ціла залізнична цистерна.

Номер слайду 31

Гра на липучках

Номер слайду 32

Фази серцевого циклу Тривалість фази Напрям руху крові Стан клапанів Стулкові Півмісяцеві Заповніть таблицю «Серцевий цикл»

Номер слайду 33

Фази серцевого циклу Тривалість фази Напрям руху крові Стан клапанів Стулкові Півмісяцеві Систола передсердь 0,1 с З передсердь у шлуночки Відкриті Закриті Систола шлуночків 0,3 с З шлуночків у судини Закриті Відкриті Діастола 0,4 с З вен у передсердя і частково стікає у шлуночки Відкриті Закриті Заповніть таблицю «Серцевий цикл»

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Вчуся працювати разом Я оцінюю мою роботу в групі. Ім'я___________________________________________ Дата __________________________________________ Члени моєї групи ____________________ □ Я слухав/слухала, коли інші говорили. □ Я пропонував/пропонувала свої ідеї. □ Я запитував/запитувала інших про їхні ідеї. □ Я ділився/ділилася матеріалами й інструментами. □ Я звертався/зверталася до моїх партнерів за допомогою, коли вона мені була потрібна. □ Я допоміг/допомогла комусь у моїй групі. □ Я сказав/сказала іншим, що мені подобаються їхні ідеї. □ Я дотримував/дотримувалася черги й намагався/намагалася, щоб інші теж стежили за цим.

Номер слайду 36

Дерево успіху

Номер слайду 37

Домашнє завдання : Вивчити параграф 17,18., мал 17.1 ст.66. https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=6012770 Домашнє завдання активне Завдання необхідно виконати до 20 листопада 22:00 https://learningapps.org/6405453 Додаткова оцінка: знайти та презентувати інформацію «Цікаві факти про серце»

Номер слайду 38

Людина живе доти, доки б'ється її серце

ppt
Додано
19 листопада 2021
Переглядів
7999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку