Презентація: "Системно-діяльнісний підхід як філософія освіти початкової школи."

Про матеріал
Презнтація "Системно-діяльнісний підхід як філософія освіти початкової школи" розповість: що таке діяльніснісний підхід в освіті, що лежить в основі діяльнісного методу, з допомогою яких принципів реалізується діяльнісний підхід, як впроваджувати діяльнісний підхід на практиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Системно-діяльнісний підхід як філософія освіти початкової школи.вчитель початкових класів спеціаліст 2 категоріїГарасимко Наталія Михайлівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Діяльнісний підхід – спрямованість навчально-виховного процесу на розвиток умінь і навичок особистості, застасування на практиці набутих знань з різних навчальних предметів, успішну адаптацію людини в соціумі, професійну самореалізацію, формуання здібностей до колективної діяльності та самоосвіти.

Номер слайду 5

Діяльнісний метод. Метод навчання, коли дитина не отримує знання у готовому вигляді, а добуває їх самостіно в процесі власної навчально-пізнавальної діяльності.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Технологія діяльнісного метода в практичному викладанні реалізується завдяки такій системі дидактичних принципів 1) Принцип діяльності 2) Принцип неперервності 3) Принцип цілісності 4) Принцип мінімакса 5) Принцип психологічної комфортності 6) Принцип варіативності 7) Принцип творчості

Номер слайду 8

Структура уроку з позицій системно-діяльнісного підходу. Створює проблемну ситуацію. Приймає проблемну ситуацію. Спільно виявляють проблему. Керує пошуковою діяльністю. Здійснює самостійний пошук. Рефлексія діяльності

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Опис можливостей застосування технології діяльнісного методу Цей метод здійснюється шляхом створення проблемних ситуацій і, як наслідок --- необхідності проблемного діалогу. Проблемний діалог -- технологія діяльнісного методу. Він дозволяє замінити традиційні пояснення вчителя "відкриттям“ знань.

Номер слайду 11

Проблемна технологіяу навчальному процесіпотреба учня в новому знанні або способі дії ("хочу дізнатися...,навчитися ...")невідоме знання, яке учень повинен засвоїти за проектом педагогічних цілей уроку(“дізнаюся”)відомі знання і сформовані уміння (“можу сам, без педагога”), засвоєні в ході попереднього навчаннямістить трикомпоненти

Номер слайду 12

Прийоми створення проблемної ситуаціїОдночасно надати суперечливі факти, теорії або точки зору. Зіштовхнути різні думки учнів питанням або практичним завданням. Дати практичне завдання, яке взагалі не виконується. Дати практичне завдання, що не схоже на попереднє.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Діяльнісний підхід на різних етапах уроків1. Діяльнісний підхід при проведенні організаційного етапу уроку (побажання,вправа”Промінчики добра”,”Чарівна коробочка”,пояснення девізу уроку, вправа”Дивуй”, ”Фантастична добавка”, загадка, ребус)2. Підготовка учнів до засвоєння нових знань(“Крок за кроком”, ”Я беру тебе з собою”, вправа”Знайди помилку”,”Згоден-Незгоден”3. Діяльнісний підхід під час вивчення нового матеріалу(вправа”Послухали-домовились-обговорили”,вправа з LEGO)

Номер слайду 15

Діяльнісний підхід на різних етапах уроків4. Діяльнісний підхід при закріпленні пройденого матеріалу (вправа“Джигсоу”,вправа”Словесні кульки”,вправа”Акваріум”, “Карусель”)5. Діяльнісний підхід для здійснення контролю та оцінки знань учнів(вправа”Повідом своє—Я”, метод “ПРЕС”, вправа”Незакінчене речення”)

Номер слайду 16

Дякую за увагу!Використання системно-діяльнісного підходу в навчанні створює необхідні умови для розвитку вмінь учнів самостійно мислити, орієнтуватися в новій ситуації, знаходити свої підходи до вирішення проблем.

pptx
Додано
16 листопада 2022
Переглядів
528
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку